Nyhed
Læsetid: 2 min.

Respekt og neutralitet er det nye mantra

Præsident Obama bryder med traditionen for jødiske diplomater i Mellemøsten. Arabisk-amerikansk veteran skal mægle mellem israelere og palæstinensere
Præsident Obama bryder med traditionen for jødiske diplomater i Mellemøsten. Arabisk-amerikansk veteran skal mægle mellem israelere og palæstinensere
Udland
23. januar 2009

Præsident Barack Obama satte i går navn på to af de topdiplomater, der sammen med udenrigsminister Hillary Clinton skal føre USA’s nye Mellemøstpolitik ud i verden.

At dømme efter Obamas indsættelsestale i Washington tirsdag bliver det i sandhed en ny diplomatisk linje set i forhold til forgængeren George W. Bush. Ikke én gang nævnte Obama ordet ’terror’ i sin tale. Til gengæld tilbød præsidenten den muslimske verden en ’ny vej fremad, baseret på gensidige interesser og gensidig respekt’.

Godt signal

Gårsdagens udnævnelse af George Mitchell som særudsending i Mellemøsten er et klart skridt i den retning. Den 75-årige tidligere demokratiske senator kommer fra en arabisk-amerikansk familie og skiller sig på den måde ud fra mainstream af amerikanske Mellemøstrådgivere.

Kommentatorer hæfter sig ved Mitchells ikke-jødiske baggrund, som snarere er undtagelsen end hovedreglen i branchen, både blandt liberale og konservative diplomater og rådgivere. USA’s tidligere ambassadør i Israel, Samuel Lewis, vurderer, at Mitchells baggrund ’sikkert sender et godt signal om neutralitet’.

Martin Indyk, en anden tidligere Israel-ambassadør og forsker ved Saban Center for Middle East Policy under den konservative tænketank Brookings Institution, er enig i bedømmelsen af Mitchells position:

’Han er hverken proisraelsk eller propalæstinensisk. Han er på sin vis neutral’, siger Indyk, der selv var blandt topkandidaterne til posten som Mellemøstudsending.

Mere effektiv indsats

Præsident Obamas særudsending til Afghanistan og Pakistan blev præsenteret på samme pressemøde. Richard Holbrooke, der var særudsendig i Bosnien under halvfemsernes borgerkig, var udenrigsrådgiver for Hillary Clinton under primærvalgene og følger hende nu ind i udenrigsministeriet.

På pressemødet lagde Holbrooke vægt på betydningen af respekt og forståelse af lokale forhold i det diplomatiske arbejde.

’Når vi lægger Afghanistan og Pakistan sammen under én udsending skal det understreges, at vi fuldt ud respekterer det faktum, at Pakistan har sin egen historie, sine egne traditioner, og at landet er meget mere end de turbulente, farlige stammeområder langs dets vestlige grænse’, sagde Holbrooke.

Den nye udsending rettede en klar kritik af Bush-regeringens Aghanistan-strategi, som han betegnede som ’kaotisk’. Ved at skabe et mere sammmenhængende program for Afghanistan kan der opnås store fremskridt, vurder Holbrooke.

’Hvis vores resourcer mobiliseres, koordineres og koncentreres kan vi gøre vores indsats fire, fem, ti gange mere effektiv’, sagde den nyudnævnte udsending.

Embedded video from CNN Video

Embedded video from CNN Video

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her