Læsetid: 2 min.

Forsvaret advarede mod frigivelse af pirater

Inden soldater fra Frømandskorpset den 23. september sidste år sejlede 10 tilbageholdte somaliske pirater i land og frigav dem, gjorde Forsvarskommandoen opmærksom på sin betænkelighed over for fremgangsmåden
Forsvarskommandoen var betænkelig ved den måde, 10 formodede somaliske pirater i september blev frigivet fra det danske skib Absalon.

Forsvarskommandoen var betænkelig ved den måde, 10 formodede somaliske pirater i september blev frigivet fra det danske skib Absalon.

Henning Bagger

29. januar 2009

Få timer før 10 formodede somaliske pirater blev frigivet fra det danske skib Absalon og sejlet i land et sted i Somalia, gjorde Forsvarskommandoen (FKO) i en skrivelse til Forsvarsministeriet opmærksom på sine betænkeligheder.

"Forsvaret kan uanset hvilken grad af forsigtighed, der indgår i planlægningen, ikke umiddelbart garantere, at de pågældende ikke kan blive pågrebet af somaliske myndigheder eller militsgrupper inde i land efter ilandsætning og derfor risikere overlast som følge heraf," skrev FKO kl. 10.54 i en mail til Forsvarsministeriet den 23 september, fremgår det af Informations akt-indsigt i sagen.

FKO's bemærkning kom som en reaktion på Forsvarsministeriets egen vurdering af "frigivelse over stranden", nemlig at de 10 formodede pirater "efter omstændighederne vurderes ikke at risikere at lide overlast".

Skrækscenariet

Orlogskaptajn og ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Militære Studier Kenneth Ø. Buhl vurderer, at FKO's forbehold "henviser til Danmarks folkeretlige forpligtelser i henhold til FN's Tortur-konvention samt de internationale menneskerettigheder generelt, herunder Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, idet der er holdepunkter for at antage, at den binder Danmark uden for konventionens geo-grafiske anvendelsesområde," siger han til Information.

Skrækscenariet for FKO kan ifølge Kenneth Ø. Buhl beskrives således:

"Et dansk fartøj landsætter pirater på somalisk kyst med henblik på frigivelse. Der sker imidlertid det, at de bliver modtaget af somalisk politi, regeringsstyrker eller en lokal milits, som umiddelbart efter landsætningen tilbageholder piraterne. Hvis de således bliver udsat for tortur etc., har Danmark overtrådt sine folkeretlige forpligtelser, hvis der juridisk set foreligger en overdragelse."

FKO noterer sig i skrivelsen fra den 23. september, at en ilandsætning ifølge Udenrigsministeriet "kan gennemføres med henvisning til beføjelser som følge af Sikkerhedsrådsresolution 1816."

I resolutionen, som blev vedtaget den 2. juni 2008, fordømmer Sikkerhedsrådet piraterne ud for Somalias kyst og giver grønt lys til, at stater i de følgende seks måneder bruger "alle nødvendige midler" til at forhindre piratvirksomheden.

Kreativ fortolkning

Ifølge Kenneth Ø. Buhl indebærer Udenrigsministeriets anvendelse af resolution 1816 som hjemmel til ilandsættelse af pirater på Somalias kyst "en noget kreativ fortolkning af 1816, der alene omhandler tiltag til bekæmpelse af pirateri. Løsladelse kan vel have den stik modsatte effekt," vurderer han, men tilføjer, at han dog "har svært ved at se, hvorvidt nogen ville gøre indvendinger herimod".

Forsker Peter Vedel Kessing fra Institut for Menneskerettigheder oplyser, at der for tiden pågår en international debat om missioner, der udføres med henvisning til sikkerhedsrådsresolutioner om "alle nødvendige midler". Det interessante er, om - og i givet fald i hvor stor udstrækning - bindende FN-resolutioner fortrænger anden ret, herunder menneskerettighederne. Ifølge FN-pagtens artikel 103 overtrumfer bindende FN-resolutioner nemlig anden ret, forklarer Peter Vedel Kessing.

"Spørgsmålet er aktuelt og meget omdiskuteret, og det kunne da også være meget relevant at få præciseret, hvordan det danske udenrigsministerium har set på det spørgsmål," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu