Læsetid: 4 min.

Massakren på en familie

Samouni-familien hævder, at den blev ført i sikkerhed i en lagerbygning af israelske soldater - for så kun at blive beskudt af artillerigranater derefter
Udland
13. januar 2009

JERUSALEM/GAZA - Rædsomt forfrosne, sultne og tørstige må de have været. Men de dusinvis af mænd, kvinder, børn og ældre i storfamilien Samouni, som havde søgt ly i en ikke færdigbygget lagerbygning ejet af en af deres slægtninge, følte sig i det mindste i relativ sikkerhed.

Ifølge nogle vidneudsagn havde de israelske styrker udtrykkeligt beordret dem til at blive i bygningen efter i flere tilfælde at have eskorteret dem dertil.

Da de vågnede, var de lettede over at finde kvarteret så relativt roligt for første gang, siden landoffensiven blev indledt 36 timer tidligere. Så lettede ifølge en af dem, at fire af mændene kort efter kl. 6 besluttede sig for at vove sig ud for også at føre en onkel og en tante til deres ly.

Det var på dette tidspunkt, fortæller overlevende, at den værste af alle rædsler slog ned over Zeitoun-distriktet i den østlige del af Gaza By.

En artillerigranat ramte den lille gruppe, dræbte 27-årige Muhammad på stedet og sårede de tre andre, som stadig opholdt sig ved døren.

Ifølge 19-årige Maysaa slog endnu en artillerigranat eller muligvis et missil ned på bygningens tag med så stor kraft, at hun bagefter tænkte, at en israelsk F-16-jager måtte have affyret det.

På dette tidspunkt lå hun sammen med sin ni måneder gamle datter, Jumana, under sig og lyttede til skrigene fra de øvrige omkring hende, mens røg og støv fyldte bygningen. Da røgen begyndte at lette, kiggede hun sig omkring, og hvad hun så, var mellem 20 og 30 døde og 20 sårede.

De dræbte talte hendes egen mand, Tawfiq, hendes svigerfar, Rashed, "som var blevet ramt i hoved, og hvis hjernemasse var på gulvet" og et fem måneder gammelt spædbarn, "hvor hele hjernen var ude på kroppen".

Børn og voksne dræbt

Da udenlandske journalister har adgangsforbud til Gaza, er det ikke let at rekonstruere, hvad der skete i detaljer. Men Maysaas vidnesbyrd til den israelske menneskeretsorganisation B'Tselem er i store træk blevet bekræftet i separate vidneudsagn fra andre familiemedlemmer, deriblandt en religionslærer, Ahmad al-Samouni.

Den 23-årige siger til The Independent:

"En granat ramte døren og dræbte min fætter Muhammad på stedet. En anden granat, jeg tror, den blev affyret fra en Apache-helikopter, traf loftet. Så ramte endnu en og endnu en." Ahmad kunne kun genkendte sin døde mor, Rahmeh, 45, på dennes tøj og øreringe, for "dele af hendes hoved var sprængt væk".

Ahmad siger, at de talte 25 lig - 10 voksne, resten børn. Et af de små børn var den femårige datter af hans fætter, Salah. "Hendes sidste ord var Baba, baba, og så døde hun," siger han. "Hun blev ramt i hovedet."

Læreren samlede de overlevende sammen og bønfaldt dem om at tage væk derfra med ham, men ikke alle var i stand til det.

"Vi var omkring 50, nogle af os var sårede," siger han. "Min bedstemor, Shifa, var for slemt medtaget, vi lod hende blive tilbage."

Da Ahmad nåede ud på hovedvejen, hvor de håbede at finde biler, der kunne hjælpe dem på hospitalet, rev han et stykke af sin hvide T-shirt af og fastgjorde det til en stang som et hvidt flag.

Nogle kvindelige medlemmer af Sahmouni-familien fortæller, at de blev skudt på, selv om også de viftede med hvide flag, da de flygtede.

Maysaa siger, at hun slap væk med sin datter og svoger, Musa, til en onkels hus. Der fandt de mindst 40 israelske soldater og omkring 30 palæstinensere, deriblandt en håndfuld med bind for øjnene.

Soldaterne gav førstehjælp til Maysaa og hendes datter, før de løslod dem, men, beretter hun, de erklærede, at de ville beholde Musa og hans onkel, "hvis Hamas skulle komme". Hun tilføjer:

"Jeg forstod det sådan, at de ville bruge dem som menneskelige skjolde."

Det israelske militær nægter at have beskudt bygninger i Zeitoun-området mandag og insisterer på, at det aldrig tvinger civile sammen i specifikke bygninger. Det fortsætter nu sine undersøgelser af episoden.

Skød trods hvide flag

I et interview på al-Quds-hospitalet i går sagde Ibteffam al-Samouni, at soldaterne havde "afskudt missiler" i kvarteret søndag og var brudt ind i fem huse beboet af medlemmer af Samouni-familien, som de havde beordret til at forsvinde derfra.

De var derpå søgt hen i lagerbygningen til deres slægtninge.

Hun tilføjede: "Soldaterne sagde til os: 'Bliv der og hold døren lukket, habbibi [min skat]'".

"Vi er civile, vi er bønder, vi deltager ikke i nogen modstandskamp," sagde den 30-årige kvinde.

"Vi blev bare i vores huse af angst for, hvad der skulle ske."

Efter angrebet mandag forsøgte hun at flygte. Men, siger hun, der blev skudt fra de israelske styrker, da de forsøgte at redde sig væk fra bygningen, til trods for at flere af gruppens medlemmer bar hvide flag og råbte på hebræisk: Kattan, kattan (vi har børn med, red.).

En af mændene, Iyad, blev skudt i benet af soldater på taget af et af husene.

"De beordrede os til at fortsætte og ikke tage den sårede med," fortæller hun.

Ahmad er stærkt kritisk over for, at Hamas gemmer sine ledere af vejen, mens de civile lider under Israels "brutale våbenarsenal".

Wael al-Samouni, ejeren af det lager, som skulle blive en grav for hans familiemedlemmer, insisterer på, at palæstinenserne vil holde stand, men tilføjer:

"Jeg appellerer til hele verden om hjælp. Dette her er en tragedie."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der findes en række dokumenterede eksempler på at Israels krigsmaskine begår alvorlige krigsforbrydelser mod civile

her i dette amerikanske TV-interview med et medlem en israelsk menneskerets- og freds-organisation kan man f. eks. se og høre hvordan de bruger pigebørn helt ned til 11 år som skjold under deres militære aktioner i de palæstinensiske byer:

Israeli using Palestinian Kids as Human Shields

http://www.youtube.com/watch?v=rXq57XK2L0A