Nyhed
Læsetid: 3 min.

Hemmelige samtaler inden offensiven i Afghanistan

Præsident Obamas udsending er ankommet til Kabul, hvor Taleban i den forløbne uge gennemførte et af de seneste års mest voldsomme attentater. Samtidig fører den afghanske regering hemmelige samtaler med oprørsstyrkerne i landet
Personer tæt på den afghanske regering håber at kunne lave en fredsaftale med Taleban-militsen, inden USA starter en ny offessiv mod oprørsgruppen

Personer tæt på den afghanske regering håber at kunne lave en fredsaftale med Taleban-militsen, inden USA starter en ny offessiv mod oprørsgruppen

Udland
14. februar 2009

Den nye amerikanske udsending i Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, mødes i disse dage med politiske ledere i Kabul. Før sin ankomst til Kabul udtalte Holbrooke, at opgaven i Afghanistan var "meget sværere" end i Irak.

Onsdag dræbte Taleban 27 mennesker ved attentater i Kabul - ifølge flere iagttagere i et forsøg på at overskygge Holbrookes besøg i landet. I dag mødes den amerikanske udsending med Afghanistans præsident, Hamid Karzai.

Saudisk optimisme

Men inden den amerikansk ledede militære optrapning i Afghanistan tager fart, fører den afghanske regering hemmelige samtaler med Taleban, som er formidlet af et medlem af det saudiske kongehus, der også er leder for landets efterretningstjeneste.

Det forlyder, at prins Muqrin bin Abdulaziz Al Saud var meget optimistisk, efter at han under et nyligt besøg i Afghanistan og Pakistan havde holdt møder med begge parter for at bane vejen for en ny forhandlingsrunde.

Militante grupper har udpeget et tidligere medlem af Taleban-regimet som udsending på grund af hans gode forhold til den saudiske regering. Det drejer sig om Aghajan Mutasim, minister under den afsatte Taleban-leder mullah Omar, og han skulle have ført detaljerede samtaler med saudiske embedsmænd og have besøgt kongeriget under ramadanen.

Præsident Hamid Karzai, som ikke kan være sikker på amerikansk støtte ved det kommende parlamentsvalg, siges at være parat til direkte dialog med oprørsstyrkernes ledere. Folk i kredsen omkring Karzai hævder, at der også er stigende bekymring for, at den amerikanske offensiv med udsigten til flere civile tab kunne være en forhindring i forhold til udsigterne til en fredsaftale.

Talebans udsending

Abdul Hakim Mujahid, som var Talebans udsending i New York i tiden omkring den 11. september 2001, blev af præsident Karzai inviteret til at vende tilbage og hjælpe med at organisere forsoningsprocessen. I 2001 viderebragte han Bush-regeringens krav om, at Osama bin Laden skulle udleveres, til mullah Omar . Sammen med Karzais bror, Qayum, var han blandt deltagerne i et møde med repræsentanter for oprørsstyrkerne, som den saudiske kong Abdullah havde organiseret i Mekka i september.

Abdul Hakim Mujahid sagde:

"Prins Muqrin er en indflydelsesrig mand, og hans deltagelse i forhandlingsprocessen er vigtig. De forhandlinger, som han har ført her i Kabul, foregik på højeste niveau, og oprørsgrupperne respekterer ham også. Oprørsgrupperne udpegelse af Aghajan Mutasim er også vigtig, fordi han havde gode relationer til saudierne, og fordi det viser, at nogle af oprørsgrupperne tager forhandlingerne alvorligt. Den saudiske regering gør sit bedste for at få gang i fredsforhandlingerne, men der kan opstå store problemer, hvis amerikanerne gennemfører deres store offensiv på den forkerte måde. Det vil skabe vrede og blot hjælpe de talebanere, som ikke tror på nogen form for forhandlinger. Så det er vigtigt, at forhandlingerne kommer i gang, før offensiven begynder, og det internationale samfund burde forsøge at overbevise USA om, at den militære indsats bør nedtones og ikke optrappes."

Nye regler

Præsident Karzai har gentagne gange klaget over, at afghanske civile er blevet dræbt og sårede i NATO-styrkernes luftangreb. Han sendte for nylig et dokument til NATO, hvor han opstiller nye bestemmelser for den militære indsats, som ifølge NATO-repræsentanter er "totalt upraktiske", da de ville underminere de udenlandske styrkers mandat til at operere i landet.

Diplomatiske kilder siger, at Karzais udtalelser om at få oprørsstyrkerne tilbage i folden viser, at han har behov for at fremstå som en nationalist, der byder Vesten trods. I sidste uge sagde han i det afghanske parlament:

"Jeg opfordrer endnu en gang oprørsstyrkerne til uden frygt at vende hjem og hjælpe med at redde børns liv og genopbygge landet."

© The Independent og Information. Oversat af Mads Frese

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her