Læsetid: 3 min.

Berlusconi skal redde verdensøkonomien

I år er Silvio Berlusconi formand for G8-klubben af verdens førende industrilande, der skal koordinere tiltagene mod den økonomiske krise, men det italienske formandskab øger ikke tilliden til en i forvejen svag organisation
I år er Silvio Berlusconi formand for G8-klubben af verdens førende industrilande, der skal koordinere tiltagene mod den økonomiske krise, men det italienske formandskab øger ikke tilliden til en i forvejen svag organisation
Udland
5. januar 2009

Ved årsskiftet overtog Italien formandskabet for klubben af verdens førende industrinationer, G8. Det er tredje gang, at Silvio Berlusconi, skal være vært for mødet, som afholdes den 8.-10 juli på den lille ø La Maddalena mellem Sardinien og Korsika.

Første gang var i Napoli i 1994, da Rusland blev indlemmet i kredsen. Der har været tvivl om, hvorvidt Rusland på grund af krigen mod Georgien ville blive inviteret denne gang, men den tvivl har Berlusconi manet i jorden:

"Der er overhovedet ingen tvivl om, at Rusland vil blive inviteret," udtalte den italienske ministerpræsident.

De såkaldte G5-lande, Kina, Indien, Sydafrika, Mexico og Brasilien, er også inviteret som et led i den udvidelsesproces, der blev indledt ved G8-mødet i Heiligendamm i 2007. Desuden vil Australien, Indonesien og Sydkorea deltage i topmødet på La Maddalena. Emnerne omfatter problemerne med verdensøkonomien, klimaændringer, energipolitik, Afrika, fødevaresikkerhed, intellektuel ophavsret og den fortsatte udvidelsesproces af G8-gruppen, som det italienske formandskab dog ønsker udskudt til 2010.

International skepsis

Flere internationale iagttagere udtrykker bekymring over, at netop Silvio Berlusconi, der også kendt som "Citizen Kane på steroider", skal være formand for G8 i 2009:

"Dette er i fuld alvor den person, som på grund af rotationsprincippet skal stå i spidsen for G8 næste år, hvor vi med stor sandsynlighed vil opleve et økonomisk blodbad over hele kloden. Det er på tide at gøre en ende på denne tåbelige proces og vælge en præsident eller formand af reelt format, som kan lede organisationen i en længere periode," skriver David Gow i The Guardian.

Det amerikanske diplomati har udtrykt skepsis i forhold til Berlusconis nære venskab med Ruslands tidligere præsident og nuværende premierminister, Vladimir Putin. Berlusconi var på statsbesøg i Moskva, da han kaldte den nyvalgte amerikanske præsident, Barack Obama, for "solbrændt".

Den tvetydige bemærkning blev af flere italienske kommentatorer udlagt som en understregning af, at Berlusconi regner Rusland for Italiens vigtigste internationale samarbejdspartner.

Mulig statsbankerot

Finansminister Giulio Tremonti, som er Berlusconis tidligere skatteadvokat, har udtalt, at det italienske formandskab vil fremlægge forslag til nye regler for det internationale finansmarked. Tremonti fremhæver nødvendigheden af strammere regler omkring internationale skatteparadiser og regnskabssvindel: "Hvis krisens oprindelse er finansiel, er fremtidens løsning måske politisk og institutionel. Vi er nødt til at lave nye regler for handel og nye regler for finansiering," udtalte Giulio Tremonti.

På hjemmefronten har Berlusconi-regeringens initiativer til at modvirke den økonomiske krise været beskedne, selv om Italien har haft recession i de sidste to kvartaler. De offentlige udgifter er blevet forøget med seks milliarder euro, men Italiens statsgæld, som er verdens tredjestørste og udgør over 104 pct. af landets bruttonationalprodukt, forhindrer ifølge velfærdsminister Maurizio Sacconi yderligere indgreb:

"Der er noget, der er værre end recession, og det er en statsbankerot: en usandsynlig, men ikke desto mindre mulig hypotese," sagde Sacconi i starten af december.

Hvis Italien ikke kan få afsat sine statsobligationer, risikerer landet at havne i den samme situation, som førte til sammenbruddet i Argentina i 2001. Samme år opstod der alvorlige sammenstød mellem politi og demonstranter ved G8-mødet i Genova, og derfor bliver mødet i år afholdt på en ø. Men ombygningen af den tidligere amerikanske flådebase på La Maddalena koster de italienske skatteydere dyrt.

Ifølge ugemagasinet L'espresso kommer byggeriet, som ikke har været i offentligt udbud, til at koste hver af de 58 millioner italienere to euro.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her