Baggrund
Læsetid: 2 min.

Musikalsk hævn over Putin

Georgien tabte krigen om Sydossetien til Rusland, men slår nu igen: Det georgiske bidrag til dette års Melodi Grand Prix kan forvandle det russiske værtskab for den europæiske melodidyst til et mareridt
Udland
21. februar 2009

MOSKVA - Georgien kan være sikker på at få 'nul point' fra Rusland, når det europæiske Melodi Grand Prix afvikles i Moskva til maj. Den sang, som Georgien stiller op med i er nemlig et disconummer, der synes at gøre grin med Vladimir Putin.

De to lande udkæmpede sidste sommer en kortvarig krig om udbryderregionen Sydossetien og har stadig ikke diplomatiske forbindelser. Georgien havde egentlig ikke tænkt sig at medvirke i melodidysten, men valgte i stedet en anden løsning, der utvivlsomt vil vække russisk vrede.

Det georgiske nummer, som er komponeret af gruppen Stefane and 3G, bærer titlen We Don't Wanna Put IN, der synges på en måde, så det i påfaldende lyder som We don't want Putin.

Stefane and 3G består af Stefane Mgebrishvili og tre georgiske kvinder iført glitrende, stumpede hotpants. Mgebrishvili selv er trukket i silkejakke i skinnende blå kulør, bærer sorte briller, moustache og bakkenbarter.

Den georgiske accent er tung, når gruppen til diskorytmer synger: We don't wanna put in/The negative move, it's killin' the groove.

At Putin er Melodi Grand Prix-fan kom frem, da han modtog den britiske komponist Andrew Lloyd Webber i sin datja for to måneder siden. Lloyd Webber vil på klaver akkompagnere Jade Ewens britiske vindersang i Moskva. Putin afviste at sige noget om, hvordan han ville stemme, men han indrømmede at have en faible for Lloyd Webbers musicals.

Det er imidlertid usandsynligt det georgiske bidrag får Putin til at hoppe ud på dansegulvet. Sangen er med i semifinalen i Moskva 12. maj og går den videre til finalen, som bliver sendt live til hele Europa, er der alvorlig fare for, at den vil vinde et pinligt højt antal stemmer fra de østeuropæiske lande og derved fuldstændig spolere det, som skulle have været Ruslands store Eurovisions-fest.

Den russiske ledelse tager det europæiske Melodi Grand Prix meget alvorligt. Putin og præsident Medvedev lykønskede således sangeren Dima Bilan personligt, da han sidste år vandt i Beograd, hvorved Moskva opnåede dette års værtskab.

I Moskva er der også frygt for, hvordan byen vil håndtere en anden begivenhed, der nyder kultagtig status i homoseksuelle miljøer. Den russiske hovedstad er notorisk homofobisk, og dens borgmester, Jurij Luzhkov, som har kaldt homoseksuelle for 'satanister', har nedlagt forbud mod afholdelsen af en Gay Pride-parade i marts.

"Vi har fået mange hotelreservationer fra skandinaviske mandlige par," siger en hotelejer i Moskva.

"Vi vil tilråde dem ikke at kissemisse i fuld offentlighed. Det kunne blive farligt for dem. "

© The Independent og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her