Læsetid: 3 min.

Miljøprotest på en ny måde

Kendisser og opkøb af land. Britiske miljøaktivister går nye veje i kampen mod en ekstra landingsbanei Heathrow
Udland
14. januar 2009

LONDON: Alt var "timet og tilrettelagt", som det hedder i Olsenbanden-filmene. Og alligevel mislykkedes det.

Trafikminister Geoff Hoon skulle have fremlagt et forslag for Parlamentet i morgen: "Vi har - efter konsultationer - besluttet os for at udbygge lufthavnen ved Heathrow", ville han have sagt. Pressemeddelelsen var skrevet - og enkelte journalister var blevet briefet. Men så blev premierminister Gordon Brown bekymret. Og den planlagte tale til parlamentet blev aflyst.

At det forholder sig sådan, har vi fra en embedsmand i miljøministeriet. Gordon Brown blev ganske enkelt bange. Årsagen er den demonstration, der begyndte mandag i Heathrow-lufthavnen, og som i går fortsatte - om end i lavere gear.

Goldsmith

Det var ikke det, jeg havde forventet. Og jeg har ellers været til mange miljødemonstrationer i embeds medfør årene igennem. Normalt er der urtete, hennafarvede ekshippier og en enkelt eller to gidsler fra lokalsamfundet.

Men sådan var det ikke denne morgen i Heathrow Airport sydvest for London. Der var velklædte folk - og så var der nogen af de kendte: skuespilleren Emma Thompson, hendes kollega Alistair McGowan - en af Storbritanniens morsomste mænd - den konservative politiker Zac Goldsmith og Greenpeace-direktøren John Sauven.

Men skuespillerne sagde ikke noget. Den slags har det med at være off message, som det hedder i jargonen; altså at sige noget, der afviger fra partilinjen. Og det ønskede man med vold og magt ikke at risikere.

Ordet blev ført af Gold-smith, der er tidligere redaktør for bladet The Ecologist. Han fortalte, at Labour-regeringen havde mistet "den sidste rest af troværdighed", fordi de nu ville udbygge Europas travleste lufthavn med endnu en landingsbane.

"Der har været en konsultationsperiode og utallige høringer. Det har hele tiden været klart, at en tredje landingsbane er upopulær i lokalsamfundet. Vi har deltaget i denne proces. Vi har fulgt spillets regler, men regeringen har ikke lyttet. Derfor tager vi nu andre midler i brug," sagde Goldsmith.

Det lød som en trussel om vold og ballade. Det var det modsatte. Det er ikke første gang, jeg taler med den blonde og ungdommelige Gold-smith. Normalt er han klar og entusiastisk. Men denne formiddag virker det, som om han kører på rutinen.

Hjernen bag aktionen

Det er måske bare et tegn på, hvor koordineret - og professionel - denne protestaktion er. Eller også er det et tegn på, at Goldsmith ikke er hjernen bag aktionen. Det er derimod Greenpeace-direktøren John Sauven. Det er ham, der har udtænkt strategien. Og denne er intet mindre end genial.

Politiet havde sagt, at de ville slå hårdt ned mod demonstranter, der forsøgte at forsinke flytrafikken. Men det gjorde demonstranterne ikke.

"Vi har i fællesskab købt landområdet omkring landsbyen Sipson (hvor landingsbanen er projekteret, red.). Dette område vil vi sælge til interesserede for et mindre beløb. Vi regner med at udstykke området i 4.000 enheder. Det er mange for et areal på kun en halv hektar, men på denne måde vil vi kunne forsinke processen," forklarer Goldsmith.

Det virker smart. Og det er måske mere effektivt end de evindelige bannere fra rygende skorstene og tv-indslag med aktivister, der lænker sig til landingsbanen.

"Hvis regeringen beslutter sig til at udbygge Heathrow, kan de ekspropriere området, men det vil tage meget, meget, lang tid, hvis de skal forhandle med 4.000 grundejere," siger Goldsmith.

Brown og Flyindustrien

Protesterne har overrasket Gordon Brown og flyindustrien. Så sent som i mandags havde flere flyselskaber indrykket annoncer i dagbladene om, at en udvidelse af lufthavnene var nødvendig for den økonomiske vækst.

"Det er livsvigtigt for konkurrenceevnen," sagde Colin Matthews, der er direktør for BAA, der ejer de britiske lufthavne.

Men det afviser aktivisterne i en pressemeddelelse:

"At bygge en ny landingsbane er en hån mod miljøet. Det svarer til, at Brown stiller en flammekaster op på Nordpolen," hedder det.

Det er et farverigt sprog, og vi har næppe hørt det sidste i denne sag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her