Analyse
Læsetid: 3 min.

Lokalvalg styrker Maliki

Mens sidste weekends irakiske provinsvalg som ventet vil bringe sunnier tilbage i spidsen for de provinser, de har flertal i, er valgresultatet først og fremmest en tillidserklæring til premierminister Maliki og den kontante politik, han har ført over for såvel Iraks uregerlige militser som de amerikanske styrker i landet
Den irakiske premierminister Nouri al-Maliki har ført en konsekvent politik, og ved valget gav vælgerne udtryk for deres tillid til ham.

Den irakiske premierminister Nouri al-Maliki har ført en konsekvent politik, og ved valget gav vælgerne udtryk for deres tillid til ham.

SABAH ARAR

Udland
6. februar 2009

KUWAIT - Da resultaterne fra valget begyndte at dryppe ind i går eftermiddags, var det tydeligt, at det først og fremmest er premierminister Nouri al-Malikis Da´wa-parti - og i et vist omfang hans allierede - der står som valgets sejrherrer. Mens valget et langt stykke henad vejen har handlet om at rette op på de regionale skævheder det forrige valg forårsagede, er valget også en generalprøve på parlamentsvalget sidst på året, og på hvor stærkt Iraks forskellige grupper står på et tidspunkt, hvor Irak er ved at forandre sig, og hvor en amerikansk tilbagetrækning indenfor en overskuelig fremtid efterlader et magtpolitisk tomrum. Og konklusionen er, at Maliki står stærkt. Mens den øgede sikkerhed kun i begrænset omfang direkte kan tilskrives den irakiske regering, har regeringens hårde - og succesfulde - opgør med blandt andet Mehdi-hæren i Basra og andre steder vist, at Malikis regering godt kan sætte hårdt mod hårdt for at skabe ro og orden - og slippe afsted med det. Mens de lokale problemer er mere jordnære, er sikkerhedsspørgsmålet og ønsket om en stærk hånd gang på gang dukket op, når de lokale vælgere har skulle sætte kryds, og det er næppe tilfældigt, at hans alliances navn netop er Dawlat al Qanoon - lovstat - og at partiets valgslogans netop gik på sikkerhed. Samtidig har Malikis forholdsvis skarpe insisteren på en amerikansk tilbagetrækning lukket en flanke af for kritikere, og det er i vid udstrækning de to ting, der har sikret hans parti et godt valg på lokalt plan.

Blandet succes for Sadr

Resultaterne kom en provins ad gangen og viste i første omgang, at Malikis liste dominerede suverænt i Bagdad med 38 procent af stemmerne - og næsten lige så suverænt i Basra med 37 procent. To af de steder, der måske i allerhøjest grad har mærket det sidste års sikkerhedsforbedringer og samtidig to af de vigtigste provinser for Maliki at vinde. Samtidig kom de også ud som dominerende koalition i alle de andre provinser, shiiter har flertal i, bortset fra en enkelt.

Valgets taber var ubetinget Det Højeste Islamiske Råd for Irak - eller ISCI - der var gået til valg på en næsten udelukkende religiøs agenda, som den der ved de sidste to valg gav dem solide valgsejre og gjorde dem til det vigtigse shia-parti. I mellemtiden er kravene imidlertid blevet højere, og samtidig har det iransk støttede parti ikke formået at levere varen for den betragtelig indflydelse, det sidste valg gav dem.

For Sadr-bevægelsen var valget en blandet succes. Deres sammenslutning af kandidater endte ganske vist som nummer to efter Maliki-alliancen i Bagdad, men med sølle ni procent, mens det heller ikke så for lyst ud i resten af Irak, efterhånden som resultaterne begyndte at tikke ind.

"Dette viser, at de irakiske vælgere ønsker at høre nationalistiske taler såvel som religiøse," konstaterede Malikis talmand, Ali Dabbagh.

I de sunni-provinser, som i vid udstrækning boykottede det sidste valg, gik bl.a. politikere med baggrund i de såkaldte Awakening-councils, de USA-allierede militser, der tog et opgør med lokale al Qaeda-relaterede oprørere, frem - først og fremmest i det engang så urolige Anbar. Men heller ikke har var sejrene entydige, og det mest bemærkelsesværdige var nok, at den stadig urolige Nineweh-provins med den etnisk splittede Mosul som hovedstad, vendte tilbage under sunni-kontrol, efter at have været kurdisk styret siden det seneste valg.

Politisk studehandel

Hvem der helt præcist kommer til at styre de forskellige provinser, vil de næste uger vise i en helt traditionel omgang politisk studehandel, mens de endelige resultater også stadig først ventes om et par uger. Men på et overordnet plan er der ikke tvivl om, at Maliki kommer voldsomt forstærket ud af valget. Konkurrenten ISCI, der tidligere var storebroren i regeringskoalitionen ser nu svagere ud, og samtidig viste valgene i sunni-provinser som Anbar, Nineweh, Salah ad Din og Diyala, at mens Iraks sunnier har vundet deres provinser tilbage stadig er en splittet flok uden en samlet stemme, der på overordnet plan kan siges at repræsentere dem på den nationale scene. Irak synes på tværs af andre skel at have givet Maliki mandatet til den stærke lov og orden-agenda, der er blevet hans varemærke det seneste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her