Læsetid: 3 min.

Spionchef: 'Man har skabt en politistat'

Tidligere chef for den britiske efterretningstjeneste kritiserer sin regering for at overdrive terrorfaren
18. februar 2009

LONDON - Den tidligere chef for den britiske indenrigssikkerhedstjeneste, MI-5, Dame Stella Remington kritiserer for første gang Brown-regeringen for dens anti-terror politik.

"Enhver anti-terrorpolitik må være proportionel. Det synes jeg ikke, den nuværende regerings politik på dette område er. I stedet for at skræmme befolkningen, burde regeringen føre en politik, der tager udgangspunkt i den konkrete risiko," siger hun

Dame Stella, som hun tituleres - titlen 'Dame' svarer til adelstitlen 'Sir ' - er stadig en del af the establishment. Hun spilder ikke tiden, men svarer kort og koncist på spørgsmålene.

Den tidligere lærerinde minder om den berømte 'M' fra James Bond-filmene. Nogle mener sågar, at den rolle, Dame Judi Dench spiller i 007-filmene, er inspireret af Stella Remington. Men den slags spørger man hende ikke om.

Dette er alvorlige sager. Og den tidligere sikker-hedschef taler med store bogstaver - om end i diplomatiske vendinger.

Men på nogle punkter er hendes konklusioner skarpe som piskesmæld:

"Man skræmmer mennesker, man har skabt en politistat," siger hun uden at tøve.

Hun er ikke i tvivl om, at regeringen har båret sig forkert ad. Efter hendes opfattelse er terrorfaren fra islamister, om ikke overdrevet, så ude af proportioner med den konkrete sikkerhedsrisiko.

"Efterretningerne viser, at den største sikkerhedsrisiko kommer fra dissident-grupper i Nordirland, primært fra de såkaldte Real IRA," siger Dame Stella.

Hun undrer sig over, at Brown-regeringen derfor har fokuseret så meget på truslen fra islamister.

"Det virker ikke overbevisende. Og konsekvensen er, at de muslimske grupper føler sig forfulgte. Dette kan føre til, at nogle bliver tilskyndet til radikalisering," siger hun.

Hun er ikke kategorisk og er varsom med hele tiden at kvalificere sine udtalelser med ord som 'måske', 'sandsynligvis' og 'angiveligt'. Hun ved, at citater kan blive brugt - og især misbrugt.

I den forløbne uge har det skabt furore, at hun udtalte sig til den spanske avis La Vanguardia.

Hendes kritik kommer i anledning af, at en gruppe internationale jurister fra organisationen International Commission of Jurists (ICJ) har stemplet Storbritannien som:

"Det land, der har den mest vidtrækkende terror- og overvågningslovgivning i noget vestligt land."

Over fem millioner mennesker - ti procent af befolkningen - er optaget i politiets DNA-database, og der er fem millioner overvågningskameraer i England.

Afviser kritik

Denne kritik afvises af en talsmand for indenrigsminister Jacqui Smith.

"Regeringen er opmærksom på, at terrorlovgivningen kan komme i konflikt med privatsfæren. Men vi forsøger at holde balancen. Denne lovgivning bliver kun brugt i nødstilfælde," siger talsmanden

Talsmanden ønsker ikke at kommentere på konkrete sager eller på det generelle trusselsbillede:

"Det er ikke vores politik at kommentere på den slags. Men der har ikke været noget terroranslag siden 2005, hvor der sprang bomber i London," siger talsmanden.

Det afvises af andre iagttagere.

"Det er simpelthen forkert. Har indenrigsministeriets talsmand glemt, at der var et bombeattentat imod lufthavnen i Glasgow i 2007, kun to dage efter Brown var trådt til? Det er imponerende, at regeringen og dens spindoktorer i den grad kan lide af kollektivt hukommelsestab," siger Isabella Sankey fra organisationen Liberty.

Kritik fra lords

Remington var ikke den eneste, der i går kritiserede den britiske regering. Den tidligere højesteretspræsident lord Thomas Bingham kritiserede også regeringen for 'den uforholdsmæssige håndtering' af terrortruslen.

I en kronik i avisen The Guardian opfordrede lord Bingham sine dommerkolleger til at udnytte de muligheder, de har for at gribe ind i terrorsager.

Den britiske regering har i de seneste uger været udsat for kritik fra flere jurister. For to uger siden kritiserede lord Alex Carlile, den særlige ombudsmand for terrorsager, politiet og sikkerhedstjenestens brug af såkaldte 'special courts' (special-domstole, hvor den tiltalte ikke kan få oplyst, hvad han eller hun er mistænkt for). Fem højesteretsdommere har offentligt kaldt regeringens anti-terrorlovgivning for 'kafkask'.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lars Peter Simonsen

Lad dette være til inspiration for vores egen implementering af tiltag til bekæmpelse af evt. eksploderende perler...

Christian de Coninck Lucas

Tak for den artikel....bedre sent end aldrig. Det ser ud til at BBC havde ret med "The Power of Nightmares" dokumentaren.

Heldigvis er den slags irrelevant i røde/hvide Danmark, da vi har en afvejet og forsigtig retspolitiker i Peter Skaarup!

Kære Anni Løndal de Lichtenberg,

jovist, - men for en revolverjournalist som Mads Qvortrup, ligger "Remington" jo nok lige på tungen ...eller i tasterne ;-)

@Christian de Coninck

Heldigvis er den slags irrelevant i røde/hvide Danmark, da vi har en afvejet og forsigtig retspolitiker i Peter Skaarup!

Nå har vi det Christian de Coninck...?

Som repræsentant for Dansk Folkeparti har han ellers været med til at indføre tilstande i Danmark, hvor folk kan fængsles uden at stilles for en dommer, og hvor stemningen er oppisket til et urimeligt niveau, i ulovlige love, at medvirke til at føre Danmark ind i en ulovlig krig i Irak, og nu endelig at føre en håbløs krig i Afghanistan som er tabt på forhånd.

Det er svært at få øje på Peter Skaarup's afvejede forsigtighed, for andre end folk der stemmer på DF

Anni Løndal de Lichtenberg

Kære Sven Karlsen,

Det kan jo også være, at han har handlet hos Remingtion Arms fordi han vil lave et røveri, der kan skaffe ham en remington plejeserie til mænd ;-) Kunne det se sådan ud ;-)

Ja, der er nok mange muligheder, kære Anni Løndal de Lichtenberg, - men det er ihvertfald hyggeligt at se dig her (vi "sås" for nogle år siden i P1-debat, før den blev kastreret)

;-)