Egyptens præsident Husni Mubarak fik besøg af hele to europæiske delegationer på fredsmission mandag. Den ene var EU’s officielle delegation ledet af det tjekkiske formandskab, den anden blev ledet af EU’s nyligt afgåede formand, Frankrigs præsident Nicolas Sakozy.
Efter hans formandskab sluttede den 1. januar, er Sarkozy gået solo i et forsøg på at udnytte sit gode navn i den arabiske verden og Israel i til at gå forrest i de forhandlinger om en ny fredsaftale mellem Israel og Hamas, som alle parter efterlyser.
Omstridte tunneller
Egypten ses af mange som nøglen til en ny fredsaftale mellem Israel og Hamas. Det er over grænsen mellem Egypten og Gaza, at Hamas smugler de raketter, som har plaget befolkningen i det sydlige Israel de seneste måneder, siger Israel.
Et af målene med de sidste ti dages israelske bombning af Gaza har netop været at ødelægge de underjordiske tunneller, som raketter og andre våben tilsyneladende bliver fragtet gennem. Præsident Mubarak har dog gentagne gange afvist, at raketterne transporteres via Egypten, senest under mødet med EU-delegationen tidligere i dag. Det fortæller Le Monde.
Raketterne bliver fragtet ind i Gaza via havet, sagde Mubarak. Men da Israel har kontrolleret Gazas kystlinje tæt, siden landet trak sine jødiske bosættere ud af Gaza i 2006, virker den forklaring ikke videre plausibel. Men det er svært at sige for Mubarak i et land, hvor folkestemningen er langt mere sympatisk stem overfor Hamas end styret er.
Under et møde med europæiske regeringsledere i dag gentog Israels udenrigsminister Tzipi Livni Israels ønsket om en international sikkerhedsstyrke, der skal forhindre våbensmugling over den egyptiske grænse. En sådan løsning er sandsynligvis nødvendig for at få Israel til at underskrive en fredsaftale, skriver bl.a. Jerusalem Post.
Sakozys pondus
Præsident Mubarak mødtes med Sakozy i badebyen Sharm el Sheikh kun få timer efter mødet med den officielle EU-delegation. Sarkozy vil forsøge at mobilisere egypterne som mægler mellem Hamas og Israel, som ikke officielt forhandler med hinanden. Den var den trepartskonstellation, som resulterede i en våbenhvile i juni i år.
Og det er ikke urealistisk, at Sarkozy har en mere diplomatisk pondus i Mellemøsten end EU-delegationen. Den ledes nemlig af den tjekkiske udenrigsminister Karel Scharzenberg, hvis regering i går overraskende meddelte, at det ser Israels troppeoperationer i Gaza som ’en defensiv aktion’.
Dermed forsvarede formandskabet temmelig entydigt Israels troppeinvasion af Gaza, som begyndte sent lørdag aften, og som ellers har mødt bred kritik. Ordene går stik imod den diplomatiske linje i EU’s mellemøstpolitik, som Sarkozy stod for, og var dermed lidt af en overraskelse fra EU’s nye formandskab.
Internationalt pres
Anderledes kritisk ser Frankrig på Israels beslutning om at eskalere sin krig mod Hamas. Den franske udenrigsminister Bernard Kouchner har flere gange kaldt krigen ’uacceptabel’. Det kritik giver Sarkozys diplomatiske initiativer en vis tyngde.
Hamas meddelte i dag, at organisationen vil sende forhandlere til Kairo i de kommende dage, fortæller al Jazeera. Egypten opfordrer Hamas til at stoppe raketangrebene mod Israel og snarligst indgå en våbenhvile.
Presset på Israel for at slutte sine militæroperationer i Gaza vil stige i denne uge, forudser Jerusalem Post. Anonyme, israelske statskilder siger til den israelske avis, at de regner med at have ’nogle dage tilbage’ til at færdiggøre deres krig mod Hamas, før presset fra EU, FN og andre internationale organisationer bliver for stort.
Amerikanske kilder siger til Jerusalem Post, at USA ønsker kampene mellem Israel og Hamas afsluttet, før George Bush træder tilbage som præsident den 20. januar.