Læsetid: 3 min.

Hamas forbereder sig på guerillakrig

Efter elleve dages krighar det israelske militær lagt en ring omkring Gaza by, hvor krigere fra Hamas har smidt uniformen og gemt deres våben
Efter elleve dages krighar det israelske militær lagt en ring omkring Gaza by, hvor krigere fra Hamas har smidt uniformen og gemt deres våben
Udland
7. januar 2009

RAMALLAH - Mens løbesedler med israelske advarsler om ikke at hjælpe Hamas daler ned over Gaza, forbereder Hamas sig på en intensiv guerillakrig i Gaza By. Ifølge en palæstinensisk journalist i Gaza har kampene i nord tvunget Hamas ind i byen, og bevægelsens folk har blandet sig med befolkningen.

"De bevæger sig rundt i civilt tøj uden våben og står sammen med os andre i køen til bageriet. Vi ved, hvem de er, men Israel kan ikke se forskel," siger journalisten, der ønsker at være anonym.

En guerilliakrig vil med sikkerhed medføre større tab for Israel end hidtil. Men ifølge Gabriel Ben-Dor, professor i national sikkerhedsstrategi ved Haifa Universitet i Israel, vil Israel gå meget langt i bestræbelserne på at svække Hamas:

"Israel er stålsat på at vinde krigen og villig til at acceptere tab. Ingen ved, hvor lang tid det vil tage, men hvis ikke Hamas vil indgå en aftale om at stoppe indsmuglingen af våben, vil Israel gå efter lederne inde i de store byer."

Ben-Dor mener, at Israel på trods af udsigterne til bykampe kan vinde krigen, men at det under alle omstændigheder bliver "meget ubehageligt", hvis ikke Hamas stopper kampene.

Hamas vil kæmpe

Professor i statskundskab ved Birzeit Universitet på Vestbredden Saleh Abdul Jawad mener, at tusindvis af døde vil blive resultatet, hvis Israel går ind i byerne:

"Hvis de går ind, betyder det, at de går hele vejen. De kan ikke stoppe på halvvejen, men vil forsøge helt at ødelægge Hamas' rødder," siger han.

I modsætning til sin israelske kollega mener han ikke, at Israel kan vinde krigen:

"Det er misforstået, hvis man tror, at Hamas kan presses militært til at indgå en aftale. Selvfølgelig ønsker Hamas ikke at dø, men for at få en aftale, må man give sin fjende en udvej, der ikke betyder ydmygelse. Hamas er trængt op i et hjørne og vil kæmpe som en såret tiger."

Gabriel Ben-Dor fra Haifa Universitet er ikke enig i, at Hamas vil kæmpe til det sidste.

Ifølge den israelske professor ved Israel udmærket, at Hamas ikke kan fjernes, men de skal betale en pris:

"Hamas' ledere tænker særdeles logisk. Deres mål er at overleve, beholde magten og skabe politisk manøvrerum, og når prisen bliver for høj, vil de indgå en aftale."

Selvmordsbomber

Foreløbig ser det dog ud til, at Hamas er klar til at bruge alle midler i krigen.

Ud over vejsidebomber og andre eksplosive fælder står hundredvis af krigere ifølge Hamas klar til at sprænge sig selv i luften, når israelerne går ind. Sent i går eftermiddag berettede det palæstinensiske nyhedsbureau Maan News om krigens første succesfulde selvmordsangreb, og i forgårs rapporterede israelske medier, at militæret havde skudt en kriger fra Hamas, der bar et bombebælte.

Ifølge Saleh Abdul Jawad er det imidertid ikke først og fremmest Hamas, som Israel skal frygte:

"Israel undervurderer, ikke Hamas, men befolkningens vilje og har denne gang trængt et helt samfund op i et hjørne. Det er et samfund, der er klar til at dø, og selv hvis Israel formår at udrydde Hamas, vil ingen se det som en sejr, og der vil dukke nye bevægelser og nye ledere op. I krig kan man sagtens vinde det militære slag, men tabe politisk. Det er højst sandsynligt, hvad der vil ske for Israel," siger han.

Hård modstand

Den palæstinensiske journalist, som Information har kontakt til i Gaza, siger mandag aften, at Gaza By stadig bliver bombarderet fra luften, men at der er kampe på landjorden i udkanten af byen:

"De israelske soldater bevæger sig fremad, men det går langsomt. De møder hård modstand fra tusindvis af krigere, og tankene er bange for skjulte fælder."

Mens nogle eksperter har talt om, at der for hver dræbt israeler vil dø tre til fire Hamas-krigere, vil Saleh Abdul Jawad ikke gætte på antallet af dræbte:

"Det er umuligt for nogen at sige. Jeg håber, at Israel vil handle mere rationelt og indse, at begge parter skal have en reel udvej, før der kan blive fred."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her