Nyhed
Læsetid: 1 min.

I forgængerens fodspor

Med sin beslutning om at intensivere den amerikanske tilstedeværelse i Afghanistan, overtager Barack Obama ansvaret for krigen mod terror. Arven fra Bush lever på visse måder videre
Med sin beslutning om at intensivere den amerikanske tilstedeværelse i Afghanistan, overtager Barack Obama ansvaret for krigen mod terror. Arven fra Bush lever på visse måder videre
Udland
18. februar 2009

Præsident Barack Obama godkendte tirsdag udsendingen af 17.000 ekstra amerikanske soldater til krigen i Afghanistan. Troppeforøgelsen sker efter forbillede af den 'bølge' af 30.000 soldater, som George W. Bush sendte ind i Irak.

Dermed ændrede krigen i Afghanistan sig fra at være en mere eller mindre uønsket arv fra forgængeren til at være Obamas eget politiske foretagende, vurderer bl.a. Time Magazine.

Som senator var Obama imod forøgelsen af amerikanske styrker i Irak. Som præsident bruger han nu en lignende taktik i Afghanistan. Irak er ikke det rigtige sted at bekæmpe terror. Det er Afghanistan derimod, lyder præsidentens forklaring på, at det i forvejen betrængte militær skal belastes yderligere.

Nødvendig indsats

Modsat Irak, der for nylig gennemførte velfungerende lokalvalg, bevæger udviklingen i Afghanistan sig da heller ikke i den retning, som USA og Obama ønsker.

Ifølge FN blev 2,118 civile afghanere dræbt under kampe i år.
Det er 40 pct. flere end året forinden. Så sent som sidste uge blev Obamas særudsending Richard Holbrooke budt velkommen med et decideret militært Taliban-angreb mod regeringsbygninger i det centrale Kabul.

I går opgav den pakistanske regering så ambitionen om at genvinde kontrollen den vestlige provins af landet, hvorfra Taliban angriber ind i Afghanistan.

I en pressemeddelse placerer Obama ansvaret for troppeforøgelsen hos sin forgænger. Det hedder, at beslutningen er 'nødvendig for at stabilisere en tilstand af sammenbrud i Afghanistan, som ikke har modtaget den strategiske opmærksomhed, ledelse og resourcer, som desperat kræves.'

Illegale metoder fortsætter

Der er flere aspekter af Bushs krig mod terror, som Obama nu nødtvunget overtager. Flere af de stærkt kritiserede metoder, som Bush-regeringen indførte overfor terrormistænkte bliver diskret videreført af Obama, skriver International Herald Tribune.

Det drejer sig bl.a. om retten til at tilbageholde terrormistænkte uden at lade deres sag komme for retten. Den illegale overførelse af CIA-fanger uden normale rettigheder, er ifølge avisen også blevet sanktioneret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

jaja, det går snart op for Villy Søvndal at Barak Obama ikke er medlem af SF og heller ikke fører SF's politik.

Selvom "change is coming" så er det ikke nødvendigvis rosenrødt alt sammen.

Personligt er jeg glad for at Obama blev valgt, men man skal jo ikke tro at han holder op med at forsvare amerikanske interesser rundt om i verden.

med venlig hilsen
Lennart

Ja, det er sjovt som venstrefløjen altid tror, at demokraterne er pacifistiske danske velfærdssocialister, når historien klart viser, at de er langt mere krigsglade end de isolationistiske republikanere.

Enhver fornuftig vil kunne sige sig selv, at Obama ikke kan udrette mirakler, hverken i Afghanistan eller Irak. Men at han skulle formå at vise sig mere "krigsglad" end Bush, den køber jeg nu ikke. At starte to krige på 8 år er vel rimelig imponerende? Det kan selv Fogh ikke gøre bedre...