Læsetid: 3 min.

Uafgjort er en sejr for Hamas

Optegnelser fra Jerusalem på en dag, hvor der blev trådt vande på den diplomatiske front, mens krigshandlingerne i Gaza fortsatte rutinemæssigt
Udland
14. januar 2009

JERUSALEM - De helt unge mænd, der hører på den opmarcherede kvindegruppes talekor på trappen til den gamle bys Damaskus-port i Østjerusalem, er ikke snakkesalige. "No", svarer én til spørgsmålet om, hvorvidt han vil svare på spørgsmål om konflikten. Mere siger han ikke, men hans og de omkringstående kammeraters tillukkede ansigter siger sådan set også det hele. Nyheder denne formiddag melder om fortsatte israelske angreb - 60 i alt på et døgn - over Gaza, hvor infanteri har været inde i byen og har trukket sig tilbage til stillinger i forstæderne. Billederne af sårede og døde civile er ved at være rutine.

Kvinderne, i sort og stillet op i fire geledder på trappen, holder talekoret med slagord mod Israel konstant kørende i en slags politisk gospel, hvor skiftende indpiskere, der råber paroler, får svar af hele gruppen i en tung, taktfast rytme. Oven for gruppen ser de israelske politibetjente med skudsikre veste ned på dem med trætte miner - der er intet spor af den 'ophidselse', der går rygter om i den jødiske del af den hellige by.

En midaldrende mand står neden for kvindegruppen og er mere snakkesalig. Han åbner en lille, laset lommebog og viser mig et digt, han øjensynlig har fået oversat til engelsk med store, klodsede bogstaver. Det handler om børnene i Gaza, om den sol, de ikke får, og den honning, de ikke spiser. Midt i digtet nævnes Fidel Castro.

- Fidel Castro?

"Ja, han er i samme situation. Han er også lukket inde, som vi er."

På vej herned har en palæstinensisk ven fra intifada-perioden for otte år siden dvælet længe ved en hårrejsende historie om, at en ambulancechauffør i en nødhjælpskonvoj fra Egypten denne tirsdag morgen fik skudt halvdelen af hovedet af, da en israelsk kampvogn åbnede ild på Gaza-siden af Rafah. Han havde hørt om 'tragedien' på en arabisk tv-kanal. "Endelig åbnede egypterne grænsen, så ambulancer og nødhjælp kunne komme igennem, og så sker det", sagde han, "så nu har Fatahs folk været rundt i Østjerusalem og krævet butikkerne lukket i generalstrejke."

- Fatah?

"Ja, ambulance-chaufføren var fra Fatah."

Ringe tilslutning

Tilsyneladende havde Fatah ikke den store tilslutning, selvom nogle skodder var lukkede til i den gamle bys bazar. Men generelt var dagliglivet i Østjerusalem som det plejer at være, aktivt og støjende. Og det hører med til historien om ambulance-rygtet, at det ikke kunne verificeres hverken på nettet, i de elektroniske medier eller blandt journalisterne i mediecenteret JCS, hvor disse linjer skrives til den israelske hærs sending af tv-billeder fra Gaza. Tropper har indtaget en moské og fremviser et 'antiluftskytsvåben', som så vidt det kan ses på den lille skærm er en gammel sovjetisk fremstillet '12-7'er' på skæve hjul med flade ringe. Våbnet er af samme type, som mudjahedinerne brugte mod de sovjetiske besættelses-styrker i 80'ernes Afghanistan.

'Fatah er færdig'

Palæstinensiske nyhedsmedier er spækket med rapporter om demonstrationer i protest mod Israels angreb, og som en palæstinensisk journalist i Jerusalem siger: "Fatah er færdig - hvad du ser, er ikke den virkelige vrede. Under den koger folk, og det brænder på under Mahmoud Abbas og hans styre."

Abbas har beordret sine sikkerhedsstyrker til at sprede ethvert tilløb til uro og demonstrationer, hvilket i går blev effektueret med tåregas i Ramallah. Men generelt er demonstrationerne beskedne i antal.

En grund er, at udfaldet af krigen stadig ikke er givet - i skrivende stund trædes vande i Kairo, hvor Hamas' tre repræsentanter har 'givet sig' omkring udstationering af tyrkiske styrker på Egypten-Gaza-grænsen. En manøvre, der har til formål at sparke bolden over i Israels hjørne.

Men Israel kræver formelt håndfaste garantier for, at tunnelsmuglingen aldrig kan genoptages - hvilket vil kræve en større 'besættelse' af områderne på begge sider af den 14,9 km lange 'Philidel-phi-korridor' - det harvede stykke land, der udgør grænsen. Trods den israelske overlegenhed har krigen foreløbig ingen vinder - men begge parter ved, at 'uafgjort' er en sejr for Hamas.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her