Læsetid: 8 min.

Krigsforbrydelser i Gaza skal undersøges

Da Gaza-krigen var slut, var der over 100 dræbte palæstinensere for hver israeler. Skete alle disse drab inden for de internationale loves rammer, og hvis ikke, hvem bærer så skylden?
Palæstinensiske skoledrenge kiggede sig lørdag omkring i deres klasselokale på den FN-skole i Beit Lahia i det nordlige Gaza, som Israel bombede under den 22 døgn lange krig mellem Israel og Hamas.

Palæstinensiske skoledrenge kiggede sig lørdag omkring i deres klasselokale på den FN-skole i Beit Lahia i det nordlige Gaza, som Israel bombede under den 22 døgn lange krig mellem Israel og Hamas.

MOHAMMED ABED

27. januar 2009

Begik Israel eller dets fjende, Hamas, krigsforbrydelser i løbet af de 22 døgns luftangreb, raketbeskydninger og kampe på landjorden i Gaza? I en vis forstand er spørgsmålet akademisk, i og med at Israel ikke anerkender konflikten som international.

Alligevel er der ifølge internationale retseksperter seks afgørende punkter, der indikerer krigsforbrydelser i den 22 dage lange Gaza-krig:

1. Proportionalitet

Op mod hundrede gange flere palæstinensere end israelere er dræbt. Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium blev der dræbt 1.314 palæstinensere, hvoraf de 412 var børn eller teenagere under 18, mens 110 var kvinder.

På israelsk side var der 13 dødsfald mellem 27. december og 17. januar, hvoraf tre var civile, der blev dræbt af raketter fra Gaza. Af de ti dræbte soldater blev de fire udsat for 'venlig ild' - det vil sige dræbt af deres egne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

At Hamas selv bryder menneskerettighederne er sædfølgelig jo så et fripas til Israel at gøre det samme. Er det ikke lige Israel der påstår at være det eneste vestligt-orienterede demokrati i området og burde det dermed ikke være en selvfølge for dem at følge de gældende regler?

Martin Stoltze

Hvis episoden med Samouni-familien i Zaitoun bare delvist holder vand er det en klokkeklar krigsforbrydelse. Ikke blot blev der fra nærområdet skudt granater ind i en bygning, hvor der opholdt sig over 100 civile, hjælpearbejdere blev også forhindret i at nå frem. Sårede børn lå bland døde kroppe i fire døgn,
Hvis ikke det er en forbrydelse, så ved jeg ikke hvad der kvalificerer til forbryderstemplet.

Hvad med Hamas' strategi, spørger Niels Christensen. Hvis Hamas gerne ser civile tab = en dårlig sag for Israel, så må man jo sige at man i Zeitoun virkelig har opfyldt Hamas' ønsker.