Nyhed
Læsetid: 2 min.

Lutter tørre kendskerninger

Mange steder på kloden er ramt af tørke. Californien er på vej mod historiens værste vandkrise
Udland
12. februar 2009

I fredags erklærede Kenyas præsident Kibaki national nødsituation som følge af tørken, der har ramt den nordlige del af landet og skabt vand- og fødevareknaphed for 10 mio. mennesker.

"Den samlede regering må fokusere på vigtigheden af at sikre mad til alle kenyanere efter to sæsoner med udebleven regn kombineret med reduceret fødevareproduktion efter sidste års valg-uroligheder," sagde præsidenten.

I Mandera-regionen, der grænser op til Etiopien og Somalia, har nedbøren de seneste måneder været bare 10-20 procent af det normale. Snesevis af mennesker er dræbt i konflikter om vand og græsningsland. Børn meldes ramt af farlige infektionssygdomme på grund af deres svækkede tilstand.

Ingen kan bevise, at tørken i Kenya har noget med klimaændringer at gøre. Men klimaændringer vil bringe mindre nedbør og mere tørke til nogle egne af kloden, siger FN's klimapanel. Ironisk nok samtidig med at andre områder vil lide under kraftigere nedbør og oversvømmelser.

"En alvorlig stigning i tørkerisikoen i dele af verden må forventes at blive tydelig inden for de nærmeste to årtier," sagde Martin Parry, fremtrædende medlem af klimapanelet, i en tale sidste år. Han nævnte Sydeuropa, dele af Australien, dele af Afrika, Mellemøsten og det amerikanske midtvesten som udsatte områder. Spørgsmålet er, om disse dages tørre kendsgerninger er vidnesbyrd om, at det allerede er i gang. Der kan ikke føres bevis. Kun registreres:

- I det nordøstlige Uganda er hundredtusinder truet på livet af alvorlig tørke. Området er:

"På randen af en humanitær katastrofe" efter tre år uden en ordentlig høst, siger FN's World Food Program.

- Mens det centrale Mozambique oplever oversvømmelser, er landet sydlige regioner på tredje år ramt af tørke. 450.000 mennesker er afhængige af fødevarehjælp udefra, oplyser landets landbrugsministerium

- I landskabet, hvor Edens Have påstås at have ligget i det sydlige Irak, lider befolkningen under tiltagende tørke efter en nedbør på bare en tredjedel af det normale sidste år.

"Min analyse siger global opvarmning," siger Iraks minister for vandressourcer til Reuters.

- Mod vest i Jordan har man kun fået 10 pct. af den normale årlige nedbørsmængde.

"Dette er den tørreste vinter, Jordan har oplevet siden 1995," siger chefen for det statslige meteorologiske kontor, Abu Hazim, til Jordan Times.

- I Argentina dør kvæg i landbrugsdistrikter syd for Buenos Aires på støvede jorde efter det, der betegnes som den værste tørke i et halvt århundred.

- I Uruguay er nedbørsniveauet i de centrale regioner det laveste i tre årtier. Regeringen har netop erklæret nødsituation for kvæg- og fjerkræavlere, der har tabt 200 mio. dollar.

- Den amerikanske stat Nevada blev for to uger siden erklæret naturkatastrofe-område af USA's landbrugsministerium på grund af tørke i over et år.

- Californien "er på vej mod en af de værste vandforsyningskriser i historien," sagde guvernør Arnold Schwarzenegger forleden.

Vandmanglen skyldes tre år med svigtende nedbør. Snemængden i Sierra Nevada-bjergene, hvorfra to tredjedele af vandet til Californien kommer, er kun 50-60 procent af det normale. USA's nye energiminister Steven Chu sagde i sidste uge, at det med fortsat global opvarmning kan blive meget værre.

"Jeg tror ikke, den amerikanske offentlighed virkelig har forstået, hvad der kan ske. Vi betragter et scenarie, hvor der ikke længere er landbrug i Californien. Jeg kan faktisk heller ikke se, hvordan de kan holde deres byer kørende," sagde ministeren til Los Angeles Times.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her