Læsetid: 2 min.

Obama afslører sin finanspakke

USA's præsident, Barack Obama, understregedei sin første ugentlige radiotale endnu engang behovet for at få storstilet finanspakke vedtaget hurtigst muligt
Udland
26. januar 2009

Barack Obama lovede sent lørdag at skabe nye arbejdspladser og forbedre det amerikanske sundhedssystem, da han i sin første ugentlige radiotale som USA's præsident appellerede til amerikanerne om at bakke op om hans gigantiske konjunkturpakke på 825 milliarder dollar (knap 4.736 milliarder kroner).

En pakke, som skal få gang i verdens største økonomi igen, men som flere kongresmedlemmer kalder alt for dyr.

Obama mødtes lørdag med sine finansielle rådgivere for at se finanspakken efter i sømmene, efter at han i fredags mødtes med en række demokratiske og republikanske kongresledere, og især Republikanerne presser på for at få ændret pakken.

Alligevel udtrykte Obama i talen håb om at kunne underskrive gigantplanen inden for en måneds tid.

Ligesom i sin tiltrædelsestale i tirsdags mindede den nye præsident endnu engang om, at USA er ramt af den værste finanskrise siden 1920'erne.

"Vi begynder dette år og denne regering midt i en krise uden fortilfælde, som nødvendiggør hidtil usete tiltag," sagde præsidenten og forklarede blandt andet, at det største antal amerikanere i 26 år i den forgangne uge meldte sig arbejdsløse.

"Hvis vi ikke handler frygtløst og hurtigt, vil den dårlige situation på dramatisk vis blive langt værre," fastslog han i talen, som lørdag aften også var lagt ud på Det Hvide Hus' hjemmeside som video.

Fire millioner nye job

Præsidenten erkendte, at "nogle er skeptiske" over for pakkens omfang. Han lovede, at de mange penge ikke bliver ødslet bort, men på en gennemskuelig måde vil blive brugt til at sikre og skabe tre til fire millioner arbejdspladser og til at satse på vedvarende energi og en moderne infrastruktur. Pakken skal også finansiere renoveringen af 10.000 skoler samt give otte millioner borgere mulighed for at beholde deres sygeforsikring og give fire millioner studerende stipendier.

2,6 millioner amerikanere mistede deres job sidste år, hvor kreditkrisen på det amerikanske boligmarked hev tæppet væk under flere store koncerner og sendte aktiemarkedet på Wall Street til tælling med en international finanskrise til følge.

"Hvis vi handler som borgere og ikke partipolitisk og igen begynder at tage fat på at genskabe Amerika, så er jeg overbevist om, at vi vil komme igennem denne udfordrende tid stærkere og mere velhavende, end vi var før," understregede Obama.

ritzau/dpa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her