Læsetid: 2 min.

Professor: Danmark overtræder EU-lov om CO2-kvoter

Dansk lov om tildeling af CO2-kvoter er mangelfuld, dokumenterer ny specialeafhandling. Danmark handler i strid med EU-retten, vurderer juraprofessor
Udland
30. januar 2009

Samtidig med at Danmark forbereder værtskabet for dette års stort anlagte klimatopmøde, så overholder vi ikke selv EU's gældende krav om tildeling af CO2-kvoter til virksomheder. Ifølge en ny juridisk specialeafhandling ser Energistyrelsen nemlig bort fra centrale dele af EU's kvotedirektiv, når kvoterne skal udstedes. I modstrid med direktivet indhenter styrelsen ikke den fornødne dokumentation for virksomhedernes anlæg og miljøforhold hos miljømyndighederne.

Dermed handler Danmark i strid med EU-retten, mener juraprofessor Peter Pagh fra Københavns Universitet. Han har vejledt specialafhandlingen og påpeger, at hele kvotesystemet står og falder med, om overvågningen af udslippet er pålidelig.

"Det er kernen i EU's kvotedirektiv. Det er et lovgivningsmæssigt svigt, at man ikke sikrer, at virksomhederne dokumenterer deres samlede aktiviteter," siger Peter Pagh.

Ifølge baggrundspapirer til EU's direktiv skal de myndigheder, der udsteder henholdsvis kvoter og miljøgodkendelser, koordinere deres arbejde, før kvoterne udstedes.

Forpasset chance

For Danmarks vedkommende betyder det, at Energistyrelsen skal indhente den miljøgodkendelse, der typisk udstedes af kommunerne, og som rummer detaljerede oplysninger om den enkelte virksomhed. Men det gør Energistyrelsen ikke, dokumenterer cand. jur. Morten Ruben Brage Esbensen, der står bag specialeafhandlingen. Han betoner, at den manglende dokumentation fra kommunerne medfører, at kvoterne bliver tildelt uden at man sikrer, at virksomhederne bruger den bedst tilgængelige teknologi med henblik på at mindske forureningen.

John Nordbo, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram, beklager det danske brud på direktivet. Han vurderer at den manglende inddragelse af miljøgodkendelserne kan betyde, at andre dele af det danske samfund som transportsektoren eller landbruget må holde hårdere for, når CO2-udslippet skal reduceres:

"Hvis man havde fulgt direktivet, havde man haft mulighed for at tage stilling til, om kvotetilladelserne var fornuftige ud fra, hvad naturen kan tåle og ud fra, hvilke teknologier virksomhederne anvender. Nu har vi forpasset chancen," siger han med henvisning til, at de nationale planer for udledning er implementeret.

Professor på International Center for Business and Politics ved CBS, Peter Nedergaard, har beskæftiget sig med EU og international klimapolitik. Et nyt kvotedirektiv er på vej til at blive implementeret, og Nedergaard opfordrer Energistyrelsen til at sikre en bedre kontrol.

"Kvotesystemet er baseret på tillid til, at udledningstilladelserne udstedes på et rigtigt grundlag i de enkelte lande. Det er afgørende, at man ikke udsteder tilladelser, med mindre der er grund til det," pointerer han.

Central koordinering

Peter Nedergaard kalder det 'pinligt' at Danmark som vært for klimatopmødet, ikke formår at efterleve EU-retten.

"Det er vigtigt, at Danmark fejer for egen dør før, vi på globalt plan promoverer et internationalt kvotesystem," siger han.

Samme melding kommer fra professor med speciale i energiplanlægning Frede Hvelplund fra AAU.

"Hvis man giver virksomhederne en kvote på basis af dårlig teknologi, bliver de ikke presset til at gøre noget ekstra for at nedbringe udslippet," siger han.

Hos Energistyrelsen afviser man problemet. Ifølge fuldmægtig Christian Stege har man drøftet koordineringen med Miljøstyrelsen, der er den overordnede ansvarlige for miljøgodkendelserne.

"Vi valgte at lægge samordningen centralt i stedet for at lægge det ud til kommunerne, da det ville medføre en for stor belastning for de kommunale sagsbehandlere," siger han og afviser, at dokumentationen i kvoteansøgningerne er mangelfuld. I går kritiserede EU desuden Danmark og 11 andre lande for ikke at overholde reglerne for miljøgodkendelse af virksomheder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her