Læsetid: 1 min.

Nordiske ministre bekymret over Sri Lanka

Danmarks udenrigsminister og hans nordiske kolleger er bekymret over den tilspidsede situation i Sri Lanka, efter at en selvmordsbombe mandag kostede 29 livet
28 blev dræbt, da et kvindeligt LTTE-medlem sprængte sig selv luften i Sri Lanka i går. Udenrigsministeren er bekymret.

28 blev dræbt, da et kvindeligt LTTE-medlem sprængte sig selv luften i Sri Lanka i går. Udenrigsministeren er bekymret.

10. februar 2009

Kampene mellem srilankanske militærstyrker og separatistbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE) tog i går en ny drejning, da et kvindeligt LTTE-medlem sprængte sig selv luften. Med sig i døden tog hun 28 personer, heraf to officerer og 18 soldater.

De tamilske separatister er efter måneders kampe trængt op i en krog, og Danmarks udenrigsminister, Per Stig Møller (K), udtrykker bekymring over situationen.

"Situationen er fuldstændig uacceptabel med forfærdelige civile lidelser, hvilket jeg i utvetydige vendinger har sagt til Sri Lankas udenrigsminister," udtaler han.

Han mødtes i går med sine fire nordiske ministerkolleger i Oslo, hvor de på dansk initiativ drøftede udviklingen i Sri Lanka. I en fælles pressemeddelse udtrykte de efterfølgende dyb bekymring over den humanitære krise, da op imod 250.000 mennesker er fanget i kampzonen.

"På mødet her i Oslo opfordrede vi til at indføre en humanitær våbenhvile og til, at nødhjælp og internationale observatører skal have adgang til konfliktområdet," siger Per Stig Møller i pressemeddelelsen.

Også USA fordømmer angrebet. I en udtalelse fra den amerikanske ambassade i Colombo hedder det ifølge BBC News blandt andet: "De Tamilske Tigre anstrenger sig for at afskrække tamilere fra at forlade konfliktområdet."

Nedlæg våbnene

LTTE selv har endnu ikke udsendt en officiel udtalelse om selvmordsbomben. Men på hjemmesiden www.tamilnet.com, der bakker op om LTTE, kritiseres USA for udelukkende at støtte sig til de oplysninger, det srilankanske militær står bag. "Hvad der præcist skete, er svært at sige, siden der ikke findes nogen uafhængig kilde," står der på hjemmesiden.

Den srilankanske regering tillader ikke medierne adgang til kampområderne, hvor militæret i øjeblikket forsøger at nedkæmpe oprørerne, som kæmper for et tamilsk hjemland i den nordøstlige del af landet.

USA, EU, Japan og Norge har bedt LTTE om at nedlægge våbnene og indlede en politisk dialog med regeringen for at afslutte Sri Lankas grusomme borgerkrig, der har kostet over 70.000 mennesker livet siden 1972.

ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vino Thanabalasingam

Det er ufatteligt at se hvor let kritiske medier lader sig føre bag lyset af den srilankanske regering. Den srilankanske forsvarminister, G. Rajapaksha, bliver i et interview med BBC, konfrontreret med de nylige drab på regeringskritiske journalister, hvortil han uden omsvøb svarer, at der sandt nok vil tages sanktioner i brug mod regeringskritiske og pro-LTTE journalister.

Igår havde DR Update et indslag der handlede om, hvordan selv samme forsvarsminister løj om hvor vidt der befandt sig patienter på et hospital som hæren, de sidste par dage, gentagne gange havde bombet.

Journalister er forment adgang til krigszonen og de forskellige lejre, af regeringen. Det er jo tydeligt hvem det er der prøver at skjule noget. LTTE har netop nu ikke brug for negativ omtale i medierne. Og det ved regeringen. Så med den begrænsede journalistiske adgang kan de sagtens propagandere over situationen.

Helt ærligt Danmark. Så dumme er vi sku da ikke!

BBC's artikel og video med forsvarsministeren omkring censur:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7842975.stm

Jyllandspostens der skriver, at ifølge BBC, har den Sri Lankas regering truet diplomater, journalister og hjælpearbejdere med udvisning, hvis deres dækning eller udsagn er til LTTE's fordel:
http://jp.dk/udland/asien/article1588846.ece

Angreb på den privatejede TV-station Sirasa TV:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7866253.stm

DR's indslag:
http://www.dr.dk/NETTV/Update/2009/02/08/20090208122140.htm