Læsetid: 3 min.

Tyskland klar med rednings-pakke til 50 milliarder euro

Den tyske kansler Angela Merkel roste sin koalitionsregerings handlekraft, da hun i går præsenterede en omfattende redningspakke, der skal hjælpe Europas største økonomi gennem finanskrisen
Aktivister demonstrerede i Berlin mod redningspakken ved at brænde falske eurosedler af. Demonstranterne gjorde gældende, at de mange milliarder kunne bruges bedre på uddannelse, børneinstitutioner og miljøvenlig teknologi.

Aktivister demonstrerede i Berlin mod redningspakken ved at brænde falske eurosedler af. Demonstranterne gjorde gældende, at de mange milliarder kunne bruges bedre på uddannelse, børneinstitutioner og miljøvenlig teknologi.

John Macdougall

Udland
14. januar 2009

BERLIN - "Vi har erkendt dimensionen af finanskrisen, men vi har også erkendt vores vilje til at overvinde den. Og vi vil gøre alt for, at Tyskland går stærkere ud af den," sagde forbundskansler Angela Merkel (CDU) indledningsvis, da hun i går på et stort pressemøde i Berlin sammen med sine to koalitionspartnere Frank-Walter Steinmeier (SPD) og Horst Seehofer (CSU) præsenterede den redningspakke, som med kanslerens ord er "det største tiltag i Forbundsrepublikken Tysklands historie".

'Vækst' og 'beskæftigelse' betegner kansleren selv som pakkens nøgleord. Den vil koste den tyske stat 50 milliarder euro, og dens hjørnesten er et kommunalt investeringsprogram til 18 milliarder euro.

To tredjedele af pengene skal gå til uddannelsessektoren, hvilket Merkel kaldte et "fremtidsrettet tegn". Tyske skoler og universiteter skal med pakken have en stærkt tiltrængt vitaminindsprøjtning. Resten af investeringsprogrammet går til veje, sporarbejder og hurtigere internetforbindelser.

Endvidere skal tyskerne have flere penge i lommerne, for efterspørgslen skal stimuleres. Den tyske bundskat sænkes med et procentpoint, mens personfradraget hæves over de næste to år. Bidraget til sygeforsikringen, der i Tyskland ikke er offentligt, sænkes ligeledes. Børne-familier skal have et engangsbeløb på 100 euro pr. barn, og hvis man skrotter sin mindst ni år gamle bil og køber en ny, får man en 'miljøpræmie' på 2.500 euro.

Et kredit- og garantiprogram på 15 milliarder euro for nødstedte firmaer skal træde til, hvor bankerne ikke kan løse deres opgave. Især små og mellemstore virksomheder skal have hjælp til langfristet finansiering for dermed at bevare arbejdspladser.

Tyskland får enorm gæld

Frank-Walter Steinmeier, udenrigsminister og vicekansler, var tilfreds med resultatet af de lange forhandlinger og talte om en "fornuftens pagt".

"Når jeg ser mig om i Europa, ser jeg ingen, der gør mere og gør det bedre end vi. Vi har kraft til at handle, og måske kan Tyskland hermed levere en slags kompas," sagde udenrigsministeren og kaldte programmet "et klogt miks af tiltag", der giver mulighed for både at styrke erhvervslivet og sikre de tyske arbejdspladser.

Steinmeier nævnte ikke, at hans parti, SPD, forhandlede for at få personfradraget endnu to procent ned for i højere grad at aflaste de lavestlønnede. Til gengæld håber udenrigsministeren på mere gennemsigtighed og mere kontrol på de internationale finansmarkeder i fremtiden.

Redningspakken vil påføre Tyskland en enorm gæld, men det tager Angela Merkel roligt.

"Finanskrisen er en usædvanlig global begivenhed, og denne pakke ruster os til de udfordringer, vi står over for. Vi har besluttet, at vi handler. Jeg kan ikke tage ansvaret for, at hundredtusinder ender i arbejdsløshed, fordi vi ikke gør noget," sagde kansleren.

Kritik fra FDP

Men før der deles ud fra gaveboden, skal pakken vedtages både i Forbundsdagen og Forbundsrådet. Og det er ikke alle, der lovpriser regeringen, som den selv gør. Det liberale oppositionsparti FDP regner allerede med at kunne sætte sig på bagbenene i Forbundsrådet, når der på søndag har været valg i delstaten Hessen. Danner CDU efter valget som forventet delstatsregering med FDP, har den sort-røde forbundsregering nemlig ikke længere flertal i Forbundsrådet og må forhandle om et kompromis.

"Liberale kan ikke stemme for denne ekspropriations- og gældspolitik," lyder det fra FDP.

Heller ikke oppositionspartierne De Grønne og Venstrepartiet er begejstrede for pakken. De Grønne talte om et "retfærdighedshul", og at pakken ikke er tilstrækkelig til virkelig at overvinde finanskrisen. Venstrepartiets formand, Oskar Lafontaine, kritiserede ifølge telegrambureauerne pakken for at være "utilstrækkelig og socialt ude af balance", da halvdelen af befolkningen i Tyskland ikke betaler skat og derfor ikke får glæde af skattelettelserne.

Da pressemødet lakkede mod enden, spurgte en journalist lidt kækt kansleren, om hun efter denne historiske redningspakke betegner sig selv som Angela Modig eller Angela Modløs? Svaret faldt med vanlig tørhed:

"Egentlig betegner jeg mig som Angela Merkel. Og det bliver jeg ved med."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er mange arbejdspladser i Danmark, som er afhængige af efterspørgsel fra tysk industri og tyske forbrugere, så lad os håbe, at der kommer mere gang i tysk økonomi.

Hvis flere af de større danske eksportmarkeder skyder passende redningspakker af, så kommer det til at smitte positivt af på Danmark, som målt pr indbygger har en kanon stor samhandel med udlandet.

Hvis alt går nogenlunde som forudset, så er vi ude af den globale nedtur inden udgangen af 2010 - hvis det går helt skævt (kunstigt høje oliepriser, nye handelsbarrierer, protektionisme o s v), så får vi global hyperinflation og faldende levestandard i mange år frem.

MIt "gæt" er, at krisen holder op i 2010 med en art "ketchup-effekt", hvor det hele bare ( uden at nogen rigtig kan forklare hvorfor) lige pludseligt begynder at køre vildt hurtigt med stærkt stigende beskæftigelse , fordi folk pludselig bl a realiserer alle de udskudte køb af TV, biler , hvidevarer, tøj o s v.