Læsetid: 2 min.

Oppositionen går i regering i Zimbabwe

Morgan Tsvangirai bliver ny premierminister i en samlingsregering i Zimbabwe. Flere måneders tovtrækkeri skulle dermed være afsluttet
31. januar 2009

Morgan Tsvangirai fra oppositionsbevægelsen MDC i Zimbabwe fortalte i går, at partiet går ind i en samlingsregering med præsident Robert Mugabes parti.

Beslutningen blev truffet efter et møde i MDC's hovedbestyrelse.

Præsident Robert Mugabe hilste beslutningen velkommen og sagde, at oppositionen dermed ikke længere kan stå uden for og beklage sig.

"Vi er glade for, at de for første gang nu anerkender dem selv som zimbabwere, og vi er glade for, at de skifter fra ekstern indflydelse og er begyndt at ræsonnere som zimbabwere," sagde det kriseramte afrikanske lands veteranleder. Tsvangirai underskrev i september sidste år en samarbejdsaftale med Mugabe, men forsøget på at danne en samlingsregering er hidtil strandet på, hvilke ministerposter de to parter skal have. Mugabe har insisteret på at bevare kontrollen over hæren og politiet.

Mugabe fortsætter

Forud for disse forhandlinger i 2008 blev der afholdt præsidentvalg, som oppositionen hævdede, at Tsvangirai havde vundet. Uafhængige observatører sagde, at valget var udemokratisk, og at der var foregået valgsvindel.

Efter mødet i går med MDC's hovedbestyrelse sagde Tsvangirai:

"Vi vil gå ind i denne regering. Det er, hvad rådet har besluttet."

Tsvangirai skal være premierminister i den nye regering, mens Mugabe fortsætter som præsident.

Beslutningen om at danne en samlingsregering vil øge Zimbabwes chancer for at bevæge sig ud af et enormt økonomisk og socialt morads.

60.000 mennesker er smittet med kolera, og over halvdelen af befolkningen overlever på nødhjælp.

Landet er hærget af verdens højeste inflation, og flere millioner mennesker er flygtet til nabolandene.

Mugabe-regimet har vendt det vestlige samfund ryggen, og det har gjort det meget vanskeligt at hjælpe Zimbabwes befolkning. Det internationale samfund vurderer, at kun en ny ledelse i Zimbabwe kan rette op på den katastrofale kurs.

Udvalg skal overvåge

"Uden støtte fra disse regeringer (i Vesten, red.), så vil aftalen få store problemer med for alvor at sikre en kursvending i Zimbabwe," siger Mike Davis, der er Afrika-ekspert for Eurasia Group.

Ledere for nabolandene i det sydlige Afrika har lagt betydeligt pres på begge parter for at få dem til at gå sammen i en samlingsregering.

Tsvangirai sagde, at det, som MDC's hovedbestyrelse fredag sagde ja til, er det samme, som samarbejdsorganisationen for det sydlige Afrika, SADC, har sagt god for.

Detaljerne om magtdelingen fremgår af en plan fra et regionalt topmøde i SADC i det sydlige Afrika, der blev holdt forleden. Tidligere i går nedsatte Zanu-PF og MDC et fælles udvalg, som skal overvåge, at magtdelingsaftalen bliver ført ud i livet. ritzau/Reuters

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu