Læsetid: 2 min.

Ban kritiserer Gaza-ødelæggelser

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, tog et usædvanligt sprog i brug i går i Gaza. Han var meget forfærdet over ødelæggelserne i Gaza og kræver de ansvarlige retsforfulgt
Udland
21. januar 2009

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, var forfærdet over det syn, der mødte ham i går, da han som den første internationale leder besøgte Gazastriben efter Israels 22 dage lange militære offensiv.

"Jeg er ikke i stand til at beskrive mine følelser efter at have set de massive ødelæggelserne, og især FN-finansierede bygninger, som er brændt ned," sagde en tydelig rystet Ban.

Han beskrev sine oplevelser som "hjerteskærende", og krævede på stedet, at dem, der besluttede at bombe FN-bygninger og skoler i Gaza, skal stilles til ansvar for deres gerninger.

"Det er et skandaløst og totalt uacceptabelt angreb på FN. En tilbundsgående undersøgelse skal gennemføres, og de ansvarlige skal stilles til ansvar via et passende retssystem. Dette må aldrig ske igen," sagde FN's sydkoreanske chef.

22.000 huse ødelagt

Hans bilkortege krydsede ved middagstid grænseovergangen ved Erez, og efterfølgende besøgte han de ødelagte FN-bygninger i Gaza. Fire FN-skoler og en administrations- og lagerbygning blev totalt ødelagt af israelske bomber. Mindst 40 mennesker omkom ifølge læger og FN-ansatte ved blot et israelsk angreb i begyndelsen af den israelske offensiv.

Mange palæstinensere søgte tilflugt hos FN for at beskytte sig mod angrebene. Israelerne siger, at militante Hamas-medlemmer også opholdt sig i bygningerne, og at det var derfor, at bygningerne blev bombet.

Samtidig fortsatte hjælpeorganisationer tirsdag med at sende forsyninger til de nødlidende over hele Gaza. Mad, tøj, tæpper og anden form for daglige fornødenheder ankom i lastvognstog.

10 mia. kr. nu

"Vi ønsker 500 lastbiler frem hver dag, men i øjeblikket ankommer kun 150," sagde Isaac Herzog, den israelske minister, der har ansvaret for hjælpetransporterne gennem Israel.

FN anslår, der umiddelbart er behov for hjælp i størrelsesorden to milliarder kroner. Vestlige eksperter siger, at der derudover er behov for mindst 10 mia. kroner til at genopbygge Gaza efter Israels ødelæggelser.

Omkring 22.000 bygninger er beskadiget eller ødelagt under offensiven. Men nødhjælpsfolk siger, at beløbet meget vel kan blive større.

"I takt med, at omfanget af skaderne bliver klart for os, tror jeg, at genopbygningen kommer til at koste endnu mere," sagde Christopher Gunness, talsmand for UNRWA, FN's organisation for palæstinensiske flygtninge.ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Ingen grund til undren over Zionisternes angreb på FN. Det er jo langt fra første gang det er sket (bla. to gange i Libanon og hotel Kong David i Jerusalem). Det kunne Lasse Ellegaard måske fortælle lidt om?
Da Al-Queda bombede FN i Bagdad var det ikke usandsynligt at det var noget de havde lært af zionisterne.

Det er snarere på tide at stille spørgsmålet: Hvorfor bomber zionisterne FN gang på gang?

Jeg tror, at det er fordi deres endemål (Storisrael) alligevel ikke kan undgå at bringe dem i konflikt med FN. Det vil de da skide på.

Søren Kristensen

Israel bomber kun FN, der hvor FN hjælper deres fjender. Spørgsmålet er er om Israels kamp for et land, i den form og størrelse det har antaget, stadig er legitim? Hvad der engang var en acceptabel kamp for overlevelse, er idag blevet sværere, græsende til det umulige, at forsvare. Fint nok, at Israel i fredsperioder inviterer palestinenserne indenfor som billig arbejdskraft. Men når de samtidig med den anden hånd erobrer deres land, så er det ikke så "nice". Helt ufatteligt at verdenssamfundet accepterer det. Det var aldrig gået i Europa.

Bente Simonsen

"Det er et skandaløst og totalt uacceptabelt angreb på FN. En tilbundsgående undersøgelse skal gennemføres, og de ansvarlige skal stilles til ansvar via et passende retssystem. Dette må aldrig ske igen," sagde FN's sydkoreanske chef.

Halløj! Hvad med al den anden skadegørelse?
Hvad med et retssystem, som ser til, at israelerne betaler i hård valuta for ethvert menneskeliv de har taget, for enhver bygning og al dyrket land, de har ødelagt.

Krigsskadeserstatning?