Læsetid: 2 min.

Klima-aftale næste år i fare

Tvivlsomt om Obamas klimastrategi er klar før topmødet i København, siger Kongresleder
Nancy Pelosi, den indflydelsesrige amerikanske demokrat og leder af Repræsentanternes Hus, stiller spørgsmål ved, om den nye amerikanske regering kan nå at have en godkendt klimapolitik på plads inden klimatopmødet i København til december.

Nancy Pelosi, den indflydelsesrige amerikanske demokrat og leder af Repræsentanternes Hus, stiller spørgsmål ved, om den nye amerikanske regering kan nå at have en godkendt klimapolitik på plads inden klimatopmødet i København til december.

Udland
9. januar 2009

Nancy Pelosi, den indflydelsesrige amerikanske demokrat og leder af Repræsentanternes Hus, stiller nu spørgsmål ved, om den ny amerikanske regering kan nå at have en godkendt klimapolitik på plads inden det store klimatopmøde i København til december.

Hvis ikke Barack Obama har fået ny klimalovgivning godkendt af Kongressen, vil det ifølge iagttagere være umuligt for ham at indgå en forpligtende klimaaftale i København.

Problemet er det såkaldte cap-and-trade-system, den amerikanske version af EU’s CO2-kvotesystem, som er en central del af den ny præsidents vision på klima-området.

Nancy Pelosi understregede så sent som mandag behovet for hurtig amerikansk handling for at komme klimaet til undsætning. Men nu trækker hun i land.

»Jeg mener, vi må være meget, meget forsigtige. Vi er nødt til at få cap-and-trade på plads på den rigtige måde. Jeg mener ikke, vi kan tage nogen chancer,« siger Pelosi til amerikanske medier.

Hun henviser til det europæiske CO2-kvotesystem, som i den første periode fra 2005-07 kollapsede på grund af for dårlig politisk indretning af systemet.

»Så dette forudsætter en meget grundig granskning af, hvordan vi skal bevæge os fremad,« siger Pelosi.

Adspurgt hvor hurtigt et cap-and-trade udspil fra Barack Obama kan finde vej gennem Kongressen, svarer hun:

»Jeg ved ikke, om det bliver i dette år, for jeg ved ikke, om vi vil være klar. Vi rykker ikke, før vi er rede til det.«

I Kongressen er en mindre gruppe demokrater imod Obamas påtænkte CO2-kvoteordning, som de frygter vil belaste erhvervslivet for hårdt. Andre røster i den amerikanske debat argumenterer for en CO2-skat i stedet for et marked med CO2-loft og -kvoter.

Morderisk svært

Amerikanske iagttagere tror ikke, Barack Obama vil være i stand til at binde sig til kon-krete klimamål i København, hvis ikke han hjemme har fået godkendt systemet, der skal sikre, at målene nås.

»Det vil være morderisk svært for Obama-regeringen at indgå en aftale på udebane uden på forhånd at have tilsagn om udledningsreduktioner på plads hjemme,« mener Bradford Plumer, redaktør ved det amerikanske nyhedsmagasin The New Republic.

»Omvendt vil det også nærmest blive umuligt at få en lov om cap-and-trade gennem Kongressen, hvis Obama på forhånd har tilsluttet sig en København-aftale.«

Nancy Pelosi er klar over, at en aftale i København er i fare.
»Vi er meget opmærksomme på København. Det har meget høj prioritet for mig,« siger Pelosi. Men hun vil ikke garantere, at Obama bliver i stand til at skrive under på en global aftale.

»Jeg vil sandelig håbe det, men jeg kan ikke på dette tidspunkt sige, at det vil gå sådan.«
jsn@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Måske var det en idé at udsætte topmødet et års tid. På den måde får Anders Fogh også bedre tid til at forberede sig. Der jo ingen grund til at mødes bare for at mødes.