Læsetid: 2 min.

Ny regering i Zimbabwe

Oppositionslederen Morgan Tsvangirai udpeger minstre til ny regering i Zimbabwe, der afslutter præsident Robert Mugabes mangeårige enevælde
Oppositionslederen Morgan Tsvangirai udpeger minstre til ny regering i Zimbabwe, der afslutter præsident Robert Mugabes mangeårige enevælde
Udland
11. februar 2009

Oppositionslederen i Zimbabwe udpegede i går 15 medlemmer af sit eget parti MDC til ministre i den nationale samlingsregering, som han senere vil danne sammen med præsident Robert Mugabe. Med samlingsregeringen afsluttes Mugabes mangeårige enevælde i Zimbabwe.

Tsvangirai bliver selv premierminister, og han sagde i går, at hans ministre skal være med til at genopbygge Zimbabwe, der er ude i den værste økonomiske krise, siden landet blev selvstændigt i 1980. Robert Mugabe har endnu ikke udpeget sine 15 ministre, men det ventes at ske inden fredag, hvor det er planen, at den nye regering påbegynder sit arbejde. Tsvangirai tages efter planen i ed onsdag.

"Jeg har valgt mænd og kvinder, som kan samle hele vor nation. Som kan skabe nyt håb og få det bedste frem i folk til at sikre vor politiske frihed og skabe fremgang," sagde MDC-lederen, da han præsenterede sine ministre i hovedstaden Harare.

Mugabe og Tsvangirai har i måneder skændtes om, hvordan regeringen skal sammensættes. Især posten som indenrigsminister har voldt problemer.

Løsningen blev, at posten deles mellem MDC, Bevægelsen til Demokratisk Forandring, og Mugabes Zanu-PF. Det skete efter intenst pres fra en række nabolande, som er trætte af det politiske og økonomiske kaos i Zimbabwe.

Skyhøj inflation

Til den vigtige post som finansminister udpegede Tsvangirai sit partis generalsekretær, Tendai Biti, som er en af Mugabes hårdeste kritikere.

Biti stod i spidsen for forhandlingerne mellem MDC og ZANU-PF om samlingsregeringen og har tidligere gentagne gange været tilbageholdt af Mugabe-regimet.

Biti får til opgave at få gang i økonomien, der er på afgrundens rand. Inflationen er så høj, at priserne fordobles hver dag. Arbejdsløsheden er over 90 procent, samtidig med at landets finanssystemet er brudt sammen.

Desuden er sundhedsvæsnet stort set kollapset, og det har forværret en koleraepidemi, som Røde Kors frygter er ved at komme ud af kontrol. Omkring 70.000 er smittet, mens 3400 er døde af kolera, siden epidemien begyndte for knapt et år siden. Til den omstridte post som indenrigsminister udpegede Tsvangirai det ledende parlamentsmedlem for MDC, Giles Mutseyekwa. Han skal sammen med en indenrigsminister udpeget af Mugabe forsøge at lede det vigtige ministerium, der blandt andet har ansvaret for politiet og landets indre sikkerhed.

ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her