Læsetid: 1 min.

Politikere slår alarm over protektionisme

Fra flere hjørner af verden lyder der advarsler om protektionisme, som følge af afmatningen i den internationale økonomi
30. januar 2009

Politikere ved Verdens Økonomiske Forum i Davos, Schweiz slog i går alarm over den voksende trussel om protektionisme efter signaler om et kraftigt fald i verdenshandlen.

Indiens handelsminister, Kamal Nath, advarede deltagerne om, at den globale økonomiske krise kan sætte gang i protektionisme, når det enkelte land forsøger at beskytte sine nationale industrier og arbejdspladser.

Han sagde, at Indien har noteret stadig flere tegn på protektionisme, og at inderne vil svare igen med egne midler, hvis landets eksport bliver truet.

"Vi frygter dette, fordi man må erkende, at hjertet af globaliseringen er den globale konkurrenceevne, og hvis regeringer beskytter deres ikkekonkurrencedygtige virksomheder, så er det ikke retfærdig handel," fastslog den indiske minister på mødets anden dag.

Den kinesiske premierminister, Wen Jiabao, advarede i sin tale på åbningsdagen onsdag om, at protektionisme kun vil forværre og forlænge krisen

USA forbyder EU-køb

I USA godkendte Repræsentanternes Hus i går en gigantisk hjælpepakke, som skal forhindre et sammenbrud i den amerikanske økonomi. Hjælpepakken til 819 milliarder dollar (4636 milliarder kroner) indeholder imidlertid en række 'køb amerikansk'-betingelser, som har vakt vrede i Europa.

Den kontroversielle pakke forbyder blandt andet indkøb af udenlandsk jern og stål, der skal bruges i de infrastrukturprojekter, som hjælpepakken finansierer.

"Man kan være helt sikker på, at hvis en lov bliver vedtaget, som forbyder køb eller salg af europæiske varer på amerikansk jord, så er det noget, vi ikke har tænkt os at ignorere," sagde en talsmand for EU's handelskommissær, Catherine Ashton.

Præsident Barack Obama har erklæret sig villig til at foretage ændringer i lovpakken, inden den skal til afstemning i Senatet. Han har presset på for at få pakken endeligt vedtaget i midten af februar. ritzau/Reuters

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu