Læsetid: 2 min.

Alt, hvad der kan gå galt ...

Der er 60 års jubilæum for en af de mest kendte naturlove - og den er stadig aktuel
I romanen -Midt i en jazztid- tabte hovedpersonen som barn honningmaden med honningen opad - og undrede sig over, at det var muligt at være så heldig. Den episode modbeviser Murphys lov.

I romanen -Midt i en jazztid- tabte hovedpersonen som barn honningmaden med honningen opad - og undrede sig over, at det var muligt at være så heldig. Den episode modbeviser Murphys lov.

Udland
7. januar 2009

2009 er et år fuld af jubilæer: 50-års jubilæum for revolutionen i Cuba, 200-året for Charles Darwins fødsel.

Men ét jubilæum synes at være glemt. Det er i disse dage 60 år siden, at en af de vigtigste naturlove blev opdaget. Nej, kære læser, vi taler ikke om kvantemekanik, atomfysik eller et nyt grundstof i det periodiske system. Ej heller om opdagelsen af dna-molekylet. Det, vi snakker om, er en langt mere hverdagsagtig lov: Murphys Lov- "alt, hvad der kan gå galt, vil gå galt".

Den blev formuleret af- ja, rigtigt gættet, Murphy. Nærmere bestemt ingeniøren Edward A. Murphy, der arbejdede på den amerikanske flyfabrik McDonnell Douglas.

Loven - der selvsagt er lidt af en spøg - blev 'opdaget' (eller formuleret), da Murphy og hans kolleger foretog eksperimenter med tyngdekraften. Murphy opdagede, at en af hans assistenter havde vendt en af målerne forkert.

Det betød, at den viste 100, hvor den skulle have vist nul. Det fortæller hans søn, Robert Murphy.

"Det, far sagde ved den lejlighed, var egentlig: 'Hvis der er en mand, der kan begå en fejl, så vil det ske'," siger Robert Murphy til den britiske avis The Guardian i et interview i anledning af jubilæet.

Men ikke alle husker det på den måde. Murphys assistent, George Nichols, fortæller, at loven (i sin nuværende form) blev formuleret af forsøgspersonen major Paul Stapp, som blev udsat for et overtryk under det omtalte eksperiment.

Da han forvirret og forslået kom ned på jorden igen, sagde han ifølge Nichols: "Alt, hvad der kan gå galt, vil gå galt". Og dermed var 'loven' født.

Murphy var ifølge Nick T. Sparks biografi A History of Murphy's Law en stor humorist. Han opstillede senere Murphys Anden Lov: "Alt, hvad der ikke kan gå galt, vil gå galt alligevel".

Men selv om Murphy var en skælm, der ikke mente det alvorligt, er hans opdagelse blevet underkastet videnskabelige tests af fysikere. I 1995 trykte det videnskabelige tidsskrift The European Journal of Physics en artikel med titlen: Tumbling toast, Murphy's Law and the Fundamental Constants (Det faldende ristede brød, Murphys Lov og de fundamentale konstanter).

De af os, der ikke ønsker en matematisk kritik af denne fundamentale naturlov, kan i stedet læse forfatteren Knud Sønderbys Midt i en jazztid, hvor hovedpersonen som barn tabte honning-maden med honningen opad - og som undrede sig over, at det var muligt at være så heldig. Murphys Lov passer måske ikke hver gang - men den gør det unægteligt tit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ALLE DE GALE STREGER. Fejltagelser kan være både store og forsætlige, små og ubetænksomme. Bent Sørensen fra Gilleleje måtte rette Mads Qvortrup i at fejle med en tanketorsk- fra Valdemar Rørdam til Harald Bergstedt- en ubetydelighed i forhold til at det, der ellers er gået galt i den historiske gengivelse af nazismen, med eller uden hensigt. For tiden sammenligner læserbreve i landets aviser Hamas med nazisterne, men hvis
sammenligningen skal gælde, er dog jøderne besætterne. Det ligner en bevidst ønskværdig fejl, men udvidenhed står sikker bag en del af det, der kan, skal, vil gå galt. Når filmfolkene bag den lange LO-film, "Plads til os alle", der især er en hyldest til socialdemokraterne, har ladet et stort mandolinorkester marchere ind til et politisk møde i 30'erne, formoder jeg, at dette orkester blev startet og ledet af ovennævnte Harald Bergstedt. En skønhedsfejl?
En gammel "Murphy-kov" lyder "noget skal jo gå galt", for ingen er fuldkommen, og ingen har taget mispeltenen i ed. Bevares, det bør ikke gå galt - med de der naturlove.

Martin Nielsen

Tak for dette væsentlige bidrag til folkeoplysningen. Det er jo pinligt at måtte indrømme, at jeg i mere end 20 år har refereret til Murphys love uden at kende noget som helst til deres ophav!
Det afføder dog også et spørgsmål: I sammenhæng med Murphys love nævnes ofte et statement af en vis Parkinson, som angiveligt mente, at Murphy var alt for optimistisk, nærmes naiv.
Er det muligt at blive endnu bedre oplyst, og også få noget at vide om Parkinson, den præcise formulering og hans baggrund for den vurdering?

Med venlig hilsen,
Martin Nielsen

Læste en gang:

Hvis man nu forsøger at BEVISE Murphy's lov -
vil alt hvad der kan gå galt så stadig gå galt ?

Heinrich R. Jørgensen

Naturligvis, Kim Gram.

Ligesom det næppe lader sig gøre at modbevise denne heller, hvis man forsøgte ;-)

Inger Sundsvald

Det eneste jeg kender til Parkinsons Lov er, at det skulle være forbundet med uforholdsmæssige store udgifter bl.a. til administration i et firma hvis der er mere end 50 ansatte.

Parkinsons lov er:
“Work expands so as to fill the time available for its completion”
http://tanker-om-ledelse.dk/index.php/ledelse/parkinsons-lov

Murphys Lov kender jeg alt til ;-)

Der er også den om, at den eneste måde at begrænse bureaukratiet, er at undlade at købe flere skriveborde.

Jeg oplevet mest den, at to ledninger der er overladt til sig selv i mere end 30 sek. bliver viklet totalt sammen.

LOV ER LOV, og for at ikke alt skal gå galt, vil jeg gerne vide, hvilken Parkinson vi taler om, ham med skatter og stræben, eller den Parkinson, hvis lov måske ikke gælder generelt for alle, men hvis ubønhørlighed min kone og andre kender alt for godt, når de daglig mærker, at de ikke kan finde balancen og styre benene. I et videre Parkinson-perspektiv er de to naturbetingelser måske to sider af samme Murphy-lov.

Inger Sundsvald

Jeg ved at Parkinsons syge hører sammen med muskelstivhed og rysten samt nedsatte og langsomme bevægelser, så det er sikkert ikke det Per Simonsen lider af. Han er så hurtig, at han ikke tager sig tid til at læse og forstå hvad andre har skrevet. Her er det nok Murphys Lov som gør sig gældende. Men ok, gentagelse fremmer forståelsen og hans pimperi skal være ham vel undt.

Martin Kristensen

Parkinson har op til flere love - "arbejde udvider sig indtil det fylder den tid der er sat af til det" og "udgifterne vokser indtil de matcher indtægterne" er de to mest kendte.

De er opkaldt efter historikeren Cyril Parkinson (1909 - 1993) som beskæftige sig meget med offentlig administration.

Bente Simonsen

Arbejdede en årrække på Novov Nordisk og fik der et kursus i Parkinsons lov (ganske ufrivilligt).
For det første, så havde man flextid, hvilket indebar, at man næsten altid flexede fredag. Mandag var man så dårlig. Tirsdag brugte man på møder, private sysler som telefonsamtaler, strikning og skvalder. Onsdag ligesådan. Torsdag fik man pludselig travlt, for man skulle nå 'al' det arbejde, man ikke havde nået tidligere i ugen. Og fredag som sagt flexede man.
Nogle få kunne dog komme ind om søndagen for at sidde og gruble over ting (muligvis for at slippe bort fra familjelivet) og evt. flytte rundt på et par ting og sagsposer, - og få overtidsbetaling, naturligvis.

Som ny måtte man jo orientere sig og i blandt ringe for at få div. oplysninger angående arbejder og processer, Som oftest havde den udspurgte dårlig tid, og man blev videresendt til en anden, som desværre ikke kunne hjælpe af nogen anledning, og defor henviste én til en tredie. Og så fremdeles kunne det gå, til man fx hos den sjette el. syvende blev henvist til den første, man havde haft kontakt med.
Jeg indså snart, at med al den dårlige tid, folk havde, og al det meget arbejde, som udførtes på N.N., så måtte jeg virkelig selv 'også' blive effektiv, finde samarbejdepartnere og rutiner, som fungerede og var til at stole på. - Og jeg bestemte mig for, at når nogen henvendte sig til mig, så skulle de få relevante svar, hjælp og løsninger på problem. uden først at bruge en halv dag på at tale i telefon.
Parkinsons lov = et kursus i ineffektivitet?

Bente Simonsen

Rettelse: Novo Nordisk.

Man talte ellers meget om Novo Ånden. ja det var nok den som herskede.