Læsetid: 1 min.

Israelsk hær-rabbiner omdelte 'hadefuld pamflet'

Alle palæstinenserne er 'dødsfjender', og grusomhed kan være en nyttig egenskab. Det var de budskaber, de israelske soldater fik med på vejen, da de invaderede Gaza
Udland
28. januar 2009

JERUSALEM - Inden de israelske soldater blev indsat i Gaza-striben, fik de udleveret en pamflet af hærens overrabbiner, hvori det antydes, at alle palæstinensere er "dødsfjender".

Ordene i pamfletten var derefter, at grusomhed til tider kan være en "god egenskab".

Pamfletten, der har titlen 'Sådan kæmper jeg min kamp: En daglig studieplan for soldater og officerer i krigstid', blev trykt specielt til Operation Støbt i Bly, den tre uger lange kampagne, som blev iværksat imod Gaza med det erklærede mål at sætte en stopper for palæstinensiske militantes ustandselige beskydning af den sydlige del af Israel.

Publikationen bygger på rabbiner Shlomo Aviners lære. Shlomo Aviner, der er leder af det jødisk-fundamentalistiske Ateret Cohanimseminarium i Jerusalem, sammenligner i et afsnit af pamfletten palæstinenserne med filistrene - et folkeslag, som i Det Gamle Testamente skildres som en krigslignende fare og en eksistentiel trussel mod Israel.

I et andet afsnit forekommer hærrabbineren at opmuntre soldaterne til at se bort fra krigens internationale love, der har til hensigt at beskytte civile, hævder en gruppe af israelske soldater, der kalder sig Breaking the Silence, og som har afsløret pamflettens eksistens.

Ingen kommentarer

Aviner citerer den berømte middelalderlige, jødiske lærde Maimonides som siger, at "man ikke må lade sig forlokke af de vantros dårskab, når de udviser nåde over for de grusomme." Breaking the Silence kræver nu hærens chefrabbiner, brigadegeneral Avi Ronzki, fyret for at ladet pamfletten trykke og uddele til de israelske soldater. Hæren havde ingen kommentar til sagen i går.

Rabbiner Arik Ascherman, der er leder af gruppen Rabbinere for Menneskerettigheder, kalder pamfletten for "stærkt bekymrende" og tilføjer:

"Der er tale om en minoritetsposition i jødedommen, der ikke forstår vigtigheden af at skelne mellem kombattanter og civile."

© The Independent og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Stoltze

"Der er tale om en minoritetsposition i jødedommen, der ikke forstår vigtigheden af at skelne mellem kombattanter og civile."

Det er det forhåbentlig, men desværre kommer den til udtryk i faktiske hanlinger, som ikke kan kaldes andet end krigsforbrydelser.

Læs den rystende beretning fra massakren i Zeitoum her: http://www.berlingske.dk/article/20090131/verden/701310095/

På omkringliggende bygninger findes graffiti fra israelske soldater, som omsætter pamplettens ord i brutal soldaterjargon. "Arabs need 2 die" "1 is down, 999.999 need to go" "die arab sand-niggers" med flere.

Se bl. her:
http://news.sky.com/skynews/Home/World-News/Israel-Is-Investigating-Raci...

Selvfølgelig kan man ikke koble fra nogle slagord, skrevet af enkelte soldater, til den israelske krigsførsel som helhed. Men at den slags folkemordsfantasier overhovedet forekommer er chokerende, med tanke på det jødiske folks egen historie.

Inger Sundsvald

Uha, hvor ufint af Ben Lynfield at bringe den slags historier. Det er der sikkert et par stykker her, som ikke sætter pris på.

Martin Stoltze

@ Jens Peter Andersen

Ok, nogle muslimer i danmark råber også grimme ord. Jamen så er det vel bare i orden at stoppe 100 civile - incl kvinder og børn - ind i en bygning, beskyde den med granater og holde hjælpen væk fra bygningen i fire døgn.

Tak for at du du klargør sammenhængen.

-----

Undskyld min spydighed, men jeg synes du lægger op til det. Har du læst den artikel fra berlingeren jeg linkede til? eller mener du den er utroværdig?

Mogens Michaelsen

@ Jens Peter Andersen

Du mener altså, at det er i orden at opildne til had, hvis bare der er nogle andre, der også gør det?

Bjarne F. Nielsen

Martin Stoltze:

"...Men at den slags folkemordsfantasier
overhovedet forekommer er chokerende, med
tanke på det jødiske folks egen historie."

Ja, det er skræmmende at se hvordan årtiers
myrderier har forrået begge befolkninger. Det går fra ondt til værre og tilsyneladende stoppeligt.

TV-kanalen Discovery bragt i efteråret en udsendelse om en amerikansk feltpræst, der skulle styrke soldaternes kampmoral under en langvarig udstationering i det nordlige Irak. Muligvis i 2007.

Et filmhold fulgte feltpræsten i mange måneder. Han blev gradvis mere og mere syg af opgaven
i takt med, han så strigende tabstal og faldende kampmoral. Og en befolkning med hjerter,der i bedste fald kunne vindes halvhjertet af frygt for at blive terrormål.

Han følte sig til sidst syg. Deprimeret. Og drømte om at komme hjem til familjen. Udsendelsen sillede i øvrigt ikke spørgsmål ved brugen af kristne præster i hærenheder i et muslimsk land, noget der styrker ideer om et kristent korstog.

Der må ses fremad og peges på fredsbordet med
opfordring til tilgivelse og forsoning og med håb om at Barack Obama og andre fredsvillige folk får mere held end forgængerne, når de seneste begiven-heder er mindre nærværende.

Det er måske nok lidt ensomt at være fantast på fredsvejen.

Martin Stoltze

@ Jens Peter Andersen

Lad mig at klargøre: man kan skændes om hvem i konflikten der gør eller siger det værste. Men alle bør kunne være enige om at forkaste KONKRETE GROVE OVERGREB på civile. Begivenhederne i Zeitoun ser ud til at være sådan en eksempel. Hvis beretningen holder vand kan den ikke undskyldes, men er en klokkeklar krigsforbrydelse. Det hjælper ikke noget at snakke uden om, og det er fløjtende ligegyldigt i den sammenhæng, hvor meget antisemitiske der findes i den arabiske verden.

Martin Stoltze

@ Jens Peter Andersen

Ja, artiklen handler om en rabbiner som har skrevet en hadefuld pamflet. Ja, du kan finde mange eksempler på tilsvarende had på den palestinensiske side.
Mit første indlæg, som du svarede på, handlede om at hadet desværre leves ud på slagmarken i alt for håndgribelig form. Det har du stadig ikke forholdt dig til.

Mener du, at episoden fra Zeitoun (link i første indlæg) kan forsvares? Hvorved adskiller den sig fra terror?

Bjarne F. Nielsen

Inger Sundsvald med velanbragte ord:

"Muslimer har kun været en del af det danske samfund i under 50 år, og vi har haft mange problemer med en del af dem. Muslimer er også vores venner. Men mange danskere fordømmer de islamistiske idioter, som tror de kan omdanne det danske samfund efter hvad der står i Koranen. Det vil ikke lykkes dem! Men de er velkomne, hvis de kan indrette sig efter danske normer i det offentlige rum på samme måde som jøderne har gjort. De må tro på og dyrke den religion de vil – til hver en tid. Men religion er altså en privatsag."

Ja! Jeg har helt samme syn og opfattelse! Min humørkurve er løftet. Og ikke så lidt endda.

Inger Sundsvald

Ali Mansour
Jeg kan forstå at du er en fredens mand. Godt så.

Heinrich R. Jørgensen

Jens Peter Andersen:
"Min kristne identitet, som jeg hverken kan eller vil fralægge mig!"

Ja, fundamentalisme og fundamentalister, religiøse som politiske, er et problem af kolossale dimensioner. Suk...

Heinrich R. Jørgensen

Jens Peter Andersen:
"No offense, but thats why multiculturalism stinks!"

Non taken. Men jeg kan forstå, at du som religiøs kræver ejerskab af nationen, og dermed er en del af problemet.

Heinrich R. Jørgensen

Jens Peter Andersen,

vi kan måske lægge arm om det?

Heinrich R. Jørgensen

Jens Peter Andersen:
"Det er sgu da ikke din stil og jeg fornemmer, at du en tand for gammel!"

Det er selvfølgelig unfair, hvis jeg skulle konkurrere mod børn ;-)

Jamen, hvis forslaget ikke behager dig, så hvad med en folkeafstemning om hvem der ønsker en sekulær stat, og hver der ønsker et teokrati? Så kan landet blive delt i to, og med lidt folkevandring, kan vi alle få det som vi vil have det.

Blot synes jeg det er lidt mærkeligt, at du i den grad er tilhænger af en religiøs stat, når du bruger så megen energi på at være i opposition til muslimer, islam og sharia.

Hold så op med den snak om teokrati. Danmark er et kristent land, ingen lov i landet gælder uden underskrift af kirkens øverste. :-)
Det er helt uforandret, det er indskrevet i grundloven, og det er overhovedet ikke noget problem, hvis ikke det var for dem, der gør for stort et nummer ud af det til begge sider.
Men det Danmark, vi havde, indtil islamminimalstatshysteriet forgiftede folks sind for snart 8 år siden, bygger altså på nøjagtig de forudsætninger, og hvis vi vil have det tilbage - hvad jeg personligt vældig gerne vil, så bliver det altså med en bredt anlagt, udogmatisk folkekirke og hele pivetøjet.

<\i>

Martin Stoltze

Jamen, kære debattører på begge sider, så se dog ud over jeres egen næse og danske navle.

Artiklen handler om anvendelse af hadpropaganda i krig. Jeg gav så eksempler på, hvordan hadet kommer til udtryk i en konkret krigsforbrydelse. (endda en rigtig grovkornet én) - Men det er der minsanten ingen der gider snakke om. Istedet ender det i noget ævl om danske petitesser.

Men jeg noterer, at ingen har modsagt brugen af ordet krigsforbrydelse om episoden i Zeitoun. Selv den gode JPA begyndte bare at snakke om noget andet.

Heinrich R. Jørgensen

Martin Stoltze:
"Men jeg noterer, at ingen har modsagt brugen af ordet krigsforbrydelse om episoden i Zeitoun. Selv den gode JPA begyndte bare at snakke om noget andet."

Jeg har læst artiklen i Tanten, og du har ret i, at det lyder meget voldsomt. Jeg formoder at historien holder vand, selv om vi alle er nødt til at tage forbehold overfor propaganda o.lign. ...

Selvfølgelig taler JPA hellere om noget andet. Af uransagelige grunde tror han, at han som kristen er naturligt allieret med jøderne - det er sikkert det fælles had til islam der forener...

Hver gang der er optræk til mild kritik af Israel bliver debatterne systematisk afsporet og der kolporteres synspunkter så vanvittige, at alle andre står af.

Det er interessant, at den artikel, der angiveligt kommenteres til, nævner, hvad de fleste for længst har fundet ud af, men ikke har turdet sige - før nu - at palæstinenserne naturligvis er Det Gamle Testamentes filistre. Det hele er så enkelt.

Gad vide hvad den gode rabbiner Shlomo havde sagt til at en jødisk stat brød shabbaten - ved at tænde ild.... øh - jeg mener skyde med geværer, morterer, granater og lade fosfor lyse himlen op.

Han ville nok ikke være så begejstret - ganske enkelt fordi et af jødedommens 613 bud er at man ikke må tænde ild i shabbat. (sabbaten).

Og det er faktisk interessant at det er en general i den israelske hær, der har ladet pamfletten trykke; noget tyder altså på, at langt ind i den israelske hær er der folk, øverstbefalende, som mener, at religiøse ord går forud for international love.