Læsetid: 4 min.

Antallet af gadebørn eksploderer i Vestafrika

Mens folkevandringer fra land til by tager af i Asien, fordi finanskrisen har sat udviklingen i stå, aftager den ikke i Vestafrika. Her melder FN om, at vandringerne fra landområderne tager til, og det får antallet af gadebørn til at stige og truer udviklingen i landene
Ifølge FN-s seneste rapport om bevægelser fra land til by i Vestafrika stiger antallet af gadebørn stødt. Hovedparten af dem er børn under 16, der ofte kommer med en drøm om at lægge den ekstreme fattigdom bag sig, men de ender oftest som endnu en i rækken af børn med spande.

Ifølge FN-s seneste rapport om bevægelser fra land til by i Vestafrika stiger antallet af gadebørn stødt. Hovedparten af dem er børn under 16, der ofte kommer med en drøm om at lægge den ekstreme fattigdom bag sig, men de ender oftest som endnu en i rækken af børn med spande.

PIERRE HOLTZ

7. februar 2009

MALI, BAMAKO - De kalder dem børnene med spandene, og det er umuligt at lukke øjnene for dem. For de står overalt, når man åbner dem igen: Ved indfaldsveje, under broerne, på de store boulevarder, i parkerne og langs den grå Niger-floden - dag og nat med deres spande.

Børnene med spandene tigger på gaden og på gode dage rækker det lige til dagen og vejen. Som Alpha Touré på otte år fortæller fra sin faste plads foran benzintanken i Bamako-bydelen Djélibougou, kræver det hårdt arbejde bare at få lidt småmønter i spanden.

"På fem eller seks timer, kan jeg måske få råd til et af dem der," siger han og peger hen på et lille interimistisk ægudsalg længere henne ad vejen.

Alpha er en lille størrelse, men han er også en del af en større tendens.

Spøgelsesbørnene

Den engelske tænketank Economist Intelligence Unit (EIC) vurderer, at indbyggertallet i de Vestafrikanske storbyer vokser med tre-fire procent om året. Tallet for millionbyen Bamako er 4.7 procent om året, hvilket er det højeste i Vestafrika.

De kommer ind fra især de ekstremt fattige og tørkeramte nordøstlige landområde, og langt hovedparten af dem er børn under 16, der altid kommer med drømmen om at lægge den ekstreme fattigdom bag sig, og altid ender som endnu en i rækken af børn med spande.

Ifølge FN's seneste rapport om bevægelser fra land til by i Vestafrika stiger antallet af gadebørn i Bamako med fem procent om året. Et tal, der skal ses i lyset af de mange børn, der i forvejen vandrer rundt på gaderne i Malis hovedstad med deres spande.

"Det kommer lidt an på, hvordan man præcist definerer, hvem der er gadebørn, og hvem der ikke er. Men lige nu er der i Bamako omkring 5.000 af de mest udsatte børn, der ikke har andet liv end det, de lever på gaden," siger Tolo Hamadon, der som leder af den lokale nødhjælpsorganisation Mali-Enjeu dagligt arbejder med gadebørn i Djélibougou-bydelen. Han tilføjer:

"Derudover er der så dem, vi kalder spøgelsesbørnene. Børn der den ene dag tigger på gaden, og den næste dag opholder sig ved familien i Bamako eller for en kortere tid vender tilbage til det landområde, de kommer fra. Dem er der omkring 100.000 af."

Imod tendensen

Set fra eksperternes side går udviklingen i Vestafrika i mod tendensen i flere andre udviklingslande. Især i Kina, men også i lande som Indien og Indonesien, har tendensen i den seneste tid været den, at byerne bliver affolket for tusindvis af arbejdere fra landet. De forlader byerne, fordi krisen i den internationale økonomi lige nu betyder, at den ene virksomhed efter den anden lukker her, og at der derfor ikke er arbejde at få.

Den udvikling vil man dog efter alt at dømme ikke se på samme måde i de fleste afrikanske lande. Ikke fordi finanskrisen ingen rolle spiller her, men fordi mange af de mennesker, der flytter fra land til by, flytter sig af mindre klare grunde.

"I Kina forlader folk landet, fordi de har en konkret forventning om at få arbejde. Og nu ser man, at de tager tilbage i tusindvis, fordi eksporten falder, og virksomhederne lukker," siger projektforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, Peter Hansen.

Anderledes i Afrika

"I et land som Mali, der slet ikke er indspundet i den globale økonomi på samme måde, forlader folk landet med mindre klare forventninger. De vil realisere deres drøm om at slippe væk fra fattigdom - og det kan finanskrisen hverken gøre fra eller til i forhold til."

Når voksne og børn vandrer mod byerne for at tigge, sætter det den økonomiske og sociale udvikling i landet under et alvorligt pres.

"Der er i forvejen meget få unge i Mali, der har nogen form for uddannelse, og de kan hverken læse eller skrive (Ifølge EIC kan kun 32 procent af mændene og 15 procent af kvinderne i Mali læse, hvilket er et af de laveste niveauer i Afrika, red.). Og når de først forlader landområderne, hvor mange i det mindste kan få lidt skolegang, er det for sent. For de kommer jo ikke til byen for at lære at læse. De kommer til byen for at tjene penge, og så er det for sent at nå dem," siger Tolo Hamadon.

Det stigende antal indbyggere i byerne truer, ifølge Tolo Hamadon, den økonomiske udvikling, fordi læsefærdigheder eller et minimum af håndværksmæssige færdigheder er en klar forudsætningen, hvis landet nogensinde skal bevæge sig væk fra sin status som et af verdens fattigste.

Børnefondens succes

Den vurdering er lederen af den danske nødhjælpsorganisation Børnefondens kontor i Bamako, André Sinamenye, enig i. Derfor arbejder Børnefonden også meget målrettet med at holde børnene ude af Bamako.

"Vi sætter ind i områderne omkring Bamako, for her kan vi give børnene en hverdag med skolegang og mad, hvilket er afgørende for, om de tager af sted eller ej," siger han.

Et af de steder, hvor Børnefonden har stor succes med det, er i landsbyen Keleya 200 kilometer uden for Bamako.

Her sender Børnefonden hvert år børn i den nybyggede skole, og det har fået antallet af unge, der forlader byen, til at falde markant, fortæller Nema Dao, der arbejder for fonden i Keleya.

"Vi sender børn i skole og har også givet deres mødre penge til at bygge en mølle, som de nu tjener rigtig godt på. Det er vejen frem for Keleya," siger Nema Dao og kigger ud på en gruppe børn udenfor. De har også plastikspande, men de bruger dem til det rigtige. Til at lege med i sandkassen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu