Læsetid: 3 min.

Hamas holder Gaza i jerngreb

Islamisterne er gået styrket ud af en krig, der havde det modsatte formål - og én årsag er 'professionel' styring af medie-billedet fra Gaza
Politisk har krigen betydet en cementering af Hamas- magt i Gaza, hvor især kontrol af medierne har spillet en afgørende rolle, vurderes det.

Politisk har krigen betydet en cementering af Hamas- magt i Gaza, hvor især kontrol af medierne har spillet en afgørende rolle, vurderes det.

Ibraheem Abu Mustafa

Udland
29. januar 2009

CAIRO - Et par dage efter våbenhvilen kom de rådne historier - de kunne ikke verificeres og blev kun fortalt på betingelse af fuld anonymitet, men var stort set sammenfaldende i beskrivelsen af et Hamas-styre, der med summarisk justits og total medie-kontrol holder Gaza i et jerngreb.

Forskellige kommentarer fra civile, der overhovedet turde sige noget, kan koges ned til følgende replikker:

"De var helt ligeglade med risikoen for civile. De etablerede mortér-stillinger fra tage og haver, og hvis nogen protesterede og råbte op om risikoen for israelske modangreb, blev de truet med en kugle for panden."

Kendte Fatah-medlemmer blev fra starten af fjendtlighederne sat i husarrest med besked om, at færdsel i det offentlige rum ville få fatale følger. Skud i knæskallerne og likvideringer uden retshandling og dom understregede alvoren i den vilkårlige justits, og - som en sagde - "retten sættes af Hamas, der både er forsvarer, anklager og dommer."

Ro og orden genoprettet

I dag er en slags orden genoprettet efter de 22 dages tæppebombardement med ca. 1.300 - hovedsageligt civile - dødsofre. Skolerne er åbnet, og Hamas har etableret nød-kontorer efter bombardementet af den administrative infrastruktur og har indledt udbetaling af de første rater af en 'nødhjælps-erstatning' til familier, der har mistet hus og hjem.

Politisk har krigen betydet en cementering af den islamiske modstandsbevægelses magt i Gaza og en voldsom stigning i dens popularitet på Vestbredden, hvor Hamas ifølge en ikke offentliggjort meningsmåling (den er ifølge diplomatiske kilder undertrykt af Det Palæstinensiske Selvstyre, PA) støttes af 80-90 pct, og hvor Fatah ifølge Salam Fayyad, PA's premierminister, gennemlever sin hidtil værste krise. Salam Fayyad har stillet sit mandat til rådighed for PA-præsident Mahmoud Abbas, altså reelt en afskedsbegæring. "De bombarderede Gaza, men ramte Ramallah," som en diplomat har udtrykt det.

Hvis Israel med krigen ville isolere Gaza og Hamas og styrke 'det moderate PA-styre', er den modsatte effekt opnået. De radikale islamiske kræfter er ifølge diplomater i Ramallah styrket såvel i Palæstina som i den arabiske verden, ikke mindst efter at EU-ledere lod sig fotografere smilende ved en 'sejrsmiddag' hos Israels premierminister, Ehud Olmert.

Abbas og PA svækket

Yngre Fatah-folk omkring den i Israel fængslede leder, Marwan Barghouti, lægger nu afstand til Mahmoud Abbas og hans hird af sikkerheds-styrker, der under krigen forbød demonstrationer for Hamas. En ung Fatah-leder, Qaddura Fares, siger lige ud, at "krigen har afgørende svækket PA og Mahmoud Abbas."

Et angreb på en israelsk pansret mandskabsvogn og israelske bombardementer i går af Hamas-tunneller i Rafah har ikke stoppet forhandlinger i Egypten om en genoptagelse af den våbenhvile, der holdt, til Israel brød den 4. november.

Hamas er en politisk faktor, der "ikke vil gå væk," som en EU-diplomat udtrykker det, og krigen munder formentlig ud i nye forhandlinger om genforening af de to fraktioner, men nu med Hamas som den stærke part.

Denne position har Hamas bl.a. opnået med effektiv kontrol af medie-billedet, som især under krigen blev domineret af den islamisk hældende satellit-kanal, al-Jazeera, der som følge af Israels mediemørklægning af alle vestlige medier var alene om at sende fra Gaza. De arabiske medier, der kunne nuancere billedet, blev intimideret til tavshed eller til at følge trop.

Medier gjort tavse

Et hint var Informations møde med en kollega i Gaza, der støtter Hamas. Vi trillede i hans bil forbi det ene af de to medie-højhuse, og jeg spurgte til en anden god bekendt, som jeg havde arbejdet sammen med i 2000-2001 under den 2. intifada.

"Hun arbejder vist ikke så meget mere", svarede han lidt svævende.

- Vist?

"Arh, du ved, hun var med hos 'al-Arabia' (saudi-ejet tv-kanal, red.), og de opfattes jo som Fatah-støtter, så det er svært."

En tv-producer fortalte, at efter Hamas overtog magten i landstriben i juni 2007, fik de lokale tv-kanaler ordre til kun at dække Hamas-pressemøder, hvis de fortsat ville holde deres folk beskæftigede.

I slutningen af krigen blev mediehuset, hvor Hamas-stationen 'al Aqsa-tv' sendte fra taget, bombet. En version af begivenheden går ud på, at al-Arabias medarbejdere, der har kontorer på 12. sal, fik ordre til at blive i huset og for at sikre, at det skete, blokerede Hamas-militante al færdsel ned fra 10. etage. De paniske tv-folk sad fanget som kanonføde og ringede til kolleger i Israel, som de bad om at kontakte Israels hær.

Denne version afvises selvfølgelig af al-Arabia-tv's leder, der ikke skal have nogle ører i Hamas-maskinen - men det ligger fast, at den saudisk ejede tv-kanal var lukket i seks timer omkring det tidspunkt, hvor højhuset blev ramt af et missil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Tænk sig jeg troede, at det var Israel, der holdt Gaza i et jerngreb. Der kan man bare se!

Niels Christensen

Fin artikel, men hvad er så konklusionen på den Ellegård ?. Betyder det at den dækning af konflikten vi har set ikke er troværdig ?
Men det har været påfaldende hos såvel berlingske, som Politikken, at dækningen - også efter pausen i krigen, har været præget af grædende børn, ødelagte hjem.
Men vi har dog hørt mindre om heroiske Hamas krigere, og deres mod.
I virkeligheden så har Hamas (klogt ?) ført krig igennem kvinder og børn.

Ja, det er tragisk at se, hvordan Israel, kan drive så meget had op i et, undertrykt folk. Det burde få staten Israel, til at reviderer deres etniske udrensninger, samt deres jerngreb i, og osgå omkring, det besatte land. Vold avler jo som bekendt endnu mere hadsk vold i denne forfærdelige konflikt.

Lene Andersen

Og dét finder Information først ud af nu?

Måske Hamas ikke ville gå "styrket" ud af den slags konstante overgreb, hvis journalisterne var lidt vaksere ved havelågen og skrev om Hamas forbrydelser løbende.

... der har da været dækning af palæstinensere som ikke turde at udtale sig om Hamas når kameraet kørte. Det siger sig selv at hvis de er bange for repressalier er det nok fordi de ikke har noget godt at sige om Hamas, så er det åbenbart at Hamas reagerer yderst negativt på al kritik.

Men det ændrer ikke Palæstinenserne svære levevilkår med blokader og systematisk demolering fra Israels side, hvis det ikke havde været Hamas der skød med raketter, havde en eller anden organisation nok set det som sin pligt at gøre væbnet modstand imod ulovlig besættelse af deres landområder.
Selvom det FN mandat i 1948 'kun'' gave jøderne som et folk 56% af Palestina så har de i dag tiltranet sig det meste af områderne. Det er meget nemt at pege fingre af Hamas eller palæstinenserne for den slags skyld, men jeg tror såmænd de simpelthen reagerer som alle andre desperate mennesker ville reagere i kampen om at overleve.
At Hamas chikanerer/myrder deres/andres civilbefolkningen retfærdiggør ikke Israels besættelse af Palæstinensiske områder,som efter min mening er alt over de 56%.

Mogens Michaelsen

Er det ikke mere generelt sådan, at medierne har fået større betydning idag i forbindelse med konflikter?

Det var vel også derfor, Israel udelukkede pressen fra adgang.

Selve det, at Hamas har udøvet stærk kontrol med medierne, synes jeg ikke er særlig overraskende, da de er rent militært underlegne.

Derimod synes jeg det er godt at få et lidt mere detaljeret billede af, hvordan Hamas har udøvet denne mediekontrol, og det er vel det artiklen giver?

Det viser, at Hamas har en autoritær/totalitær ideologi, der heller ikke just er human (og er kædet sammen med religion).

Men det ændrer ikke ved, at Israels smadring af Gaza var totalt ude af proportioner, og at der rent faktisk var et uhyrligt stort antal civile ofre.

Det ændrer heller ikke ved den kendsgerning, at nettoresultatet har været en styrkelse af Hamas, og at dette har været forudsigeligt.

Hvor klogt har det så været, hvis man gerne vil knække Hamas?

Nels Friis Christensen

Ja, der kan man bare se. Man må så bare håbe, at
man er opmærksom på dette i de FN organer, der
undersøger påståede isrealske krigsforbrydelser,
Det ville være dejligt og understrege FNs upartiskhed. Men det ville jo nok være for meget at forlange.

ja, Hamas tog Gaza med på selvmordsmission.
Hamas ved hvad der skal leveres for at få vestens aviser til at græde for Gaza og der leveres civile ofre gang på gang.
Mange mediers naivitet (incl Information) under krigshandlingerne r nærmest komisk.