Læsetid: 2 min.

Medieekspert: Licens eneste mulighed for at redde TV 2

Brugerbetaling og højere DR-licens kan blive resultatet af forhandlinger om TV 2-redningspakke i dag. Men hvis TV 2 skal have en sikker fremtid, er licens vejen frem, fastslår ekspert
Brugerbetaling og højere DR-licens kan blive resultatet af forhandlinger om TV 2-redningspakke i dag. Men hvis TV 2 skal have en sikker fremtid, er licens vejen frem, fastslår ekspert
Udland
8. januar 2009

Det bliver dyrere at se tv i fremtiden. Det bliver formentlig resultatet, når politikerne i dag forhandler en plan, der skal puste nyt liv i TV 2 Danmark.

Det forlyder, at Socialdemokraterne kræver, at licensen til DR skal forhøjes ved at følge lønudviklingen, hvis partiet skal gå med til at forlange penge for at se TV 2.

Men i stedet for brugerbetaling bør politikerne hellere åbne øjnene for at yde licens til TV 2, anbefaler professor i medievidenskab ved Aarhus Universitet Frands Mortensen.

"Jeg vil anbefale licens, for det giver den største sikkerhed for TV 2 både økonomisk og fremtidsmæssigt," siger professoren. For brugerne er det irrelevant, om de skal betale licens eller brugerbetaling for at se TV 2, understreger Frands Mortensen.

Han tilføjer i øvrigt, at det slet ikke er muligt for politikerne at indføre brugerbetaling de næste tre år. Flere hundredtusinde danskerne har nemlig købt en digital boks, der ikke gør det muligt at forvandle TV 2 til brugerbetalt tv:

"Politikerne er tvunget til at finde en anden løsning inden 2012. Licens er den eneste mulighed i den periode."

Overlevelse kræver kr.

Hvis TV 2 skal modtage licens kræver det dog, at regeringen vil bryde deres mediepolitik. I 2001 gik V og K nemlig til valg på at privatisere TV 2, der fik fjernet sin statsstøtte som følge.

"Hvis TV 2 skal overleve, skal betalingen forøges," siger Frands Mortensen.

Det er DR's tidligere generaldirektør Christian S. Nissen enig i. Han mener dog, det er udmærket at kræve brugerbetaling:

"TV 2 er den eneste kommercielle kanal i Danmark, der ikke kræver brugerbetaling, men det er nødvendigt. Der er ikke andre lande, hvor staten ejer en reklamefinansieret tv-station," siger han og understreger, at medier bør være fri for statslig styring. Han er dog enig med professoren i, at politikerne må finde en anden løsning, inden de digitale bokse bliver skiftet ud.

Information har forsøgt at få fat i partiernes medieordførere. Men de har aftalt at holde kortene tæt til kroppen, inden forhandlingerne fortsætter i dag. "Det eneste vi kan blive enige om, er, at vi trænger til at blive færdige," lød det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Frands, gamle vrøvlehoved, det mest oplagte er da at la' lortet gå konkurs, så kommer der nok nogen og køber resten. Fogh må så tage tabet for den uansvarlige statsstøtte han har hældt i TV2.
Der er i dag ingen seriøs begrundelse for at bevare TV2.
Hvordan vi man for øvrigt sikre adgang til de licensfincierede lokalkanaler, hvis TV2 har brugerbetaling?
Politikkerne har søsat et politisk motiveret luftkastel, og nu er luften gået af balonen, den vil de så tørrer af på folk der har et antennestik.

Heinrich R. Jørgensen

Nogenlunde samme tema er tidligere diskuteret i tråden TV2's konkurrenter har vundet.

Der er vel flere muligheder for TV2's fremtid, f.eks.:

1) TV2 lukker.
2) TV2 lukker og nyt (pårivat) selskab etableres på stumperne.
3) Der bliver indført TV2 licens, udover DR licens.
4) Der bliver indført TV2 licens, der fuldt eller delvist tages fra DR's licensmidler.
5) Licensbetalinger overgår til skattesystemet, fremfor licensbetaling, og beløbet øges.
6) Staten glemmer alt om at sælge TV2 nogensinde, og låner/giver dem flere penge.
7) Politikerne afskaffer moms på licens, og giver DR og TV2 20-25% mere end hvad de (DR) gør i dag, og forlanger at DR og TV2 fusioneres.

Uanset hvad, skal TV liberalisterne sluge nogle kameler.

Lennart Kampmann

Der er allerede 5-10 dansksprogede kanaler og tv-2 er blot en af mange.

Læg kanalen ud som betalings-tv og lad de der ønsker at betale for kanalen gøre det.

Kan den ikke klare sig, tja så er det bare ærgerligt.

med venlig hilsen
Lennart

John Fredsted

Nu må det altså snart stoppe.

Ikke nok med at fjernsynskanalernes indhold i stigende grad domineres af intetsigende (for nu at sige det pænt) programmer, hvor danskere underholder danskere (X-factor, for nu at nævne noget konkret) med deres umiddelbare banaliteter, hvorved dybereborende udsendelser (der jo netop koster flere penge at producere) trænges i baggrunden. Nu skal producenterne sandelig også have flere penge for denne overartikulerede intethed.

Men hvis det ikke kan være anderledes, kunne jeg så ikke godt bede om én eller anden teknisk anordning, hvormed man kunne blokere for modtagelsen af diverse kanaler/programmer for herved at slippe for at betale dele af licensen? Nej, vel, for medielicensen (der jo ikke er en skat, vel?) tvinger mig allerede til at betale for vrøvleriet, hvis bare jeg har en computer.

@John Fredsted
"denne overartikulerede intethed.."

Flot formuleret - PH kunne ikke have gjort det bedre!
Det egentlige problem er dog, synes jeg, at man overhovedet tillader den slags. Det ligner nærmest en bevidst politik, der går ud på at passivisere befolkningen, i en tid, hvor der mere end nogensinde før er brug for at alle tænker med og tager stilling til de udfordringer, vi står overfor.

Heinrich R. Jørgensen

John Fredsted,

det ville være meget nemt med en teknisk anordning, der effektivt forhindrer webadgang til DR's website. ISP'erne (= internetudbyderne) kunne blot tilbyde denne blokering som et tilvalg, der gjorde, at internetforbindelserne effektivt forhindrede at der kunne ses eller høres noget fra DR.

Men uagtet at dette ville være meget enkelt og simpelt at gennemføre, er denne oplagte mulighed blevet fravalgt som mulighed.

Til gengæld fabler politikerne om logning af allehånde datatrafik, som i realiteten ikke er realiserbart og næppe vil kunne bruges til noget som helst relevant.

Det er meget at interessant at se hvordan regeringen og venner styrter til for at finde muligheder for at smide endnu flere penge efter TV2, mens de da DR havde finansproblemer bare kom med hån og skulderrykken.

Det har nok absolut intet med at gøre at flere TV2 speakere og reportere har været/er folketingskandidater for regeringspartierne...

John Fredsted

@Jens Bryndum: "Flot formuleret - PH kunne ikke have gjort det bedre!"

Jeg takker ydmygst.

"Det ligner nærmest en bevidst politik, der går ud på at passivisere befolkningen, i en tid, hvor der mere end nogensinde før er brug for at alle tænker med og tager stilling til de udfordringer, vi står overfor."

Netop!!! Det er derfor, at jeg er ret så sørgeligt sikker på, at vi kommer til at stemme os lige ned i afgrunden, som jeg også tidligere har skrevet i kommentarer her på dette forum.

Heinrich R. Jørgensen

Thomas Holm:
"Det har nok absolut intet med at gøre at flere TV2 speakere og reportere har været/er folketingskandidater for regeringspartierne..."

Kausaliteten er vist snarere, at TV2 påstås at stå i grel kontrast til de indbildte røde lejesvende i DR, og som Danmarks pendent til Fox News forventes de at indoktrinere befolkningen med spektret af VKO's virkeligsopfattelser.

VKO blokken har givetvist gennemskuet, at uden denne propagandasender vil deres greb om befolkning (u)forstand næppe vil kunne fastholdes på sigt.

John Fredsted

@Heinrich R. Jørgensen: "Men uagtet at dette ville være meget enkelt og simpelt at gennemføre, er denne oplagte mulighed blevet fravalgt som mulighed."

Mon ikke en sådan mulighed er fravalgt, fordi der er alt for meget fornuft i den?

Heinrich R. Jørgensen

John Fredsted:
"Mon ikke en sådan mulighed er fravalgt, fordi der er alt for meget fornuft i den?"

Jeg har ikke noget bud på, om fraværet af denne mulighed skyldes ønsket om at vride flest muligt penge ud af folk uanset hvad. om det skyldes en antagelse om (med tilhørende indignation) at der er mange sortseere eller om det skyldes manglende teknisk indsigt.

Men uanset hvad, er det ikke rationelt at opkræve en særskat på internetadgang for de der ikke betaler TV licens (muligvis fordi de ikke ønsker TV, eller ikke har råd)?

John Fredsted

@Heinrich R. Jørgensen: Min formulering var såmænd bare tænkt som en sarkatisk kommentar til, hvorledes tingene fungerer - eller rettere sagt, ikke fungerer. Men tak for din kommentar.

Heinrich R. Jørgensen

John Fredsted,

jeg fornemmede også klart, at det var en sarkastisk kommentar, men syntes alligevel at galskaben skulle pensles ud i al sin gru, til almen oplysning og skræk. Medielicensen har nu været i kraft i et par år, og mon ikke mange har glemt alt om dette politiske makværk?

Henrik Strøm

Da hovedparten af TV2s programflade består af amerikanske serier, som vel næppe har den store public service værdi, er der vel ingen grund til at TV2 skal have en særstatus sammenlignet med andre dansksprogede kanaler med samme mangel på indhold, som fx TV3, 3+, Kanal 4, 5 og 6.

TV2 bør derfor ikke finansieres af hverken skattemidler eller tvungen licensbetaling.