Nyhed
Læsetid: 4 min.

Britiske nationalister vinder frem

British National Party har vundet flere pladser i byråd ved supplerings-valg i Sydengland. Næste mål er Europa-parlamentet
Udland
25. februar 2009

LONDON - Der hænger et billede af en engelsk Spitfire-flyvemaskine på the British National Partys kontor i Croydon syd for London.

Det var den slags flyvemaskiner, der blev brugt under Anden Verdenskrig, da englænderne under den såkaldte Blitzkrig forsvarede deres hjemland mod de angribende nazister. Symbolikken er ikke til at tage fejl af, men Paul Golding - det lokale byrådsmedlem fra det yderliggående British National Party (BNP)- føler alligevel behov for at skære situationen ud i pap:

"Vi er stadig under angreb fra Europa - men denne gang er taktikken en anden. Det er ikke nazisterne, vi kæmper imod, men islamister. Og de er værre end nazisterne," siger han.

Han er en 'pæn mand' - har en mindre virksomhed, har været soldat og - siger han - går i kirke hver søndag. Umiddelbart virker han som den traditionelle karikatur på en englænder i et lettere krøllet nålestribet jakkesæt med vest. Han har tidligere været konservativ, men er nu skiftet til The British Nationalist Party.

"De var ikke konsekvente nok. Så jeg skiftede. Dette land er ved at blive oversvømmet af muslimer. De vil overtage vores land, men regeringen gør intet. De giver muslimer lov til at prædike vold".

Kuldegysninger

BNP vil udvise muslimer og stoppe al indvandring.

Tonen er hård. Og der er ikke tvivl om, at Golding og hans parti mener det alvorligt. Det lille kontor i den grå kontorbygning er fuld af stabler af løbesedler til det forestående Europaparlamentsvalg. Men én ting har ændret sig i forhold til tidligere; BNP har en reel chance for at komme ind. Meningsmålinger tyder på, at partiet kan vinde en til to pladser ved valget.

Det har sendt kuldegysninger gennem det britiske politiske system.

"Det er en katastrofe. Vi har hidtil undgået de ekstremistiske partier, som man kender fra Danmark, Holland og Frankrig. Det finder jeg beklageligt," siger Lord Geoffrey Howe, tidligere konservativ udenrigsminister, der i dag er medlem af Overhuset. Han er en af dem, der mest vedholdende har advaret om faren for, at BNP bliver repræsenteret. Han anklager Gordon Brown og Labour for at være skyld i BNPs opkomst. Årsagen er ikke politisk, men skyldes ændringen af valgsystemet til Europaparlamentsvalget, mener han.

"Tidligere havde vi flertalsvalg i enkeltmandskredse ved valget til EU-parlamentet. Men efter vi gik over til forholdstalsmetoden, så fik de de racistiske partier pludselig mulighed for at blive repræsenteret," siger han.

Labours egen skyld

Tilbage i Croydon er Paul Golding bevidst om, at ændringen af valgsystemet har gavnet nationalistpartiet.

"Det er korrekt, at forholdstalsvalg gør det lettere for os, men det er ikke hele årsagen. Til kommunalvalget her i byen vandt jeg en kreds - og det gjorde jeg under systemet med flertalsvalg i enkeltmandskredse. Det er ikke bare en ændring i valgsystemet, der gør os populære. Det skyldes, at befolkningen har fået nok af indvandringen," siger Golding.

Politologer giver ham delvist ret.

"Det er rigtigt, at valgsystemet ikke er den eneste årsag, men det er en vigtig del af forklaringen," siger Adrian Blau, lektor ved Manchester University.

"Der har altid været en bræmme af yderliggående racister i vores politiske system. Osvald Mosley i trediverne var fascist, og op gennem århundredet har der været andre," siger Blau. Han mener, at det i høj grad er de politiske partiers egen skyld, at BNP er blevet populært.

"Man kan vel sige, at både Labour og de Konservative har fremført synspunkter, som har gjort BNP stuerene," siger han.

På Labours landsmøde for to år siden brugte Gordon Brown vendingen: "Britiske jobs for britiske arbejdere"

"Det, som mange dengang ikke lagde mærke til, var, at det var et slogan som Labour havde stjålet fra BNP. Det gør selvsagt ikke Brown til racist, men det legitimerer på en måde BNP", siger Blau.

Middelklasse

Flere medier har kritiseret Brown for ikke at tage konfrontationen med BNP. Det overrasker ikke Blau. Tværtimod ser han et mønster i Labours holdning til det yderliggående højreparti. Han ser en parallel til de franske socialisters strategi i 1980erne.

"I midten af firserne ændrede præsident Mitterrand valgsystemet til forholdstalsvalg. Det betød, at Front National kom ind i parlamentet - og det mistede de borgerlige stemmer på. Selvom de borgerlige ændrede systemet tilbage igen, var det sket. Det samme kan ske her," siger han.

Han mener, at Labour har en interesse i, at flere højrepartier vinder frem, da det kan skade de konservative.

"Ved sidste valg til Europaparlamentet fik det ligeledes yderliggående United Kingdom Independence Party et godt valg. Deres stemmer kom mere eller mindre direkte fra de konservative. Det samme er tilfældet med BNPs vælgere. I modsætning til hvad mange siger, så er nationalisterne stærkest i middelklassen altså i Sydengland. Der er kynisk set ikke megen ræson i, at Brown kritiserer dem," siger Blau.

Den slags intellektuelle overvejelser interesserer ikke den lille flok af cardiganklædte pensionister rundt om bordet i Croydon.

Snakken går om 'den islamiske fare', mens de folder løbesedler sammen. De tror på et gennembrud ved næste valg og føler, de kæmper for en retfærdig sag:

"Ville du ikke også forsvare dit land, hvis det var ved at blive overrendt af muslimer,- spørger en dame på omkring de tres.

To hundrede meter nede af gaden ser man en kø af mellemøstligt udseende mennesker. De venter på at komme til samtale med immigrationsmyndighederne som - tankevækkende nok har til huse i Croydon.

BNP er repræsenteret i 56 byråd. Ved sidste Parlamentsvalg (2005) fik partiet 0,7 procent af stemmerne. Men ved borgmestervalget i London sidste år fik partiet seks procent.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mads Qvortrup:

"BNP er repræsenteret i 56 byråd. Ved sidste Parlamentsvalg (2005) fik partiet 0,7 procent af stemmerne. Men ved borgmestervalget i London sidste år fik partiet seks procent."

Ved seneste valg fik Dansk Folkeparti 13,8% af stemmerne. Englænderne er således 19,71 gange mere civilserede end danskerne.

På den baggrund forekommer det måske en smule sensationslysten og bombastisk at Mads Qvortrup giver sin artikel overskriften: "Britiske nationalister vinder frem".

Overskriften giver umiddelbart indtryk af at England er godt på vej til at blive et nyt Danmark, Holland eller Østrig, og det er heldigvis ingenlunde tilfældet.

På et tidspunkt dukker et direkte antimuslimsk parti frem i Danmark, og det vil få et medløb som ingen forestiller sig.

Europæiske landes eftergivenhed over for muslimerne vil få samme effekt som eftergivenheden over for nazisterne, 2. verdenskrig.

I stedet for en samlet krig vil det blive borgerkrige!

Læs Sennels bog om muslimer og forholdet til DK.

Kristian Rasmussen

Yderliggående ?
Er man nu yderliggående hvis man går ind for national staten og ikke ønsker vores frieverden "beriget" af Islam ? .

Hvad bliver det næste , at man er ekstremist hvis man er modstander af EU ? .

Kristian Rasmussen

Nå det er man allerede . . . .

"Det er en katastrofe. Vi har hidtil undgået de ekstremistiske partier, som man kender fra Danmark, Holland og Frankrig. Det finder jeg beklageligt," siger Lord Geoffrey Howe"

Den havde jeg lige overset .

Det ender med et brag det her .

Aage Øhle:

”På et tidspunkt dukker et direkte antimuslimsk parti frem i Danmark, og det vil få et medløb som ingen forestiller sig (…)I stedet for en samlet krig vil det blive borgerkrige!”

Spørgsmålet er om vi ikke allerede lever i det fremtidsscenario, som Åge Ølle fremmaner.

Man kan vel dårligt forestille sig et mere ”antimuslimsk” parti, end Dansk Folkeparti. Bevares, der findes også nazister og den slags grupperinger der er placeret til højre for DF, men det gør dem jo ikke nødvendigvis til partier, der er mere antimuslimske.

Personligt har jeg i hvert fald svært ved at forestille mig, hvad et parti skulle hitte på, for at kunne kvalificere sig til at få prædikatet ”mere antimuslimsk end dansk Folkeparti”. Tænk blot på alle de underlige islamofobiske statements, som eksempelvis Mogens camre og de sorte præster har fremsat om muslimerne gennem tiden. Det kan vel dårligt blive meget værre?

Og med hensyn til det Øhle kalder for ”medløb”, så kan man i dansk politik vel dårligt få mere medløb, end hvis man kan få lov til at være regeringens støtteparti og være pressens darling i en årrække?

Og med hensyn til ”borgerkrig” så må det måske være tilladt at minde om at VKO allerede i 2001 lancerede deres kulturrevolution under slogans som ”værdikamp”, ”kulturkamp”, ”udlændingedebat”, ”kamp mod terror”, ”Fast og fair udlæændingepolitik” etc. Derfor kan man vel med en vis rimelighed hævde, at VKO sådan set siden 2001 har ført en ikke-voldelig, lav-intensiv borgerkrig vendt mod indvandrerne.

Danskerne har med andre ord sådan set allerede befundet sig midt i Øhles rædselsscenario siden 2001..

Niels B. Larsen

@ Per Thomsen

Nej. Det rædselsscenario har danskerne befundet sig i siden den ulyksalige lov i 1983.

Og med hensyn til ”borgerkrig” så må det måske være tilladt at minde om at muslimer allerede i 2001 lancerede deres kulturrevolution under jubelråb og demonstrationer efter 9-11, udvidet i 2005 med ambassadeafbrændinger etc. Derfor kan man vel med en vis rimelighed hævde, at muslimer sådan set siden 2001 har ført en ofte voldelig, lav-intensiv borgerkrig vendt mod idanskerne.

jens peter hansen

Hvad enten man kan lide det eller ej så er det jo valgloven om enkeltmandskredse der holder stort set alle andre end de to store partier ude. I mange år var det liberale parti meget stort i UK, jeg tror på omkring 20% uden det havde mere end et par medlemmer i parlamentet. I al den tid jeg kan huske har der været stærke racistiske kræfter i UK, Enoch Powell i 60'erne fx og masser af slagsmål og ballade i forskellige kvarterer i London og andre byer. At Uk gerne vil fremstå som et tolerant og antiracistisk land er forståeligt, men under overfladen er UK på mange måder langt mere splittet end DK. Hvordan var det lige man håndterede problemerne i Nordirland på ?
Hvordan kan det være at Uk er det mest overvågede land i Europa og samtidig bryster sig af en god integration ?Muslimer har en væsentlig højere arbejdsløshed i UK end andre grupper osv.
Når UK ikke fremstår som en racistisk stat er det formentlig fordi en ultraliberale lovgivning man har vinker farvel til alle der ikke kan klare sig selv. Uden hensyn til race, religion eller køn. Hvis det er det man vil i DK bliver det vist rigtig sjovt at være fattig i DK.

@Per
Nu skal du tænke på at BNP svarer til det danske nazistparti DNSB som 'kun' fik 73 stemmer til kommunalvalg i Greve, så nej, briterne er langt fra mere civiliserede end danskerne. Tværtimod. Dansk Folkeparti er vand ved siden af British National Party, som fik 192.746 stemmer (0,7%) ved sidste valg i 2005. Forestil dig Jonni Hansen mobilisere 192.746 'ariske' danskere til at stemme på Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse? Det er jo ved at blive helt uhyggeligt bare at tænke på!

BNP domineres internt med aktiv deltagelse fra nynazister, hvilket en glimrende dokumentar fra Channel 4 beviser, da en jødisk journalist gennem et halvt år forsøger at infiltrere bevægelsen ved sit personlige venskab til ungdomsorganisationens tidligere formand Mark Colett.

Hent filmen her: http://anarchistlink.wordpress.com/film/#Young,%20Nazi%20and%20Proud

Markus Lund:

"Nu skal du tænke på at BNP svarer til det danske nazistparti DNSB som 'kun' fik 73 stemmer til kommunalvalg i Greve, så nej, briterne er langt fra mere civiliserede end danskerne."

Hvis man skal dømme efter Mads Qvortrups beskrivelse, har jeg svært at få øje på nogle nævneværdige forskelle på Pia Kjærsgaard og Paul Golding, bortset fra at der på førstnævntes kontor hænger en amagerhylde, en fotografi af Kurt Westergaard og en stor rød-hvid klaphat på vægen i stedet for et billede af en engelsk Spitfire-flyvemaskine. BNP vil ifølge Mads Qvortrups udvise muslimer og stoppe al indvandring, og det er præcist det samme, som de pønser på hos Pia Kjærsgaards tropper.

Og naturligvis er Englænderne mere civiliserede end danskerne. De nægter eksempelvis den højreradikale Geert Wilders indrejse, hvorimod det politiske establishment i Danmark behandler ham som en hædersgæst.

Vi danskere må simpelthen lære at acceptere den barske og ubehagelige sandhed, nemlig at vi er borgere i en af de mest ekstremistiske, provinsielle og xenofobiske stater i Europa.

Niels B. Larsen

@ Per Thomsen

Mon ikke du skal moderere dit "vi" i "Vi danskere må simpelthen lære at acceptere den barske og ubehagelige sandhed, nemlig at vi er borgere i en af de mest ekstremistiske, provinsielle og xenofobiske stater i Europa"?

Vi er altså en hel del danskere, som er dybt uenige i det synspunkt.

Jeg ser f. eks. Danmark som frontkæmper for ytringsfrihed og fornuft mht. indvandringen i og med vi forsøger at mindske den muslimske tilgang.

Lars Christiansen

@ Per Thomsen

Er du ægte, eller er du i virkeligheden en snedig højreorienteret, der har skabt en karikatur af venstreorienteret?

Lars Christiansen:

” Per Thomsen.. er du ægte…?”

Nej, jeg er lavet af plastic ligesom Jørgen de Mylius…

Jannik Thorsen

@Per Thomsen

"Vi danskere må simpelthen lære at acceptere den barske og ubehagelige sandhed, nemlig at vi er borgere i en af de mest ekstremistiske, provinsielle og xenofobiske stater i Europa."

Jeg er kommet til den erkendelse, at du i den grad hader Danmark og danskere.
Det er meget sørgeligt at du har valgt denne form for kulturelt selvhad.

Hvad bliver det næste, at det er "xenofobisk" at beskytte Danmarks grænser mod illegale indvandrere?

Jannik Thorsen:

"Hvad bliver det næste, at det er "xenofobisk" at beskytte Danmarks grænser mod illegale indvandrere?"

Du spørger, hvad det næste bliver, og det er såmænd ikke svært at forudse.

VKO arbejde dag og nat i alle ugens syv dage for hele tiden at udvide deres Nürnberglovgivning, så det næste og det næste og det næste vil være ny lovgvining der ene og alene har det formål at gøre livet utåleligt for indvandrere i Danmark.

Så sent som igår annoncerede "interationsminister" Birthe Rønn Horbnbech, at hun havde hittet på på en helt ny årsag, vi kan bruge som påskud til at smide indvandrere ud af landet.

(KIlde:http://politiken.dk/politik/article657436.ece)

British National Party vil ifølge Mads Qvortrup udvise muslimer og stoppe al indvandring, og det er præcist det samme, som VKO arbejder for. De politiske kræfter man i England betragter som ekstremister, har i Danmark haft regeringsmagten siden 2001.

jens peter hansen

Se lige på denne statistik fra UK,og man vil se at muslimer i dette Per Thomsenske paradis på jord har en markant større arbejdsløshed end samtlige andre religiøse grupper, og endnu værre en langt dårligere tilknytning til arbejdsmarkedet. Det skyldes i.flg. Per Thomsen diskrimination som jo ikke findes i UK . Hvad årsagen så er kan man jo gætte på, men kultur og religion har sikkert heller ikke noget med sagen at gøre.
http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=979

Niels B. Larsen

@ jens peter hansen

Jeg bemærker, at de så forhadte jøder har den absolut laveste arbejdsløshed.

Det kan man så undre sig over. :-)

Måske det skyldes at de generelt er ret gode til at falde ind i samfundet på samfundets præmisser i skærende kontrast med mange muslimer, som jo "glimrer" ved at have den absolut højeste arbejdsløshed?

Kultur, tro og omstillingsvillighed er altafgørende.

Af statistikken fremgår tydeligt, hvem der fejler på de punkter.

jens peter hansen:

"Det skyldes i.flg. Per Thomsen diskrimination som jo ikke findes i UK ."

Det har jeg aldrig påstået. Naturligvis forekommer der diskrimination i UK.

Jeg har blot nøgternt, sagligt og objektivt konstaterert, at England ikke er et xenofobisk tegneserieland, sådan som Danmark...

jens peter hansen

Hvad med at tage stilling til statistikken, Per Thomsen,??? hvis din konklusion er at DK er et tegneserieland er ordene nøgternt, sagligt og objektivt vist ikke helt på sin plads. Det ikke- xenofobiske UK har altså sværere ved at få muslimske kvinder ind på arbejdsmarkedet end det hadefulde DK.
Giv nu en forklaring der hæver sig over, æv-bæv det kan du selv være.

jens peter hansen:

"Giv nu en forklaring der hæver sig over, æv-bæv det kan du selv være."

Hvis du ønsker at vi højner niveaut for debatten, "jens peter hansen", så skulle du måske lytte til hvad trænerne i Superligaen siger. De synes nemlig også at Pia Kjærsgaard og de øvrige racister i danmark er nogle båtnakker.

Kilde: http://ekstrabladet.dk/sport/fodbold/udenlandsk_fodbold/uefacup/article1...

Niels B. Larsen

@ Per Thomsen

Og trænerne i Superligaen er naturligvis eksperter udi racisme, ikke sandt?

På det område har de vist ikke større ekspertice end du og jeg - og er derfor i denne sammenhæng inderligt ligegyldige.

Niels B. Larsen

"På det område har de vist ikke større ekspertice end du og jeg - og er derfor i denne sammenhæng inderligt ligegyldige."

Hvis du mener at den "ekspertice" som du, og trænerne i superligane besidder er "inderlig ligegyldig", hvorfor er det så lige, at du bliver ved med at skrive kommentarer? Synes du selv, at det er god stil at belemre andre mennesker med ligegyldigheder?

jens peter hansen

Hvad har Ståles aversion mod DF og dets norske søsterparti med dårlig muslimsk integration i UK at gøre ?? Jeg prøver blot at vise at det venlige UK ikke har integreret muslimer og slet ikke muslimske kvinder særlig godt. Hvis man, når det nu er fodbold der er på tapetet, én gang har oplevet engelske hooligans primitive racistiske opførsel, som er en skændsel i hele Europa, bliver man overbevist om at ikke alt er den bare idyl i UK og imødekommenheden over for fremmede er til at overse. Det gør ikke problemerne i DK mindre, men forgudelsen af UK giver jeg ikke meget for. Ståle udtaler sig da vist heller ikke om forholdene der, men er kritisk over for alle skandinaviske lande.
Ikke kun DK

Niels B. Larsen

@ Per Thomsen

Trænerne er inderligt ligegyldige - og ikke kvalificerede - i forhold til dit forsøg på at tillægge dem større troværdighed end andre ikke-eksperter.