Nyhed
Læsetid: 4 min.

Geert Wilders nægtet indrejse i England

Frygt for optøjer bag indrejseforbud. Den hollandske regering kritiserer den britiske i skarpe vendinger. Et forsøg på at skabe den nødvendige balance, siger dansk terrorekspert
Frygt for optøjer bag indrejseforbud. Den hollandske regering kritiserer den britiske i skarpe vendinger. Et forsøg på at skabe den nødvendige balance, siger dansk terrorekspert
Udland
13. februar 2009

Den højreorienterede hollandske politiker Geert Wilders blev i går nægtet indrejse til Storbritannien. Den kontroversielle politiker var inviteret af det britiske overhusmedlem lord Malcolm Pearson fra partiet UK Independence Party.

Det var planen, at Wilders i går skulle have vist sin kontroversielle film Fitna.

"Vi kan bekræfte, at der er udstedt indrejseforbud mod en hollandsk statsborger. Det sker i henhold til Terrorloven af 2000, der giver myndighederne ret til at gribe ind overfor personer, hvis deres tilstedeværelse kan føre til voldelige optøjer og offentlig uorden", sagde en talsmand fra Indenrigsministeriet til Dagbladet Information.

Den Hollandske regering har i skarpe vendinger kritiseret den britiske regerings beslutning.

"Jeg vil på det kraftigste opfordre de britiske myndigheder til at genoverveje deres beslutning," siger den hollandske udenrigsminister Maxime Verhagen, ifølge den hollandske tv-kanal RTL Nieuws.

Den hollandske ambassadør i Storbritannien, Pieter Willem Waldeck, mødte i går op i lufthavnen "for at hjælpe" Wilders med "eventuelle problemer."

Men ambassadøren fik ikke adgang til Wilders, der blev eskorteret tilbage til sit fly klokken 15.30 lokal tid.

Wilders var tidligere parlamentsmedlem for det liberale parti VVD, men forlod partiet i protest mod deres indvandringspolitik i 2004.

Han dannede Groep Wilders (Geert Wilders Parti)), som senere tog navneforandring til Partij voor de Vrijheid (Frihedspartiet). Han har levet under politibeskyttelse efter dødstrusler. I et interview med den israelske avis Ha'aretz sidste år sagde Wilders, at Muhammed var 'djævelen'.

Politistatsmetoder

Den britiske udenrigsminister David Miliband kommenterede situationen i går aftes.

"Vi støtter den mest udstrakte form for ytringsfrihed. Men det er ikke tilladt at råbe, at det brænder i teateret. Vi må nøje afbalancere frihedsrettighederne med den offentlige sikkerhed," sagde David Miliband til BBC

Det var torsdag ikke muligt at indhente kommentarer fra regeringspartiet Labour.

Flere britiske oppositionspolitikere har kritiseret regeringens fremfærd.

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg opfatter Wilders som utiltalende. Men han er ikke terrorist. Han er formand for et lovligt parti, der har ni medlemmer i det hollandske parlament. At nægte ham indrejse er et udtryk for politistatsmetoder," siger Dan Hannan, der er medlem af Europaparlamentet valgt af de Konservative.

Han mener, at indrejsetilladelsen er et udtryk for dobbeltmoral.

"Denne regering har givet indrejsetilladelse til yderligtgående muslimske prædikanter - folk som i bogstaveligste forstand prædiker vold. Det gør Wilders trods alt ikke," siger Hannan.

Kujoner

"De britiske ministre er de største kujoner i Europa. Det er let at invitere folk som man er enig med. Men at lytte til modstandere er mere vanskeligt. Det er det, man skal måles på," sagde Wilders til RTL Nieuws ved afrejsen fra Amsterdam i går eftermiddag.

"Jeg er blevet inviteret af en anden politiker. Jeg er demokrat, jeg er tilhænger af menneskerettighederne og ytringsfriheden," sagde Wilders. Men sådan ser andre politikere ikke på det.

"Det er lidt flot af Wilders at sige, at han går ind for ytringsfriheden. Han ønsker, at Koranen bliver forbudt og at den Europæiske Menneskerettighedskonvention skal sættes ud af kraft. Så han er ikke bedre selv," siger Dan Hannan.

Ifølge en meningsmåling foretaget af avisen The Guardian mener 84 procent, at Wilders bør have indrejsetilladelse til Storbritannien.

Bemærkelsesværdig

Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen vil ikke kommentere den konkrete trussels- og risikovurdering, der ligger til grund for den engelske regerings beslutning. Men han kalder sagen 'særdeles bemærkelsesværdig'.

"Over for en islamofob bruger man her en bestemmelse, som man også bruger i forhold til islamister. Det understreger, at der gennem de sidste par måneder er sket en ændring i det, man tidligere kaldte krigen mod terror. Den engelske udenrigsminister, David Miliband, er en af dem, der har ønsket at gøre op med krigen mod terror. Og nu ser vi et konkret eksempel på, hvordan man forsøger at skabe den nødvendige balance," siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Den erklærede anti-islamist Naser Khader er mindre forstående.

"Jeg ved ikke, hvad englænderne har gang i. Men det understreger, at den islamistiske lobby er utrolig stærk i England. Det er dybt grotesk, at man på den ene side giver opholdstilladelse til de mest forfærdelige radikale imamer, og på den anden side nægter en folkevalgt politiker fra et naboland indrejse," siger Naser Khader, der er en af initiativtagerne til forårets konference i København om ytringsfrihed og islamisme.

Dansk Folkeparti har meldt ud, at Geert Wilders bør inviteres til konferencen. Naser Khader har forholdt sig positivt over for forslaget. Nu understreger han, at foredragsholderne endnu ikke er udvalgt, men at den engelske regerings tiltag over for Geert Wilders under ingen omstændigheder vil få indflydelse på, hvem man inviterer.

Det er ikke noget, der vækker bekymring hos Det Islamiske Trossamfund.

"Wilders holdning er kendt, og hvis DF og Naser Khader sympatiserer med hans holdninger, så siger det meget mere end så meget andet. Deres dagsorden har været kendt fra starten, og de må selv om, hvem de vælger at gnubbe sig op ad. Det er ikke noget, vi vil forholde os til," siger talsmanden Imran Shah.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her