Læsetid: 5 min.

Jordskælvsofre kæmper for at få svar og få deres liv tilbage

Over et halvt år efter kæmpejordskælvet i Sichuan består håb og fortvivlelse side om side. Kinas regering pumper penge ind i genopbygningsarbejdet, men forsøger samtidig at kvæle kritik
Pårørende sælger postkort og forsøger at bevare opmærksomheden på tragedien, der udspillede sig under jordskælvet sidste år. Ruinerne i baggrunden er resterne af skolen i Beichuan, hvor 1.300 elever og lærere mistede livet, da jordskælvet fik bygningerne til at kollapse.

Pårørende sælger postkort og forsøger at bevare opmærksomheden på tragedien, der udspillede sig under jordskælvet sidste år. Ruinerne i baggrunden er resterne af skolen i Beichuan, hvor 1.300 elever og lærere mistede livet, da jordskælvet fik bygningerne til at kollapse.

Martin Gøttske

Udland
10. januar 2009

SICHUAN - Da jordskælvet ramte, begyndte 39-årige Huang at løbe. Ikke i sikkerhed, men i retning af sine døtres skole. Synet, der mødte hende, var ren ødelæggelse. Skolen var pulveriseret. Med tårerne løbende ned ad kinderne og skrigene fra andre forældre i ørerne, gravede hun med sine bare næver gennem murbrokkerne.

Hendes ældste datter slap ud i live. Men 15-årige Wang Dan blev dræbt.

"Det er den dybeste smerte," siger Huang.

Og det er en smerte, der rives op i hver dag, når hun sætter sig på sin taburet uden for resterne af Beichuan Mellemskole. Her sælger hun postkort. Med billeder taget før og efter katastrofen.

På postkortenes venstre side leger glade teenagere i skolegården. Billederne på højre side er taget blot én dag senere, den 12. maj, kort efter jordskælvet. Soldater, politi og forældre står ved skolebygningen, der ligger som en ruinhob.

Det gør den stadig. Skælvets hærgen er perfekt bevaret. Det er blevet et mindesmærke for de 1.300 elever og lærere, der døde her. Men det er også en påmindelse om den efterfølgende vrede mod myndighederne.

Den kinesiske regering har sagt, at i alt 19.000 elever blev dræbt den dag. Deres død blev hurtigt et politisk sprængfarligt emne for regeringen. Skolebygningerne led af bygge-sjusk. Ofte stod skolerne, bygninger, som det offentlige har ansvaret for, i påfaldende kontrast til de omkringliggende private bygninger, der ikke faldt sammen.

For forældrene er årsagen klar: Korrupte embedsmænd har taget imod bestikkelse og gjort det muligt for bygherrer at spare på materialer.

Forældrene kunne se, at cementen smuldrede som sand i deres hænder. Jernstængerne, der skulle styrke væggene, kunne selv den mest muskelsvage knække.

Forældrene forlangte undersøgelser. De ville have erstatning, og de ansvarlige skulle straffes.

Ingen straf

Den kinesiske regering lovede at straffe de ansvarlige. Efter månedlange undersøgelser konkluderede myndighederne ikke overraskende: Unødigt mange elever blev dræbt på grund af dårligt konstruerede skoler. Men ingen er blevet tiltalt, og forældre er blevet presset, intimideret og fængslet i forsøget på at forhindre dem i at fortsætte deres klager.

"Regeringen lægger låg på utilfredsheden, da den er med til at afsløre korruption og uansvarlig lokal ledelse," siger en kinesisk journalist, som længe har fulgt sagen, men som på grund af censur ikke må skrive om det i kinesiske medier.

"Regeringen vil ikke have, at det overskygger fortællingen om dens heroiske indsats i redningsarbejdet," siger journalisten, der vil være anonym.

I den tykke tåge hænger de studerendes fortrængte død fortsat tungt over jordskælvs-området, hvor i alt næsten 90.000 menes at være blevet dræbt. Flere end fem millioner mistede deres hjem.

Forhindrede protester

Ægteparret Yang Mushun og Ma Shengxiu mistede både deres hjem og datter.

De bor i den lille landsby Qiandi, hvor 40 forældrepar led samme skæbne, da den lokale skole kollapsede.

"Vi vil til Beijing og klage til regeringen. Vi vil have, at lokalregeringen stilles til ansvar, men de forhindrer os i at tage af sted. Lederne siger, at vi ikke skal kaste et dårligt lys over Kina," siger Yang.

Landsbyboerne er netop startet på at bygge nye hjem. Imens bor Yang og Ma fortsat under en teltdug. På det jordstampede gulv står en seng og et klædeskab.

Da Information besøgte landsbyen kort efter jordskælvet, var sorgen blandt forældrene massiv. Men vreden optager mere og mere plads i følelsesregistret.

Forældrene demonstrerede foran det lokale regeringskontor. De organiserede sig og følte sig opmuntret af støtten fra det stadigt mere udfordrende kinesiske civilsamfund. Advokater fra provinshovedstaden Chengdu kom hertil for at rådgive forældrene i, hvordan de bedst kunne organisere sig.

Men advokaterne er blevet skræmt væk. En af dem siger, at det simpelthen er for risikabelt et emne at beskæftige sig med. Forældrene har siden holdt et enkelt møde, men det var formentligt det sidste.

"Vi kan ikke stille noget op over for lokalregeringen, der er ligeglad med, om vi lever eller dør. Vi vil aldrig få svar på, hvem der er skyld i vores datters død," siger hun.

Samme gerningsmand

I et tehus i Chengdu sammenligner forfatteren Liao Yiwu skoleelevernes død med de universitetsstuderende, der blev mejet ned af militæret omkring Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989 efter deres langvarige demonstrationer:

"Den ene er en naturkatastrofe, og den anden er en menneskeskabt katastrofe. I Beijing blev ofrene dræbt hurtigt. Her i Sichuan blev katastrofen skabt over længere tid, hvor den ene ringe konstruerede skole efter den anden blev opført med myndighedernes viden. Det er to forskellige situationer, men gerningsmanden er den samme," siger Liao Yiwu.

Netop den slags argumentation har fået myndighederne til at frygte yderligere diskussion af de dræbte skole-elever. I stedet fokuserer regeringen på den økonomiske indsats og annoncerede i november en økonomisk pakke på næsten 150 mia. dollar (800 mia. kroner), der skal være med til at genopbygge jordskælvsområdet.

Byen Beichuan vil dog ikke blive genopbygget. I stedet vil en ny by blive opført for de overlevende 35 kilometer væk.

Besøgende tager opstilling ved en udkigspost, hvorfra de kan se ødelæggelsen i Beichuan. Sælgere tilbyder laminerede fotografier af forvredne huse, dræbte kvinder og mænd, der ligger i ruinerne, og premierminister Wen Jiabaos besøg i området.

Besøgende fra Chengdu tænder røgelsespinde. Lyden af buddhistiske bønner kommer fra en lille båndoptager.

Fremtidsforventninger

Atmosfæren er anderledes munter i landsbyen Jianxin, 10 km længere nede ad vejen, der snor sig i bjerglandskabet. Her er håb og forventninger til fremtiden. Medlemmer af Qiang-minoriteten er i fællesskab i gang med at bygge landsbyens første hus efter jordskælvet. Der er rejsegilde. Kanonslagene brager for at skræmme onde ånder væk. Og så skåles der i brændevin.

"Her står vi sammen om at få vores liv tilbage. Men vi kunne ikke gøre det uden regeringens hjælp," siger Huang Xiaojun, der er festens vært

Beboerne her har som andre i jordskælvsområdet fået ca. 15.000 kr. fra regeringen i støtte til at bygge nyt hus - og mulighed for at tage et lån på yderligere 38.000 kr., rentefrit de første tre år.

Ikke igen

Det er behovet for penge, der får Huang til at sidde hver dag og sælge postkort uden for sin dræbte datters skole i Beichuan. Hun erkender, at det er svært at komme her hver dag og blive mindet om katastrofen. Men hun kommer her for at tjene penge til sin ældste datters universitetsuddannelse.

Datterens valg af uddannelse er ingen tilfældighed. Efter den nu 19-årige datters skole kollapsede og dræbte hendes søster, har hun valgt at studere til bygningsingeniør med fokus på byggesikkerhed.

"Hun skal være med til at sikre, at det ikke sker igen," siger moren Huang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her