Læsetid: 3 min.

Indien: Pakistan-støttet organisation bag terror i Mumbai

Indien peger på 'Lashkar-e-taiba'- organisationen af indenrigspolitiske årsager, mener eksperter
7. januar 2009

Det skulle have været en dag der stod i den lette underholdnings tegn. Men de fik andet at tænke på i Pakistan.

Afdøde premierminister Benazir Bhuttos ældste datter, den attenårige Bakhtawar Bhutto, havde udsendt en rapnummer til minde om sin mor, der blev myrdet for lidt over et år siden. Men sangen - 'I would take the pain away' - fik ikke megen omtale.

Det gjorde til gengæld efterretninger fra den indiske sikkerhedstjeneste (DIA).

Ifølge den indiske regering er der nu 'sikre beviser' på, at Pakistan har medvirket til terrorangrebene i Mumbai.

"Vi har beviser på, at terroristerne kom fra Pakistan," siger M.L. Kumawat, der er minister for Indiens nationale sikkerhed.

Myndighederne hævder, at have identificeret den eneste overlevende terrorist fra terrorangrebene i Mumbai i november.

Det er den pakistanske statsborger Muhammad Ajmal Qasam. Men eksperter advarer mod overilede konklusioner

"Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at regeringen i Indien ikke direkte anklager den pakistanske regering for at stå bag angrebet. Det vil være for farligt. De to lande har atomvåben, og premierminister Singh (den indiske premierminister red.) ved, at man ikke skal lege med ilden." Det siger Dr. Gareth Price, der er forskningschef på Chatham House, Royal Institute of International Affairs i London.

"Den indiske regering beskylder organisationen 'Lashkar-e-taiba' (Sandhedens hær) for at stå bag angrebet på Mumbai. Dens civile arm støttes stadig af den Pakistanske regering. Men det har vist sig, at regeringen ikke har kontrol over de mere militante grupper," siger Price.

Han fremhæver dog, at Lashkars militante arm "officielt er forbudt i Pakistan."

"Det er derfor den pakistanske regering i sit svar på de indiske beskylkdninger har fremhævet, at Lashkar-e-taiba-grupper også har angrebet Karachi, Pakistans største by. Disse angreb var dog primært rettet mod forhenværende præsident Pervez Musharraf. Der har ingen angreb været, siden Musharraf trak sig tilbage sidste sommer," siger Dr. Gareth Price.

Organisationen Lashkar-e-taiba blev oprettet af den pakistanske regering i forbindelse med krigen om Kashmir i slutningen af 1940'erne.

Pres på USA

"Det er klart, at Pakistan er under pres. Men Asif Ali Zardari (Pakistans præsident red.) har dygtigt spillet på, at USA og dets allierede har brug for Pakistan. Når Barack Obama sender 30.000 tropper til Afghanistan, har USA ikke råd til at kritisere regeringen i Islamabad. Det gør det vanskeligt for Indien. Og det er endnu en hovedpine for USA's næste præsident," siger Gareth Price.

"Hidtil har den pakistanske regering sagt, at de agter at samarbejde med Indien. De har anholdt flere mistænkte. Dem har de sat i husarrest, men de har nægtet at udlevere dem til Indien, endsige at lade indiske efterretningsfolk afhøre dem. Det har ført til - berettigede - spekulationer om, at de har noget at skjule," siger Gereth Price.

Rochana Bajpai er lektor i indisk politik ved School of Oriental and Asian Studies i London og oprindeligt fra Indien. Hun mener, at Indiens beskyldninger skal ses i et indenrigspolitisk perspektiv.

"Vi skal ikke glemme, at det er et valgår. Der er derfor en del indenrigspolitik i disse udtalelser," mener hun.

"Bharatiya Janata Party (BJP) - det nationalistiske og hinduistiske parti - er ikke langt bagud i meningsmålingerne. Det må Kongrespartiet forsøge at råde bod på. Det gør de ved at spille dette kort," siger hun.

BJP's leder, Lal Krishna Advani, har i de seneste uger fokuseret på terrortruslen fra Pakistan. Det var under en BJP-ledet regering, at Indien foretog den første atomprøvesprængning i 1998.

Andre angreb

Bajpai fremhæver, at attentatet i Mumbai ikke var enestående, men at der har været adskillige andre attentater.

"I den vestlige verden har man været mest opmærksom på dette angreb. Men det er langt fra det eneste. I september var der to terrorangreb i Delhi. Hvert af disse dræbte omkring 40 mennesker, men ingen vesterlændinge. Der er cirka et stort terrorattentat hver måned. Og hver gang synes der at være en forbindelse til Pakistan," siger hun.

Hun understreger dog, at disse spørgsmål - trods den megen opmærksomhed - næppe afgør valget.

"Det er ikke noget der optager de fattige. De fleste af dem - cirka 70 procent - lever i landområderne. For dem er det økonomiske spørgsmål, der betyder noget. Og i modsætning til andre lande er der flere fattige, der stemmer ved parlamentsvalgene. Terror er et spørgsmål, der optager eliterne og middelklassen i byerne. Det er derfor, regeringen gør noget. Men det vil ikke afgøre valget," siger eksperten. Valget til det indiske parlaments underhus - det såkaldte Lok Sabha - afholdes i maj i år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu