Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kampen om krigen

Er Israels krig mod Hamas nødvendig eller kontroproduktiv? Og er freden overhovedet mulig? Israels prominente historikere kunne ikke være mere uenige
Udland
9. januar 2009
Er Israels krig mod Hamas nødvendig eller kontroproduktiv? Og er freden overhovedet mulig? Israels prominente historikere kunne ikke være mere uenige

De blev kendt for deres kontroversielle omskrivninger af Israels tidligere historie, et nærmest helligt emne i landet. Den glorværdige historie om Israels opståen så knap så glorværdig ud i deres udlægninger.

Det fik nogle til at beskylde dem for at være antizionister. I virkeligheden er de snarere kompromisløse fagfolk med den holdning, at facts er facts. Og at politik er politik.

Benny Morris og Tom Segev, to af de mest prominente af Israels Nye Historikere, er således nået frem til vidt forskelllige politiske konklusioner via deres forskning. Det ses i deres kommentarer til den igangværende krig i Gaza.

Krigen nødvendig

En due der er blevet til en høg. Sådan er Benny Morris blevet beskrevet. I dag er han da også enig med de op til 90 procent af den israelske befolkning, som støtter krigen mod Hamas.

En invasion af Gaza er den eneste måde at få den islamiske bevægelses militante del til at bløde og i den proces ødelægge dens mulighed for at sende raketter ind i Israel, skriver Morris i et læserbrev til engelske The Times.

’Fra Israels synspunkt er problemet, at Hamas ligesom Hizbollah fortsat vil eksistere – og at bevægelsen kan forventes på et tidspunkt at true og angribe Israel, uafhængigt eller i samarbejde med Hizbollah eller Iran.’

Der mangler grundlæggende vilje til fredelig sameksistens med Israel i den arabiske verden. Og i takt med at den arabiske verden styrkes, og den vestlige støtte til Israel omvendt proportionelt svinder, føler Israel sig tvunget til at at nedkæmpe bevægelserne som Hamas, der ønsker den jødiske stats ødelæggelse, skriver Morris i et læserbrev i New York Times.

’Kun en ny tankegang blandt palæstinenserne, og i den bredere arabiske og islamiske verden, vil kunne bane vej for fred. Og det kommer ikke til at ske, så længe den arabiske verden er så stærk (og bliver stærkere og stærkere) og samtidig regeres med en mentalitet, der baserer sig på bitterhed og offerfølelse’, skriver Morris.

Tal med Hamas

Historikeren og journalisten Tom Segev er langt fra enig. I et interview med den engelsksprogede nyhedskanal France24 siger Segev, at han har været imod krigen fra begyndelsen og er fortaler for en omgående tilbagetrækning.

Krigen handler ikke længere om retfærdighed, men om hævn, mener han. Og selvom ingen stat kan acceptere raketangreb mod sin civilbefolkning, som dem Israel har lidt under, er landets massive militære svar kontraproduktive.

’Hamas er ikke flinke folk. Men jeg mener, at vi skal forhandle med dem. Vi kan ikke vælge vores fjender. De er vores fjender, og det er det, man gør med fjender, taler med dem’, siger Segev om Israels muligheder for at sikre sin sikkerhed gennem diplomatiske midler.

Ikke kun terror

I en klumme i det centrum-venstreorienterede dagblad Ha’aretz uddyber han sit syn på logikken bag krigen. Han hæfter sig ved regeringens retorik: at palæstinenserne skal ’gives en lærestreg’. Den afslører en fejlslagen tankegang, som ifølge Segev har gennemsyret det zionistiske projekt siden dets spæde start:

’Vi er repræsentanterne for fremskridt og oplysning, sofistiskeret rationalitet og moral, mens araberne er primitive, en voldelig pøbel, uvidende børn som skal belæres – selvfølgelig med pisk og gulerod, præcis som man behandler sit æsel.’

Segev minder om, at Hamas ikke kun er en terrororganisation, men også en national-religiøs bevægelse, som hovedparten af Gazas beboere mener viser den rigtige vej frem. Og al historisk erfaring viser, at militæroperationer aldrig bringer dialogen med palæstinenserne fremad.

’Det farligste af alt er myten om, at vi ikke har nogen at tale med. De har aldrig været sandt. Selv med Hamas er der måder at tale sammen på’, siger Segev som mener, at man ved at tilbyde et løft af blokaden mod Gaza og fornyet adgang til Vestbredden kunne lokke Hamas til at indgå i forhandlinger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her