Læsetid: 3 min.

Et hav af velvillighed - med stikken til Bush

Kommentatorer og analytikere er over en bred kam positive over for den nye præsident og noterede samtidig, at Obamas tale var uventet skarp i sin indirekte kritik af præsident Bush
Udland
21. januar 2009

WASHINGTON DC - Barack Obama fik i går høje karakterer for sin 18 minutter lange indsættelsestale af et stort set enigt nationalt kommentatorkorps, som sad klar til at kommentere og analysere på talen, der blev karakteriseret som "koncis, skarp, præcis og stærk".

General Colin Powell, der på trods af sin fortid som medlem af George W. Bushs regering i oktober bakkede op om Barack Obama, kaldte Obamas tale for "exceptionelt kapabel og kvalificeret" og forudså, at "Martin Luther King smiler fra sin himmel."

"Det var en fantastisk dag for alle amerikanere, men havde King levet, ville han også have sagt til Obama, at der er stort stykke arbejde foran os," sagde Powell til ABC News.

Flere amerikanske analytikere hæftede sig ved, at selvom Obama i hele sin kampagne, og også i går, har vist stor respekt for sin forgænger i embedet, George W. Bush - i denne uge roste Obama Bush og kaldte ham en good guy, der altid tænkte på sit land, selv om han tog nogle forkerte beslutninger - så var talen ikke desto mindre ganske skarp i sin afgrænsning til den republikanske tidligere præsident.

Tydelig afgrænsning

Politisk kommentator Paul Begala sagde til CNN i går, at talen var "en ren afvisning af Bush. Da Obama så stærkt afviste, at vores nationale sikkerhed står i modsætning til vore frihedsidealer, repræsenterede det ikke bare en politisk overgang, men en klar og tydelig afgrænsning."

Andre kommentatorer pegede på den af Obama bebudede lukning af Guantánamo-basen som den første konkrete handling, der vil symbolisere en ny retning for amerikansk politik.

Den politiske analytiker Hilary B. Rosen fra det liberale netmedie Huffington Post var inde på det samme som Begala:

"Amerika er klar til at lede igen," sagde han. "Men ikke et ord om at skabe demokrati, som vi hørte fra Bush igen og igen, men snarere hvordan USA vil stå for fred og fremgang. De ord må have været specielt svære for George Bush at overhøre, fordi det antydede, at dette land ikke har ledet under hans præsidentskab. Obama understregede også, at dette bliver en lang rejse, men vi vil nå i land, det vil lykkes for os," sagde Rosen.

Sjældent manøvrerum

Og det med den lange rejse har amerikanerne taget til sig. Den seneste meningsmåling foretaget af Washington Post og ABC News viser med tørre tal, hvor entusiastiske amerikanerne er over deres nye præsident, og hvor store forhåbninger de har til ham. Hele 72 procent af alle amerikanerne er overbevist om, at Obamas politikker vil "hjælpe med til at forbedre økonomien", og ifølge både Gallup og Pew Research Center har 79 procent af dem en positiv indstilling til ham som person.

Det er de højeste positive tal for en ny præsident nogensinde, samtidig med at den republikanske opposition ikke har været mere splittet siden Barry Goldwaters jordskredssejr i 1964.

Men hvad der måske er endnu mere interessant er, at hele 91 procent er indstillet på, at "reelle forbedringer vil tage mere end et år."

Dette signal bakkes op af målinger fra denne uge foretaget af New York Times/ CBS News Poll samt NBC/ Wall Street Journal, som begge tilsvarende viser, at Obamas gentagne understregninger af, at de økonomiske problemer er dybe og strukturelle, og at der ikke findes en "hurtig måde at fikse dem på", har vundet genklang i den amerikanske befolkning.

Det giver præsidenten et sjældent set folkeligt og politisk manøvrerum til at få gennemført sine reformer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad mon Annegrete Rasmussens "Kandidat" tænker om alt det her ?

Mon har har sagt til USA's præsident, at nu skal han altså holde op med at kritisere Georg(e) ?

B. Obama tager skarpt afstand fra George W. Bush militaristiske udenrigspolitik og mangel på respekt for menneskerettighederne. Dermed tager han også afstand fra Bushs danske ekko, Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen har med sin følgagtighed overfor Bush både isoleret Danmark fra de toneangivende lande i EU og fra den ny regering i USA. Sjældent har Danmark stået mere isoleret.

Danskerne har i sandhed meget at takke Anders Fogh Rasmussen for…