Nyhed
Læsetid: 2 min.

Hospital i Sri Lanka atter ramt

Et hospital i den tamilske del af Sri Lanka er atter blevet ramt af artilleri, og der er tre døde. Dansk Røde Kors yder hjælp
Selv på hospitalerne i Sri Lanka er de civile ikke i sikkerhed, når der bombes, lyder det fra Røde Kors.

Selv på hospitalerne i Sri Lanka er de civile ikke i sikkerhed, når der bombes, lyder det fra Røde Kors.

Udland
4. februar 2009

Civile flygtede tirsdag fra et overfyldt hospital i den nordlige del af Sri Lanka, der er centrum for kampene mellem hæren og tamilske oprørere.

Det skete, efter at hospitalet for fjerde gang på to dage blev beskudt med artilleri. Tre mennesker blev dræbt, og mindst 10 blev såret, oplyste Internationalt Røde Kors (ICRC).

Dermed har i alt 12 mennesker mistet livet under de seneste dages beskydninger af hospitalet, der er beliggende i et jungleområde ved Sri Lankas nordøstlige kyst. Dansk Røde Kors oplyste, at det sender 750.000 kroner til Internationalt Røde Kors' arbejde i Sri Lanka. De civile har desperat brug for tilflugtssteder og hjælp til blandt andet hygiejne.

Natten til mandag blev mindst ni mennesker dræbt, da hospitalets børneafdeling blev ramt. Afdelingen var fyldt med børn, som er blevet såret i konflikten mellem regeringen og oprørerne. Flere end 15 blev såret ved angrebet, som hæren og oprørerne gensidigt beskylder hinanden for.

Kvart million fanget

ICRC har udtrykt dyb bekymring over situationen, og nødhjælpsorganisationer siger, at omkring en kvart million mennesker nu er fanget i området.

Regeringen sætter kun antallet til det halve

"Folk flygter, fordi de vil i sikkerhed. Men der er ingen sikre steder," siger en talskvinde for ICRC, Carla Haddad.

Bidraget fra Dansk Røde Kors skal bruges til 9.000 såkaldte hygiejnepakker til srilankanere i Vanni-regionen mod nord. Sæbe, shampoo, hygiejnebind og andre genstande skal bruges til at hindre spredningen af infektioner.

Krigen mod De Tamilske Tigre, som kæmper for et selvstændigt hjemland i den nordlige og nordøstlige del af landet, har stået på siden 1972.

USA, EU, Japan og Norge opfordrede tirsdag De Tamilske Tigre (LTTE) til at overveje at overgive sig.

Formålet skal være at afværge yderligere lidelser blandt tusinder af civile, som er fanget i kampene i det nordlige Sri Lanka.

"Det varer kun kort tid, inden LTTE mister kontrol med alle områder i nord," hedder det i en fælles erklæring.

"LTTE og regeringen bør erkende, at flere tab af menneskeliv - blandt civile og kæmpende - ikke tjener noget formål," hedder det videre.

Efter et års offensiv er det lykkedes Sri Lankas hær at trænge oprørerne tilbage til det 300 kvadratkilometer store jungleområde ved den nordøstlige kyst.

"Jo længere tid kampene trækker ud, jo mere vil der også blive behov for mad og rent drikkevand," siger nødhjælpskoordinator Mikkel Nedergaard fra Dansk Røde Kors.

ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her