Nyhed
Læsetid: 2 min.

Holland fortsætter presset på England

Premierministeren sender endnu en protest til Brown - Menige britiske parlamentarikere kritiske
Udland
16. februar 2009
Premierministeren sender endnu en protest til Brown - Menige britiske parlamentarikere kritiske

London - Den hollandske premierminister, Jan Peter Balkenende opretholder presset på sin britiske kollega i sagen om den højrenationalistiske politiker Geert Wilders. Wilders blev i sidste uge, nægtet indrejsetilladelse til Storbritannien.

I weekenden sendte Balkenende en diplomatisk protest til Brown.

"Den nederlandske regering beklager dybt, at Deres regering ikke fandt det muligt at ændre beslutningen om ikke at give indrejsetilladelse til Hr. Wilders," skrev Balkenende. Det skriver den hollandske avis NRC Handelsblad.

Det er den anden protest på mindre end en uge. Diplomatiske protester er den højeste form for misbilligelse i diplomatiet.

Både i Holland og i Storbritannien er der forståelse for Balkenendes skridt.

"Den britiske regering handlede meget uovervejet, da de lukkede grænsen for Wilders. Denne sag vil præge forholdet mellem de to lande i lang tid. Ikke mindst fordi den skaber mistillid," siger Joop van Holsteyn, der er professor i statskundskab ved Leiden Universitet.

Han mener, at protesten er et logisk skridt.

"Wilders står til fremgang i meningsmålingerne. Også regeringspartierne - Den Kristelige Alliance, Socialdemokraterne og den Kristelige Union - er i fare for at miste stemmer til det yderste højre. Ved at forsvare Wilders, viser Balkenende og udenrigsminister Maxime Verhagen, at de er opmærksomme på indvandrerproblematikken. På den måde kan de neutralisere Partij voor de Vrijheid (Wilders parti, red.)," siger Holsteyn.

Også andre partier har ytret deres misbilligelse.

"Det må få Winston Churchill til at rotere i sin grav," siger Hans van Baalen fra den højreliberale parti VVP.

Britisk kritik

Også britiske politikere er kritiske. Indtil i fredags havde ingen af Labours parlamentsmedlemmer kritiseret regeringen. Men selv loyale parlamentsmedlemmer, som den tidligere europaminister Dennis McShane, kritiserer nu regeringen.

"Jeg står fast på det, som den franske filosof Voltaire sagde: 'jeg er fundamentalt uenig med dig, men jeg vil til døden forsvare din ret til at sige det'," siger McShane.

Også de liberale demokraters udenrigsordfører Jo Swinson er imod beslutningen:

"Det tjener ikke noget formål. Mandens synspunkter er gale. Men alle kan se hans film på Internettet. Og der kan man også finde film, der viser optagelser fra Golfkrigen og citater fra Biblen. Afvisningen af Wilders har givet ham unødig publicity," siger Jo Swinson til BBC programmet Any Questions.

Geert Wilders var af The UK Independence Party, inviteret til at vise sin stærkt omdiskuterede - og anti-islamistiske - film Fitna.

Men det britiske indenrigsministerium vurderede, at Wilders tilstedeværelse var en trussel mod "den offentlige ro og orden".

Ifølge Terror Loven 2000 kan regeringen nægte indrejsetilladelse til personer, som udgør en fare mod landets sikkerhed. Siden 2005 er 270 personer blevet nægtet indrejsetilladelse. Wilders er den første politiker, der er blevet nægtet indrejse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her