Nyhed
Læsetid: 3 min.

Human Rights Watch langer ud efter tysk tørklædelov

Otte tyske delstater har indført love, der forbyder religiøs beklædning og symboler, når man underviser i offentlige skoler. Forbuddet rammer stort set kun kvindelige muslimer, mener menneskerettighedsorganisationen
I Berlin har der været flere demonstrationer mod forbuddet mod, at offentligt ansatte bærer religiøse symboler.

I Berlin har der været flere demonstrationer mod forbuddet mod, at offentligt ansatte bærer religiøse symboler.

Fabian Matzerath

Udland
28. februar 2009

BERLIN - "Så længe vi bare gjorde rent på skolerne, var der ingen, der havde noget imod tørklædet."

Ordene kommer fra en af de 34 kvinder fra syv tyske delstater, som menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har talt med i en rapport, der netop er udkommet. Rapporten, Diskriminering i neutralitetens navn, handler om de love, der forbyder offentligt ansatte, først og fremmest lærere, at bære religiøse symboler og beklædning.

Lovene er indført over de seneste fem år i otte af de 16 tyske delstater: Baden-Württemberg, Bayern, Berlin, Bremen, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen og Saarland. Ifølge Human Rights Watch er lovene stærkt og dobbelt diskriminerende, idet de både rammer religions- og kønsmæssigt. Det er nærmest udelukkende muslimske kvinder, som bærer hovedtørklæde, der tvinges til at vælge mellem religion og arbejde. Og i alle sager, der er blevet indledt siden lovenes indførelse, har det drejet sig om kvinder med hovedtørklæde.

Flere af delstaterne har nemlig tilføjet undtagelser for "kristelige-vesterlandske traditioner". Således er det i Baden-Württemberg helt i orden, at nonner underviser iført ordensdragt, eller at kristne og jøder bærer kors eller kippah bag katederet i de statslige skoler. Og selv om man i Berlin går strengt sekulært til værks, og de skrappe forbud egentlig gælder alle religioner, er det dog tilladt at bære små smykker. Og hvordan plejer de troende kristne, der bærer deres tro udvendigt, at gøre det? Med et lille kors i en halskæde.

Human Rights Watch har undersøgt love og retningslinjer i de otte delstater og er kommet til den konklusion, at "reglerne strider mod Tysklands internationale forpligtelser til at beskytte religionsfriheden, og retten til ligestilling støder imod loven. Bestemmelserne diskriminerer muslimske kvinder, da de på grund af deres tro bliver udelukket fra lærer-faget eller andre beskæftigelser i den offentlige sektor."

Organisationen betoner i rapporten, at den gentagne gange har kritiseret politik og lovgivning i de lande, der tvinger kvinder til at dække sig til, men at også disse love, der udelukker kvinder med hovedtørklæde fra arbejdsmarkedet, strider imod de internationale normer.

"Internationale menneskerettigheder beskytter ethvert menneskes ret til frit at vælge sin beklædning og særligt til at gøre opmærksom på sin religiøse overbevisning," skriver Human Rights Watch.

Føler sig udelukket

Loven opfordrer kvinderne til at tage tørklædet af, når de underviser. Gør de det ikke, får de en advarsel eller bliver fyret.

Mange af kvinderne er flyttet til andre delstater uden tørklædeforbud eller til udlandet. Eller de har skiftet job på trods af års uddannelse og opbygget erfaring. De føler sig fremmedgjort og udelukket, selv om mange har boet mange år i Tyskland eller er født i landet. Nogle er også tyskere, der er konverteret til islam.

Human Rights Watch opfordrer delstaterne til at afskaffe lovene. I stedet skal man gribe til disciplinære undersøgelser, hvis der opstår mistanke om en lærers neutralitet.

"Lærere skal dømmes på deres opførsel og ikke ud fra opfattelser, som man lader dem ligge under for på grund af deres måde at vise deres religiøsitet på. Diskriminerende forbud, som de otte delstater har indført, er hverken retfærdiggjorte eller nødvendige," skriver Human Rights Watch.

Fortalere for tørklædeforbuddet i Nordrhein-Westfalen og også CDU-politikere i Baden-Württemberg har kaldt tørklædet et "politisk symbol".

I Nordrhein-Westfalen lød det i landdagen, "at tørklædet på verdensplan er symbol på islamisk fundamentalisme, der udtrykker afgrænsning til det vestlige samfunds individuelle selvbestemmelse og kvindernes frigørelse".

Alle de kvinder, Human Rights Watch har talt med, siger imidlertid, at de frivilligt har valgt at bære tørklæde, og de lægger alle vægt på, at ingen kvinde bør kunne tvinges til at gå med tørklæde. Eller til at tage det af.

Forbuddene er ifølge Human Rights Watch ikke nødvendige, da man godt kunne nå til en forståelse i gensidig respekt. Mange af de berørte kvinder har i samtalerne med organisationen vist sig villige til at indgå et kompromis som for eksempel at gå med en stor hat, en hue eller med tørklædet bundet på en anden måde, der ville gøre det muligt for dem stadig at efterkomme deres religiøse pligter. Men alternativer til tørklædet er også forbudt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her