Læsetid: 3 min.

Børn kæmper for livet i bombeskudt hospital

Gazas største hospital mangler strøm. Det drives lige nu af gamle nødgeneratorer og vanskeligheder ved at skaffe brændstof til disse risikerer at koste flere menneskeliv
Gazas største hospital mangler strøm. Det drives lige nu af gamle nødgeneratorer og vanskeligheder ved at skaffe brændstof til disse risikerer at koste flere menneskeliv
Udland
9. januar 2009

GAZA BY - Selv med glimtet af et håb om, at en våbenhvile kan være under forhandling, er situationen på Gazas største hospital fortsat fortvivlende: I over fem dage har strømforsyningen været afbrudt - svigter også nødgeneratorerne kan følgerne blive fatale for de over 70 patienter, som ligger i respirator.

På al-Shifa-hospitalet i Gaza By, der har 596 senge, gør man sig lige nu de største anstrengelser for at behandle de senest indbragte krigsofre, deriblandt de sårede fra det bombeangreb på en skole i Jabalya-flygtningelejren, der tirsdag kostede 42 mennesker livet.

Men efter flere måneders israelsk blokade af Gaza-striben er manglen på brændstof lige nu det største problem for Shifa og andre hospitaler i Gaza.

"Problemet er ikke kun brændstof," pointerer hospitalets direktør, dr. Hassan Khalaf dog.

"Vi har fire generatorer, og de er alle gamle. De er kun beregnet som nødgeneratorer. Det har aldrig været meningen de skulle køre i døgndrift. Vi har svært ved at skaffe reservedele og svært ved at reparere dem. Men vi er nødt til at bruge disse generatorer til at levere strøm til alle vore afdelinger, herunder intensiv- og dialyseafdelingerne. Det er godt, at de nu vil åbne grænsen i nogle få timer for at lade humanitære forsyninger komme ind. Om det betyder, at vi får mere brændstof, ved jeg ikke, men det er højest nødvendigt, at vi får det."

Intensivafdelingen på hospitalet skal tage sig af 25 for tidligt fødte babyer såvel som alle dem, som er blevet såret i kampene. Omkring 300 personer har brug for nyredialyse.

Rationering

Gazas eneste kraftværk er ophørt med at fungere, efter at israelerne har afbrudt brændstofforsyningerne.

Det gjorde de angiveligt, fordi militante palæstinensere beskød de grænseovergange, hvor brændstoffet blev sendt ind, med raketter. Konsekvensen er, at de fleste af det palæstinensiske områdes 1,5 millioner indbyggere i dag står uden elektricitet. Siden begyndelsen på militær-offensiven har der desuden hersket alvorlig mangel på diesel og den køkkengas, som mange Gaza-familier bruger i madlavningen. Leverancerne svigter, fordi mange af de tunneler, hvorigennem disse fornødenheder blev bragt ind fra Egypten, er blevet ødelagt af israelske luftangreb.

"Vi har ikke mere diesel og vi har kun køkkengas tilbage til to dage," siger Hussein Aashour, chefadministrator på hospitalet.

"Lægerne og sygeplejerskerne har allerede skåret ned på, hvad de selv spiser, så patienterne kan få større rationer. Men løber vi tør for køkkengas, kan vi ikke servere varm mad for patienterne. og vi vil heller ikke kunne vaske sengetøj og sterilisere udstyr i kogende vand."

Rada Ashraf Hussein sidder ved sin siden af sin 59-årige tantes seng. Tanten har en iltmaske på ansigtet.

"Hun har været sådan siden bombardementernes anden dag, da hun fik kvæstelser i hovedet," fortæller Hussein.

"Hun skyndte sig hjem fra indkøb, da der faldt en bombe på vejen foran hende. Jeg tror, israelerne prøvede at ramme en ministerialbygning, men mange almindelige mennesker kom til skade."

"Vi håber på, at situationen snart bliver bedre, så de kan operere hende. Men vi har også hørt om problemet med generatorerne, og selvfølgelig er vi bange for, at de skal bryde ned. De må skaffe strøm til hospitalet så hurtigt som muligt, ellers vil mange lide endnu mere. Jeg håber ikke, at min tante og de andre, som ligger her og stadig er i live, skal dø, fordi hospitalet ikke kan skaffe elektricitet."

Nødsituation

Maxwell Gaylard, FN's humanitære koordinator for De Palæstinensiske Områder, siger:

"Elektricitets- og kommunikationslinjerne er brudt sammen over store dele af Gaza-striben, både på grund af mangel på brændstof og skader på infrastrukturen. Dette er lige nu et af de mest alvorlige problemer, vi står overfor i Gaza og det skaber en nødsituation, vi må gøre alt for at løse hurtigt."

Verdenssundhedsorganisationen WHO oplyser, at livsvigtige forsyninger af medicin og medicinsk udstyr nu er nået frem til Gaza, men at distributionssystemet er under stærkt pres som følge af de fortsatte kamphandlinger. Dr. Khalaf siger:

"Vi har fået friske forsyninger, men samtidig vokser antallet af de patienter, vi skal tage os af. Ud over de mange akuttilfælde har vi også andre problemer. Folk med kroniske lidelser som kræft får ingen behandling lige nu. Vi har ikke tid til at behandle dem ordentligt, eller også vover de ikke at søge lægehjælp på grund af bomberne. Vi kan ikke opsøge dem for at hjælpe dem i deres hjem under de nuværende omstændigheder. 11 medlemmer fra min stab er blevet dræbt, siden bombeangrebene begyndte."

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her