Læsetid: 3 min.

Ny EU-lov mod illegal arbejdskraft vil forstærke problemerne

EU-Parlamentet vil true arbejdsgivere med fængsel, hvis de ansætter arbejdere uden papirer. Det vil ikke løse problemet, men blot forværre migrant-arbejdernes - og i sidste ende alle europæiske arbejderes - vilkår, advarer eksperter
28. februar 2009

Indvandrere må ikke blive syndebukke under finanskrisen, advarer EU-komiteen for sociale og økonomiske forhold. Alligevel vedtog Europa-Parlamentet i sidste uge en lov, der skulle sende "et stærkt budskab" til arbejdsgivere om at sætte en stopper for ansættelse af 'illegal' arbejdskraft. Sanktionerne, der skal implementeres i alle medlemslande, omfatter bødestraf, afskærelse fra EU-subsidier, egenbetaling af udgifterne for tilbagesendelse af migranterne og - i særligt grove tilfælde - fængselsstraf til arbejdsgivere.

"Til arbejdsgivere lyder beskeden, at illegale ansættelser ikke længere kan tolereres. Til potentielle indvandrere lyder beskeden: At risikere jeres liv for at krydse grænsen til Europa blot for at ende i moderne slaveri, er simpelthen ikke det værd," lød begrundelsen fra maltesiske Simon Busuttil, forhandler for EPP-ED, den største politiske gruppe i parlamentet. Loven skal på én gang sætte en stopper for den sorte økonomi og beskytte sårbare migrantarbejdere mod udnyttelse, hedder det. Men det bliver næppe resultatet, siger Shahamak Rezaei, lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

"De opgaver på det europæiske arbejdsmarked, som bliver udført af de såkaldt illegale arbejdere i dag, skal jo også udføres i morgen. Når vi taler om illegal arbejdskraft, er det typisk job med hårde og farlige arbejdsvilkår - og elendig løn - i udkanten af arbejdsmarkedet. Job, ingen 'indfødte' vil røre med en ildtang."

Det er i Danmark f.eks. de værste job i hotel- og restaurationsbranchen, fortæller Shahamak Rezaei:

"Ikke tjener, men opvasker, ikke kok, men den, der skræller kartofler, ikke receptionist, men gulvvasker. Med andre ord, det værste skodarbejde, og det gælder i alle brancher," fastslår han.

Forværrede vilkår

Shahamak Rezaei mener, at den skærpede kontrol og bøderne endda kan forværre migrantarbejdernes vilkår.

"Når der kommer synlig kontrol vil arbejdsgiveren - som følge af den øgede 'risiko' for at blive opdaget - presse lønnen tilsvarende ned for de illegale. Og arbejdstagerne vil være villige til at stille mindre krav til løn og arbejdsvilkår, fordi konkurrencen om arbejdet er blevet skærpet. Det vil styrke de mest kyniske arbejdsgiveres position," siger Shahamak Rezaei, og uddyber:

"Når man kaster sig ud i at ansætte illegal arbejdskraft, er det ud fra en kynisk udbud-efterspørgsel-risiko kalkule: Hvis jeg kan risikere så og så meget i bøde, hvad skal jeg så købe min arbejdskraft for, for at det stadig kan 'betale sig'. For den enkelte arbejdsgiver er der med den nye lov så at sige bare kommet endnu en post i budgettet."

Hans italienske kollega i det EU-finansierede forskningsprojekt om udokumenterede arbejdere, UWT, sociologen Fabio Perocco, mener heller ikke, at den nye EU-lov vil løse problemerne. Den er primært et politisk signal til den 'indfødte arbejdskraft', der udgør hovedparten af de europæiske vælgere, om, at man passer på dem i krisen:

"Denne lov har intet andet end politisk - og nærmest propagandistisk - sigte. De selv samme, som på papiret hævder at bekæmpe udokumenteret arbejdskraft, har i realiteten selv skabt den gennem den arbejdsmarkedspolitik, de taler for, " siger Fabio Perocco, der mener, at hvis loven får nogen effekt, bliver det, "at kriminalisere migranter yderligere, ved for 117. gang at gøre migration og migrantarbejde til genstand for kontrol og repression."

Den nye EU-lov indeholder, bl.a. efter pres fra EPP-ED's forhandler, Simon Busuttil, ikke et ord om muligheden for at legalisere de skønsmæssigt 4-12 millioner migranter, der opholder sig illegalt i EU. Shahamak Rezaei mener, at der er pragmatiske argumenter både for og imod at lovliggøre de 'illegale' migrantarbejdere:

"Det kunne på den ene side tiltrække endnu flere migranter, men på den anden side må vi se realiteterne i øjnene; ligegyldigt hvad vi gør, kommer folk til EU for at arbejde. Vi kan lige så godt få styr på dem, og få indkradset skat af deres arbejde ved at lovliggøre deres ophold."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu