Nyhed
Læsetid: 1 min.

Bekymring over islamisk styre

Amerikansk udsending er bekymret over, at islamister har overtaget styret i den pakistanske Swat-dal. Trussel mod USA, Pakistan og Indien, mener Holbrooke
Udland
17. februar 2009

USA ser med bekymring på, at militante islamister vil indføre islamisk styre i den pakistanske Swat-dal, siger amerikanernes særlige udsending i Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke.

Han er i øjeblikket i Indien, hvor han mandag mødtes med landets udenrigsminister og øverste sikkerhedsrepræsentanter. På dagsordenen var blandt andet islamistisk terrorisme og den pakistanske Swat-region, hvor militante islamister mandag har overtaget kontrollen for at indføre islamisk styre.

"Islamisk sabelraslen i Pakistans Swat-region er en fælles trussel mod USA, Indien og Pakistan," sagde Holbrooke efter mødet.

"Jeg har talt med indbyggere i Swat-dalen, og de var ærlig talt decideret forfærdede," fortsatte han.

Den lokale regering har accepteret, der bliver gen-indført islamisk lov i Swat-dalen, der ligger 130 kilometer nordvest for Pakistans hovedstad, Islamabad. Det sker for at inddæmme islamistiske oprørere med deres egne midler, da disse netop har kæmpet for, at Pakistans sekulære lovgivning skal erstattes af sharialovgivning og islamiske domstole i regionen.

Lokalregeringen i området prøver på denne måde at tage luften ud af et Taliban-oprør, der har raset i dalen siden 2007.

Pakistans overlevelse

Iagttagere mener dog, at der snarere er tale om en indrømmelse til Taliban, og så sent som søndag advarede den pakistanske præsident, Asif Ali Zardari, mod truslen fra den islamistiske bevægelse, som rekrutterer krigere og planlægger angreb fra det pakistansk-afghanske grænseområde.

"Vi er klar over, at Taliban prøver at overtage magten i Pakistan. Det drejer sig om selve Pakistans overlevelse," sagde præsidenten i et interview med den amerikanske tv-station CBS.

Det islamiske styres overtagelse af Swat-dalen ventes ikke kun mødt med kritik fra USA, men også andre vestlige lande, der frygter, at det atombevæbnede Pakistan ender i hænderne på religiøse, konservative kræfter, som sympatiserer med Taliban eller al-Qaeda.

ritzau/Reuter

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her