Læsetid: 3 min.

Gadaffi er mere end Afrikas pauseklovn

Valget af Gadaffi som ny leder for Den Afrikanske Union fremkalder ikke kun hovedrysten. Den nye leder er strategisk dygtig, vanvittig seriøs og tør sige Vesten imod, lyder det fra en ekspert
Udland
4. februar 2009
Libyens mangeårige leder Muammar Gadaffi er nu den nye leder af Den Afrikanske Union.

Libyens mangeårige leder Muammar Gadaffi er nu den nye leder af Den Afrikanske Union.

Et selviscenesættende magtmenneske. Sådan beskrives den nye leder for Den Afrikanske Union (AU), Muammar Gadaffi, gang på gang. Og det er han muligvis, men han er mere end det, lyder det nu fra eksperter.

Libyens mangeårige leder Gadaffi er strategisk begavet, fastslår leder af Center for Afrikastudier, Stig Jensen:

"Han er fantastisk dygtig til at manøvrere. Han forstår at afkode, hvad mulighederne er," siger han og understreger, at Gadaffi, modsat hans forgænger Jakaya Kikwete, ikke nødvendigvis vil tale Vestens agenda:

"Det er positivt, at Afrika får en leder, der taler Vesten lidt imod. De får en ny stemme udadtil, som er mere bastant og mere kontant. Det fortjener de," lyder Stig Jensens vurdering.

Han forklarer, at Gadaffi formentlig vil give Vesten ansvar for, at det går dårligt i Afrika.

"Han vil forsøge at få Vesten til at leve op til de mål, de selv har sat sig - for eksempel 2015-målene og klimaændringerne," siger centerlederen.

Charmerende og seriøs

Journalist og forfatter til en bog om Gadaffi, Jens Nauntofte, har som en af de eneste journalister i Danmark mødt Gadaffi.

Han kalder den nye leder pragmatisk og opportunistisk.

"Han har et vindende væsen - meget åben og charmerende, når det passer ham. Derudover er han vanvittig seriøs og et tænksomt menneske," fortæller Jens Nauntofte.

Han fremhæver, at Gadaffi aldrig kaldes forræder på samme måde som Zimbabwes præsident Robert Mugabe, som Gadaffi har hjulpet flere gange. "Det er udtryk for, at han placerer sig dygtigt og kløgtigt midt i politiske og ideologiske stridigheder," siger Nauntofte.

Gadaffi menes at have støttet den terrorgruppe, der stod bag sprængningen af et fly over byen Lockerbie i Skotland i 1988. Cirka 270 mennesker blev dræbt. Det betød, at Libyen i årene derefter blev isoleret, og der blev indført sanktioner mod landet.

Sidste år valgte Libyen med Gadaffi i spidsen at betale kompensation til de amerikanske ofres familier. Det blev set som afslutning på et af de sidste store stridspunkter mellem USA og Libyen.

Jens Nauntofte mener da også, at Gadaffi er blevet mere proamerikansk.

"Libyen på vej til en mere stabil periode uden erklærede fjender. Gadaffi er i stand til at bringe Libyen ind i fordelagtige sammenhænge i stedet for at være isoleret."

Nauntofte betoner, at AUs' nye leder fører en provestlig politik, samtidig med at han erklærer sig sympatisk overfor Afrika.

"Han forstår at bære kappen på begge skuldre," siger Nauntofte.

Idiotisk plan

Der er dog også masser af negative elementer ved den nye afrikanske leder, hvis største politiske ønske er ét forenet Afrika.

Men som seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Bjørn Møller udtrykker, er det "idiotisk at komme med så højtflyvende planer."

Han lægger ikke fingre imellem, når han skal beskrive Afrikas nye leder:

"Han er mærkelig. Han sammenblander marxisme og islamisme. Der er ingen rød tråd i hans politik - det er det rene totale nonsens," mener Bjørn Møller. Han kan ikke komme i tanker om noget dårligere ansigt til at repræsentere Afrika udadtil.

"Han bliver antaget som komisk."

Bjørn Møller peger i stedet på Sydafrikas tidligere præsident Thabo Mbeki eller FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan som mere respekterede bud.

"De afrikanske lande har også svært ved at tage ham seriøst. Han forandrer sig hele tiden - en meget farverig, men ikke særlig stærk leder. Han minder om én, der har storhedsvanvid."

Også Stig Jensen medgiver, at alt langt fra er fryd og gammen:

"Opbakningen til ham er ikke stor. Han er ikke god til at lytte til andre og har ikke et demokratisk sindelag," siger han og understreger, at han er et magtmenneske

På den ene side er han en enevældig konge, og på den anden side manøvrerer han mellem forskellige aktører. "Man kan forvente det uforventelige," siger Stig Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her