Læsetid: 5 min.

Ruslands økonomiske krise er nynazisternes gevinst

Ekstrem nationalisme, mord og vold mod immigranter stiger i Rusland. 'Rusland er for russere, og alle immigranter skal ud,' siger lederen af Bevægelsen mod Illegal Immigrantion
»Jeg drømmer om et rent folk i Rusland. Færre immigranter, så kvinder kan opdrage deres børn og ikke bekymre sig om penge til mad. Folket skal vælge deres leder demokratisk, og folket skal have ret til at bære våben, så de kan forsvare sig selv.«Sådan lyder det fra Ruslands højreekstremistiske leder Alexander Belov.

»Jeg drømmer om et rent folk i Rusland. Færre immigranter, så kvinder kan opdrage deres børn og ikke bekymre sig om penge til mad. Folket skal vælge deres leder demokratisk, og folket skal have ret til at bære våben, så de kan forsvare sig selv.«Sådan lyder det fra Ruslands højreekstremistiske leder Alexander Belov.

Kristian Villesen

Udland
15. januar 2009

"Dem dér, de er illegale immigranter, der venter på arbejde. De har ingen papirer, og det er særligt i byggebranchen, at de tager arbejdet fra russerne," siger den russiske chauffør, mens en sort handske peger ud af bilvinduet på 50 frysende mænd foran en fabrik i en forstad til Moskva.

Chaufføren er Alexander Belov. Knap et år har han været leder af den ultranationalistiske 'Bevægelse mod Illegal Immigration' (DPNI).

"Målet er enkelt: Immigranterne skal ud af landet. De er farlige. De begår forbrydelser, og de voldtager kvinderne," siger Alexander Belov.

"Økonomien er en anden side af det. Immigranterne arbejder til en lavere løn end russerne og sender pengene hjem til deres familier. Russerne kan ikke forsørge deres familier for så lav en løn, og derfor mister de job til immigranterne."

Arbejdsløshed. Stigende priser på husleje og fødevarer. Finanskrisen er for alvor kommet til Rusland, og frustrerede russere strømmer til nationalistiske bevægelser som DPNI. Siden 2002 er DPNI's medlemsantal steget til 10.000, anslår Alexander Belov.

Nationalisme på flaske

Den russiske selvforståelse er 'Rusland for russere', fastslår Alexander Verkhovsky, forsker i hadmotiverede forbrydelser ved Sova Centeret i Moskva.

"Flere end halvdelen af russerne mener, at etniske russere skal have flere rettigheder og privilegier i samfundet end russere fra tidligere sovjetstater som Dagestan og Tjetjenien," siger han og forklarer.

"Børnene fra 1990'erne er flasket op med nationalisme, og i skolebøgerne bliver alle historiske konflikter forklaret ud fra etniske forskelle. Nationalismen fyldte det ideologiske vakuum efter Sovjets sammenbrud."

Ifølge Sova er der 70.000-80.000 skinheads i Rusland, og siden 2004 er især mord på immigranter steget med 15 procent hvert år. I 2008 blev 98 myrdet og 400 såret:

"Der er enorme mørketal, fordi hadmotiverede drab kun bliver registreret, når det decideret bliver sagt, at der er tale om hadmotiverede drab," siger Alexander Verkhovsky.

'Russerne hader os'

Zenedin Garitsoev så aldrig kniven. Men det gjorde den tadsjikiske kvinde Khalima Chorshambieva, der sad ved siden af den 25-årige tadsjiker i bussen hjem fra arbejde i begyndelsen af december. På den anden side af Zenedin Garitsoev sad en mand på omkring 50 år, lettere beruset.

"Og så skete det, uden grund. Manden rejste sig op og råbte: Sådan nogle som dig skal ikke komme hertil," fortæller Khalima Chor-shambieva, der har tre børn og bor og arbejder i Moskva.

"Han trak en kniv og stak den ind i brystet på Zenedin, lige ved hjertet, så tog Zenedin selv fat om kniven, han fik hænder og fingre helt skåret op. De fleste passagerer blev bare siddende. En ikke-russer hjalp ham," siger hun.

En anden kvinde ringede til politiet, som hentede knivstikkeren ved det næste stoppested. Zenedin blev kørt med ambulance på hospitalet, hvor han lå i 15 dage. Han blev opereret.

"Vi håber ved Gud ikke, at det sker igen, men selvfølgelig frygter vi det. Vi har ikke noget valg, i Tadsjikistan er der alligevel ikke noget arbejde, så vi er tvunget til at blive her."

"Han sagde, at han hadede os. Sådan er det i Rusland," siger Khalima Chorshambieva.

Manden blev anholdt, men aldrig retsforfulgt - og det er ikke usædvanligt.

Ud af 600 kendte sager er det højeste antal domme for hadmotiverede forbrydelser på ét år sammenlagt 33, fortæller Alexander Verkhovsky:

"Det skyldes, at mange advokater, dommere og politifolk har sympati for tanken om, at etniske russere er mere værd end minoriteterne, og det er hovedårsagen til, at hadmotiverede forbrydelser fortsætter."

'Nogle gange regner det'

Alexander Belov er en af flere ledere fra ultranationalistiske bevægelser, der er blevet afhørt af politiet i forbindelse med drabet på tadsjikken Azizov, der den 14. december gik hjem fra et marked med sin ven. Flere maskerede mænd overfaldt de to mænd, og et foto af Azizovs afhuggede hoved blev sendt til en række ngo'er.

Alexander Belov tog afstand fra drabet, men mener, at vold kan være nødvendigt.

Han kigger ud af vinduet på den grå himmel:

"Jeg kan godt lide solskin, men nogle gange regner det. Sådan er det også med immigranter - nogle gange er midler nødvendige, som man ikke bryder sig om. Men vold er ikke nok," siger han.

"I øjeblikket har 10-15 millioner immigranter ikke fået løn pga. krisen. Der er flere våben på gaden, forbrydelser stiger, og det er immigranter, der begår de forbrydelser. De træner til kamp og indkøber skydevåben. I England og Sydafrika kan man tale om krig mellem hvide og sorte, men ikke i Rusland. Ikke endnu," siger Alexander Belov.

I billederne fra Den Russiske March den 4. november heiler flere tusinde unge mod kameraet.

DPNI's logo lyser op i reverset på Alexander Belovs nålestribede habit, en lille nål med et rødt kryds i en cirkel. Det ligner et svastika, men er det ikke, siger han.

"Hitler har allerede brugt svastikaet, buddhisterne har brugt det. Jeg kan ikke bruge det, der er alt for mange associationer forbundet med det symbol."

"Jeg drømmer om et rent folk i Rusland. Færre immigranter, så kvinder kan opdrage deres børn og ikke bekymre sig om penge til mad. Folket skal vælge deres leder demokratisk, og folket skal have ret til at bære våben, så de kan forsvare sig selv."

Finanskrisen

Ph.d. ved universitet i Stockholm Svante E. Cornell har set den stigende nationalisme i Rusland siden slutningen af 1990'erne.

"National stolthed har været Putins motto hele tiden, og det er meget tydeligt, at regeringen har slået hårdt ned på venstreorienterede grupper, mens det radikale højre får frit lejde."

"Der er ingen tvivl om, at ekstrem nationalisme vil stige med den usikre økonomiske situation. Regeringen har ladet ekstreme grupper handle, som de vil, og nu har de mistet kontrollen over dem. Putin har skabt dem, men han kan ikke længere styre dem," siger Svante E. Cornell.

Selvom DPNI for et par år siden havde kontor i Dumaen, fordi bevægelsen har medlemmer dér, har Alexander Belov ikke meget tilovers for det siddende regeringsparti, Det Forenede Rusland.

"De har ingen ideologi, og de er korrupte. Det Forenede Rusland er begyndt at bruge vores slagord (Russere for Russere red.), men vi har ikke brug for at samarbejde med dem," siger Alexander Belov.

Imens triller han bilen op foran et domhus i Moskva, hvor han skal til retsmøde. Han står anklaget for racistiske ytringer i en tale på Folkets Enhedsdag d. 4. november.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Bevægelsen mod Illegal Immigrantion" må være russernes svar på Dansk Folkeparti...

P.T.,

"Jeg drømmer om et rent folk i Rusland. Færre immigranter, så kvinder kan opdrage deres børn og ikke bekymre sig om penge til mad. Folket skal vælge deres leder demokratisk, og folket skal have ret til at bære våben, så de kan forsvare sig selv."

Det lyder da meget bekendt. Bare erstat Rusland med Danmark og det kunne komme lige fra fætrene eller P.K. selv.

Bo S. Nielsen

Rystende læsning. Og det er ikke kun i Rusland, at tendensen går den vej. I Italien står fascisterne stærkt med Berlusconis velsignelse. I UK stormer BNP frem og har sågar fået en borgmesterpost i London ved seneste kommunalvalg, hvor byens mangeårige venstreorienterede overborgmester Ken Livingstone iøvrigt måtte vige for en konservativ, der i høj grad har profileret sig på fremmedfjendsk politik. I Tyskland er der byer og kommuner, der er under kontrol af det alleryderste højre, mange steder tør venstreorienterede simpelthen ikke bevæge sig ud i byrummet. Listen fortsætter.

Racismen må til enhver tid og overalt i verden mødes uden nåde. Derfor er det også en skamplet af historiske dimensioner, at den siddene regering nærmest har overtaget det racistiske støttepartis politik. Det er i sandhed en uhyggelig tid, vi lever i.

Heinrich R. Jørgensen

Per Simonsen:
"Islam er ellers rendyrket racisme, men er åbenbart undtaget disse ædle og noble idealer, hvorfor?"

Politiske islam er bestemt rendyrket fascisme.

Islam derimod er en religion, og omtrentlig lige så aparte og farlig som de fleste andre andre religioner. Og det er såmænd også slemt nok...

Heinrich R. Jørgensen

Per Simonsen:
"Aha, nu har vi altså fået 2 typer islam, det religiøse og det politiske, mon muslimer skelner på samme måde som Heinrich R?"

Det gør de næppe alle, men forhåbentligt evner mange muslimer at skelne mellem de to - typisk de mest vidende og velafbalancerede, vil jeg tro.

Er din antipati mod muslimer politisk eller religiøst motiveret? Eller skelner du ikke?

Ja lad os skynde os at tale om noget hetl andet end det artiklen handler om, Per Simonsen.

Nazismen i Rusland minder alt for meget om vores egen, til at det er et emne værdikæmpere som dig vil tillade blive diskuteret på en ordentlig og saglig måde...

Heinrich R. Jørgensen

Per Simonsen,

du siger bare til, hvis du vil have eksempler på krigeriske og idiotiske bibelcitater. Dem er der også rigeligt af.

Heinrich R. Jørgensen

Du har ret, Per Thomsen, selvom det er meget elskværdigt af Per Simonsen at illustrere din pointe om, at DF ligeledes at et nationalistisk parti, der lukrerer på had, angst og fordomme mod udlændinge.

Bo S. Nielsen

Det er så hjertenskærende rørende med de højrerabiate, der projicerer egen racisme over på alle de andre og pludselig finder sig selv omgivet af farlige racister med både brune ansigter og røde faner. Ligesom de jo også er nogle meget undertrykte ofre, der hele tiden er lige ved at blive frarøvet deres ukrænkelige ret til at svine de fremmede til på enhver tænkelig og utænkelig måde og anledning. Man forstår godt, de ikke rigtig orker at interessere sig for andres velbefindende og menneskerettigheder, når de jo har det så hårdt selv.

Heinrich R. Jørgensen

Man kunne vel også overveje, om nationalisme er en god løsning?

Heinrich R. Jørgensen

Per Simonsen:
"Du mener at kunne tøjle menneskers følelser?"

Jeg evner da at tøjle mig selv. Men jeg kan forstå, at du ikke mener det er muligt. Det er jeg ked af at høre. Måske er Primperan ikke den rette medicinering for dig?

Heinrich R. Jørgensen

Præcis, Per Simonsen.

Heinrich R. Jørgensen

Per Simonsen:
"Følelser der kommer fra hjertet, kan sikkert undertrykkes men ikke elimineres."

Næh, men hvis man bevidst forsøger at lade sig styre af hjernen, kan man komme langt.

Heinrich R. Jørgensen

Det tror jeg du har ret i, Per Simonsen. Jeg forventer generelt betragtet heller ikke meget fra langt de fleste DF'ere. Der findes lyspunkter blandt DF'er, men der er langt imellem.

Kære Heinrich
Må det være tilladt at minde dig om et forhold, som du selv gentagne gange har været så elskværdig at minde mig om. Det er vist det, der på internetsprog hedder: "Don´t feed the troll!

Heinrich R. Jørgensen

Tak for at minde mig om det, Per Thomsen.

Jeg prøver ellers at bilde mig selv ind, at jeg jeg ikke giver trolden næring, men dasker den på snuden.

Men du har nok ret - muligheden for pavlovsk troldetræning er sikkert indbildning og ønsketænkning...

Pavlovs metoder er vistnok mest velegnede til hunde...

Heinrich R. Jørgensen

Per Simonsen:
"Kom nu Heinrich, du kan slå meget hårdere!"

Godnat Per. Gå nu hen i din kurv.

Sig mig, hører denne artikel egentlig til overskriften?
Efter artiklens overskrift at dømme, så skulle den økonomiske krise være skabt af nynazister. Men jeg synes ikke, at artiklen kommer ind på det i det hele taget. Er krisen et resultat af, at indvandrere forlader landet igen, så fabrikkerne må lukke, da de ikke har råd til at betale for den dyre russiske arbejdskraft?
Eller skal GEVINST forståes mere i retning GAVE? Med den økonomiske krise bliver der ulvetider i Rusland, og indvandrerne må bløde?

Svend Erik Sokkelund

Jeg synes, beretningen om, hvad der lige nu foregår i Rusland minder uhyggeligt meget om optakten til Hitlers magtovertagelse og optakten til 2. verdenskrig.
Alexander Belov: "Jeg drømmer om et rent folk i Rusland. Færre immigranter, så kvinder kan opdrage deres børn og ikke bekymre sig om penge til mad. Folket skal vælge deres leder demokratisk, og folket skal have ret til at bære våben, så de kan forsvare sig selv". Det kunne næsten være et citat fra en af gamle Adolfs propagandasvadaer...

Der er måske en klat facisme, men det er mestendels ureflekteret nationalisme - man ser jo også, at mange "almindelige" russere mener, at Stalin var en stor personlighed, og der er helt givet en vis længsel i ganske brede kredse efter den stormagtsstatus, som Sovjetunionen havde.

Russerne fik aldrig prøvet demokratiet - de gik stort set fra Zar-dømmet til det kommunistiske diktatur, og derfra til en politisk usikker periode som nu med Putin bliver mere og mere til enevælde.

Der er vel egentlig ikke en demokratisk tradition i Rusland ?

Mon det på sigt betyder, at vi skal til at bruge flere penge på forsvar i NATO ? - bare for alle tilfældes skyld ?

jan henrik wegener

Rusland mangler selvfølgelig vejledning fra visse folks side i fredelig sameksistens, tolerance og blablablabla!
Mit forslag: Når der nu er så mange gode mennesker, der demonstrerer for så meget godt bør nogle af disse sendes på turne til Moskva for at vejlede de derboende! Alle de gode mennesker der har demonstreret f.eks. for Gaza her i landet, og i mit "2. land" må da være med til at vise dem vejen!
"Autonome for fred!" eller "Blitz over Moskva"! København, Oslo, Malmø og Århus har rollemodellerne! Selv Rørvig kan være med!
Det er nemlig rigtig rigtig smukt som mange her viser vejen!

Claus Oreskov

God og oplysende artikel, om et mørkt kapitel i Ruslands dagligdags fortælling. Man skal bare huske, at selvom den ekstreme nationalisme hører dagligdagen til, er det ikke noget der dominere. Den ekstreme nationalisme har sine steder og funktioner, og for dem der rammes og udsættes for vold og racisme er det en plage. Almindeligvis mærker man dog ikke noget til nationale konflikter i gadebilledet i de russiske byer. Jeg kunne ønske, at Informations Ruslands redaktion ville skifte det eksklusive Evropeisky Shoppingcenter, ud med et af de store markeds pladser i Moskvas udkant. Flere af disse markeder er dominerede, at kaukasiske folkeslag, og her handler russerne i stor stil og gnubber skuldre med de fremmede. Eller tag ind og spis på en af de ligeledes mange kaukasiske restauranter som russerne elsker (og få jer ved samme lejlighed en herlig kulinarisk oplevelse). Når det er sagt, så skal det også siges, at den tjetjenske mafia er særdeles magtfuld i Moskva. Noget selv Anna Politkovskaya måtte sande! Det er derfor ikke helt ved siden af når Alexander Belov siger, at udlændinge stå bag mange forbrydelser. Det giver god mening hos nogle i befolkningen – men hånden på hjertet, 10.000 ekstreme nationalister i et land med en befolkning på over 142 millioner! Desværre er de etniske problemer, ikke bare opstået sammen med krisen, sådan som I skriver og som ”man” ynder at fremstille det. De nationale og etniske spændinger opstod samtidig med, at Sovjetunionen blev afviklet, og med indføring af markedsøkonomi og kapitalisme. Bolsjevikkerne arvede en nation (et imperium) med multiple nationale bevægelser og etniske konflikter. Efterhånden som Sovjetunionen konsoliderede sig, svandt de etniske konflikter stor set, og overlevede kun sporadisk her og der som kulturelle survivals. Antisemitismen stak sit grimme fjæs frem, fra tid til anden, men ikke i samme målestok, som under Zaren og den ortodokse kirkes jøde forfølgelser og pogromer. Kulturerne bestod men de etniske konflikter ophørte, fordi der ikke var nogen markedskræfter til at generere dem. Personligt tror jeg, at de fleste mennesker er bærer af multiple identiteter, og for det sovjetiske menneske, kan man måske sige, at den sociale identitet dominerede personligheden.
J.Stalin analyserer i en nogle artikler, fra 1912 & 1913 nationalismens problem. Han skriver bl.a.: ” Nationen er ikke simpelthen en historisk kategori, men en historisk kategori fra en bestemt epoke, den opadstigende kapitalismes epoke. Den proces der likviderede feudalismen og udviklede kapitalismen, sluttede samtidig menneskene sammen i nationer. …Det vigtigste spørgsmål for det unge bourgeoisi er markedet. Dets mål er at afsætte sine varer og at sejre i konkurrencen med andre nationaliteters bourgeoisi. Derfra stammer dets ønske om at sikre sig sit ”eget” ”hjemlige” marked. Markedet er den første skole, hvor bourgeoisiet lærer nationalismen”.
(Artiklerne er samlet og udgivet på dansk i den lille bog: ” Marxismen og Det Nationale Spørgsmål” Mondes Forlag 1939.)
Jeg har spurgt mange mennesker, af forskellige nationaliteter, om hvordan de opfattede sig selv dengang de arbejde på statsbrugene. Det er forbavsende få der taler om en etnisk identitet, som noget dominerende – som en samisk kvinde fortalte mig: ” jeg følte mig mere som en bonderøv fra bøhlandet, da jeg kom ind til storbyen, end jeg følte mig som same”. Denne kvinde og de andre jeg har talt med ( gennem de sidste 12 år) er i dag overordentlige etniske bevidste!
PS: En pudsig ting, også i Sovjet tiden skabtes nye etniske grupper – som et resultat af administrationen se f.eks: David G Anderson: ” Identity and Ecology in Arctic Siberia – The Number One Reindeer Brigade”. Oxford Studies in Social and Cultural Antropology. Oxford University Press, 2002.

Frank Rasmussen

@ Ole Blente.

Jeg mener heller ikke, at der er en direkte sammenhæng mellem overskrift og artikel. Overskriften virker meget søgt, og det irriterer mig stedse mere, at finanskrisens konturer skal trækkes hen over snart sagt hvert et emne i samfundet...