Analyse
Læsetid: 3 min.

Et bittert farvel fra italiensk oppositionsleder

16 måneder holdt Walter Veltroni som formand for Italiens store centrum-venstreparti, Partito Democratico. Så slap selvtilliden op
16 måneder holdt Walter Veltroni som formand for Italiens store centrum-venstreparti, Partito Democratico. Berlusconi vandt, erkender han
Udland
19. februar 2009

16 måneder holdt Walter Veltroni som formand for Italiens store centrum-venstreparti, Partito Democratico (PD). Så slap selvtilliden op.

"Jeg klarede det ikke og siger undskyld," sagde Roms tidligere borgmester ved et pressemøde onsdag. Veltronis afsked kom dagen efter et nederlag ved valget til regionalforsamlingen på Sardinien, hvor PD's kandidat, Renato Soru, den nuværende præsident for regionen og ejer af teleselskabet Tiscali, tabte stort til Berlusconis revisors søn, Ugo Cappellacci.

Veltronis lederskab har været anfægtet siden nederlaget ved parlamentsvalget i april, og PD er efterfølgende blevet ramt af sager om korruption og magtmisbrug i lokaladministrationen i bl.a. Abruzzo, Napoli og Firenze.

I juni er der valg til Europarlamentet, og i foråret er der regionalvalg mange steder, så tidspunktet er kritisk. Partiets ledelse mødes lørdag for at beslutte, om der skal konstitueres en ny formand eller afholdes primærvalg.

PD opstod ved en sammenlægning af Democratici di Sinistra og midterpartiet La Margherita og har rødder i det gamle kommunistparti PCI. Få måneder efter primærvalget i efteråret 2007 blev Veltroni kastet ind i en valgkamp. Silvio Berlusconi vandt en knusende sejr, og Veltroni fandt sig aldrig tilrette i rollen som oppositionsleder. Han annoncerede et opgør med venstrefløjens antiberlusconisme og blev belønnet med tilnavnet Veltrusconi. Mens Berlusconi har strammet sit greb om magten, har PD været splittet af interne kampe, og stadig flere har således krævet Veltronis afgang.

Skæbnens ironi

Historien om Walter Veltronis afsked fik et ironisk strejf, da der samme dag faldt dom i en sag ved retten i Milano. Her blev den britiske skatteadvokat David Mills idømt fire og et halvt års fængsel for at have afgivet falsk vidneforklaring i en sag om udbetaling af 70 millioner kroner i ulovlig partistøtte. Disse penge stammede fra Berlusconis koncern og skaffede ham i 80'erne de afgørende sendetilladelser til kommercielt tv, der banede vejen for hans entré i politik i 90'erne. Mills arbejdede dengang for Berlusconi, og dommen fastslår, at han modtog 600.000 euro for at dække over netop Berlusconi. Med et lovdekret, som endnu ikke er godkendt af forfatningsdomstolen, forsøger ministerpræsidenten at skaffe sig juridisk immunitet eller i hvert fald forhale sagen, indtil den om et år falder for forældelsesfristen - ligesom det skete med sagen om ulovlig partistøtte.

Mens Walter Veltroni indrømmede sit politiske nederlag, undlod Berlusconi at kommentere dommen mod David Mills. Sagen skabte i 2006 en mindre regeringsskandale i England, fordi Mills gennem 27 år var gift med Tessa Jowell, dengang kulturminister i Tony Blairs regering og nu olympiademinister under Gordon Brown. Blair gav Jowell valget imellem manden eller jobbet, og Jowell valgte efter 27 års ægteskab karrieren. Og mens Financial Times har historien om dommen mod Mills på forsiden, skriver mange italienske aviser næsten kun om Berlusconis valgsejr på Sardinien.

I en Obama-inspireret afskedstale forsøgte Veltroni at sige noget sammenhængende om den kaotiske situation i Italien:

"Lad os sige det, som det er: Berlusconi har vundet. Han har opnået et hegemoni, fordi han har formået at forvanske værdierne i det italienske samfund. I dag er Italien et fattigere og mere lukket samfund," sagde Veltroni og understregede, at han trækker sig for at redde projektet. Den 50-årige Dario Franceschini nævnes som en mulig overgangsfigur på formandsposten inden partiets kongres til efteråret. Partiet har endnu ikke opbygget en velfungerende organisation og risikerer således at gå i opløsning, hvis ledelseskrisen bliver langvarig.

Med en afsluttende gestus indrammede Veltroni situationen i Italien: Han forlader nu italiensk politik for i stedet at arbejde med udviklingshjælp og meddelte, at han giver afkald på den politieskorte, som har fulgt ham i over 10 år. I et land, hvor magtmisbrug og ansvarsforflygtigelse næsten udgør reglen, har mange tidligere politikere faktisk brug for beskyttelse. Således lød Veltronis afskedstale som en apologi for ærligheden i de korruptes land.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her