Nyhed
Læsetid: 2 min.

Almindelige iranere vil have mere USA

Irans præsident vil have USA ud af Mellemøsten. Men hans befolkning er ikke enig. Iranerne ønsker tværimod stærkere bånd med Amerika, viser undersøgelse
Udland
28. januar 2009

Træk de amerikanske tropper ud af regionen og undskyld for de fobrydelser, som USA har begået. Det var den besked, som Irans præsident Mahmoud Ahmadinejad gav Barack Obama under en tale til nationen vist på iransk stats-TV onsdag.

Talen kom bare to dage efter, Obama gav sit første officielle interview som præsident til den saudiarabiske nyhedskanal Al Arabiya. Her rakte han hånden ud til den muslimske verden og lovede, at USA fremover vil starte med at lytte i stedet for at diktere.

Ahmadinejad bød de gode intentioner velkommen, men langede samtidig ud efter amerikansk militærengament i regionen:

‘Hvis du taler om forandringer, så må det sætte en stopper for amerikansk militærs tilstedeværelse i verden, træk dine styrker tilbage og bring dem inden for dine egne grænser’, sagde Ahmadinejad direkte til Obama.

Arabere mest kritiske

Noget tyder imidlertid på, at almindelige iranere ikke deler deres præsidents store bekymringer. Det fremgår af en opinionsundersøgelse af den muslimske verdens syn på USA, som Gallup offentliggjorde i maj 2008.

Kun 21 procent af deltagerne siger, at en tilbagetrækning af USA’s tropper i Irak vil forbedre deres syn på USA markant. Endnu færre, 13 procent, siger det samme om en hypotetisk nedlæggelse af USA’s militærbaser i det allierede Saudi Arabien.

Iranerne står temmelig alene med disse synspunkter i den muslimske verden. Tyrkerne er som de eneste nogenlunde ligeså lidt kritiske overfor den amerikanske militære tilstedeværelse i Irak. 30 procent siger, at en tilbagetrækning vil forbedre deres syn på USA markant.

De iranske og tyrkiske resultater står i skærende kontrast til folkestemningen i de arabiske lande. I Egypten, Saudi Arabien, Syrien, Libanon, Tunesien og Algeriet er tilbagetrækning af amerikanske tropper fra regionen afgørende for USA’s image hos over halvdelen af befolkningen.

Hvem er Den muslimske verden?

Iranernes ønskeliste ser noget anderledes ud end deres arabiske naboers. Øverst står mere teknologisk og handelsmæssig ekspertise fra USA. Umiddelbart efter følger hjælp til økonomisk udvikling og jobskabelse, samt direkte humanitær hjælp til at bekæmpe fattigdom.

Iranerne ønsker sig altså mere kontakt med USA. Ikke mindre. På statsniveau er Iran måske USA’s største kritiker i Mellemøsten. Men på gadeplan er der stor interesse for stærkere bånd med ’Den Store Satan’.

Ironisk nok er forholdet mellem befolkningernes og statslederes syn på USA omvendt hos USA’s arabiske allierede Saudi Arabien og Egypten, hvor antiamerikanismen trives bedst blandt befolkningen.

Den erkendelse stiller Barack Obama overfor et dilemma: Hvem repræsenterer den 'muslimske verden', som han gerne vil række hånden ud til? Befolkningen eller magthaverne?

Illustration: ScreenDump/Gallup.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Du glemte lige at nævne 3 ting :
1 : USA's generelle "aproval rating" blandt Iranerne var "imponerende" 16% !! . Hvordan du kan få det til at blive til at "iranere vil have mere USA" er en gåde .
Eller måske ikke, for jeg har set den same mistolkning af undersøgelsen i visse udenlandske medier .
2 : "Almindelige iranere" nærer næppe de varmeste følelser for Irak .
3 : "interviews with approximately 1,000 adults, aged 15 and older in Syria, Jordan, Egypt, Lebanon, Palestinian Territories, Saudi Arabia, Algeria, Tunisia, Turkey, and Iran between May and August 2008. "
Imponerende repræsentativt udsnit, ikke sandt ?
Gad vide hvor man fandt de anslåaede 90 Iranere man spurgte ?

"Noget tyder imidlertid på, at almindelige iranere ikke deler deres præsidents store bekymringer. Det fremgår af en opinionsundersøgelse af den muslimske verdens syn på USA, som Gallup offentliggjorde i maj 2008."

Spørgsmålet er så, om det er den iranske regering eller Gallup der er mest utroværdig.

Journalister "glemmer" ofte, at der altid er nogen der betaler Gallup for at lave deres undersøgelser, og at køberen i reglen har en interresse i et bestemt resultat.

I den forbindelse må man spørge, om det er sandsynligt at nogen vil betale for en dyr opinionsmåling, hvis analyseinstituttet ikke kan levere varen?

Niels Christensen

Kun Per Thomsen kan have mere tillid til den iranske regerings dømmekraft end noget som helst anden.
Hvis den iranske regering havde lige så meget tillid til sig selv, som Per Thomsen har, så ville den stille op til et valg, hvor alle kunne opstille.

Mikkeline Møller

Hr. Niels Christensen,
det tyder på at Hr. Per Thomsens kommentar er en mistillidserklæring til Gallup mere end det er en lovprisning af Irans regering, vil De ikke mene?

Jaja, valg løser alt, bare se på Gaza ..
Niels Christensen kan måske alliere sig med en fordrukken, snart tidligere, Venstre-politiker og rejse
til Iran med nogle våben til en eller anden "Folkets Mujahedin" terror.. undskyld, frihedsbevægelse, det har vi så gode erfaringer med .

@Mikkeline Møller

Jeg takker for din kommentar. Jeg må indrømme at jeg i første omgang ikke selv orkede at imødegå Niels Christensens bemærkning, så det var meget betænksomt af dig, at du gad ulejlige dig med dette.

Mit indlæg er naturligvis ment som en kritik af den måde pressen og andre helt åbenlyst anvender opinionsmålinger til løgn og manipulation. Artiklen blæser på alt hvad der hedder kildekritik, og er langt under Informations sædvanlige standard.

Hvis artiklen var blevet afleveret som en opgave på journalisthøjskolen, må man da håbe, at den ville være dumpet.

Ups, jeg har lige opdaget at artiklen er skrevet af en praktikant. Hvis jeg havde været opmærksom på dette, ville jeg ikke have været så hård i min kritik. Jeg beklager.

Helt uenig, denne artikel er under al kritik .
Der er ikke dækning i undersøgelsen for postulaterne i rubrikken og underrubrikken . Man kunne, lige så forkert, påstå at kun 24% af Iranerne mener Muslimer skal vælge deres egne ledere eller at 76% af Iranerne er imod valg. Forkert fordi det ikke er det de bliver spurgt om, lige så lidt som de bliver spurgt om de vil have "mere USA" .

Morten Nielsen

Langt ude artikel. Hvis få iranere bliver positivere stemt for USA af at USA trækker tropperne ud af Irak, er det nok fordi iranerne modsat amerikanerne kan huske deres historie og mindes shah'en, det hemmelige politi, torturen og støtten til Saddam både under og efter den gamle krig.

Martin Stoltze

En dårlig artikel. Der er ikke belæg i undersøgelsen for at sige, at "iranerne vil have MERE usa" - derimod kunne man skrive noget om HVILKET usa de ønsker. Og her kommer økonomiske og teknologiske åbninger højere på dagsordnen end militær tilbagetrækning fra den arabiske verden (som Iran ikke tilhører)
Det dæmrer så for Apelblat, at "den muslimske verden" ikke er en ensartet størrelse. Bravo. Det burde en journalist på emnet være helt klar over, og måske gå lidt mere i dybden med, her hvor der er en anledning.

Martin Stoltze

- og iøvrigt er det helt korrekt når Per Thomsen skriver at undersøgelsen ser tynd ud. Den fortæller ikke meget om hvad "iranerne ønsker" - men dens fingerpeg kunne godt bruges som baggrund for en bedre artikel.