Læsetid: 4 min.

Sri Lanka-krig fortsætter trods Tigres fald

Selvom De Tamilske Tigre mister terræn, bliver konflikten i Sri Lanka ikke mindre. Så længe tamilere undertrykkes, vil konflikten fortsætte, vurderer eksperter
16. februar 2009

De Tamilske Tigre skal nedkæmpes. Én for én. Ikke før det mål er nået, stopper den srilankanske regering den krig, der hver dag koster civile menneskeliv.

Men selvom oprørsbevægelsen De Tamilske Tigre (LTTE) hver dag skrumper og mister terræn, betyder det ikke, at konflikten bliver mindre.

"Det fører sjældent til fred at besejre modstanderen militært. Man løser jo ikke de problemer, der ligger til grund for konflikten," fastslår forsker ved Institut for fred og udvikling ved Göteborgs Universitet Camilla Orjuela.

Hun opholder sig for tiden i det østlige Sri Lanka, hvor hun fortæller, at man ikke nødvendigvis skal tage det for gode varer, når regeringen siger, at de har besejret LTTE:

"Der er stadig lommer af LTTE-guerillaer, og der skal jo ikke mange til at udføre et selvmordsangreb," siger hun.

Hvis LTTE taber kampen, frygter den svenske forsker for tamilernes situation:

"I værste fald vil vi få en regering og en majoritetsbefolkning, der vil fejre sejren og glemme at høre på taberne - tamilerne," siger Camilla Orjuela og fremhæver, at tamilerne er urolige for, at de også for fremtiden vil blive betragtet som andenklassesborgere.

Både civile tamilere i og uden for Sri Lanka har for længst fået nok af regeringens undertrykkelse. Derfor kan regeringen bekæmpe Tigrene nok så meget. Men hvis det overhovedet skulle lykkes, kommer der blot andre oprørere til, lyder vurderingen fra tamilere verden rundt.

"Konflikten bliver i hvert fald ikke løst, hvis LTTE falder. De blev jo skabt, fordi tamilerne blev undertrykt. Hvis de bekæmpes, bliver der bare skabt en anden bevægelse," siger formand for Dansk Sammenslutning af Tamilske Foreninger Maheswaran Ponnampalam, der har boet i Danmark i 25 år.

Han understreger, at han ikke tror, at LTTE kollapser, selvom de har mistet over 98 procent af deres territorium. Ponnampalam peger på, at de stadig har en del af deres mandskab og militære udstyr tilbage. Hvis der skal findes en løsning, skal der helt andre boller på suppen:

"Konflikten bliver aldrig løst, før der kommer en politisk løsning, der både er acceptabel for tamilere og singalesere."

Sri Lanka-ekspert og professor i samfundsgeografi på Universitetet i Oslo Kristian Stokke spår en mørk fremtid for LTTE. Men også han understreger, at konflikten langt fra er bragt til ende.

"Fred som er vundet på slagmarken, fører ikke automatisk til reel fred. Det kan ende i en mere kaotisk situation med nye militante grupper, som tyr til mere direkte terrorhandlinger end det, vi hidtil har set," siger han.

Flugtveje og våbenlagre

Kristian Stokke forklarer, at den nuværende krig er så brutal, at mange tamilere retter deres vrede mod regeringsstyrkerne. Det risikerer let at komme til udtryk i nye militante aktioner. Hvis LTTE mister fuld kontrol over deres landområder, kan de omorganisere sig til en guerillabevægelse og dermed forsøge at angribe regeringen i små styrker i stedet.

"Det er muligt, at LTTE allerede har forberedt sig på sådan en situation og både har flugtveje og våbenlagre i baghånden."

Derfor behøver krigen, ifølge professoren, ikke at være slut, selvom LTTE taber den sidste del af territoriet eller bliver militært nedkæmpet, idet andre grupper da bare vil tage over.

Lektor i antropologi ved Københavns Universitet og Sri Lanka-ekspert Birgitte Refslund Sørensen er enig.

"Tamilernes problem er ikke løst, blot fordi LTTE nedkæmpes. Tværtimod kan man sagtens forestille sig, at situationen forværres," siger hun og forklarer, at tamilerne ikke har tillid til regeringen på grund af den antitamilske diskurs.

Hun forudser, at den efterfølgende krig vil køre på lav intensitet men ikke vil være mere fredelig af den grund:

"Det bliver en mere stille krig, som vil fortsætte længe. Den kommer formentlig til at koste mange civile ofre, og der bliver selvmordsbomber alle steder. Det kommer til at skabe total usikkerhed, og tilliden til hinanden bliver lav," siger hun.

Risikerer udslettelse

Dansk-tamileren Ponnampalam er bekymret for de familiemedlemmer, han har tilbage i Sri Lanka. Ligesom mange andre bortflygtede tamilere, føler han sig forpligtet til at hjælpe sine etniske forbundsfæller på den anden side af Jorden.

"Sri Lanka er så stor en magt i verden, at ingen tør gå imod dem. Hvis LTTE bekæmpes, risikerer tamilerne at blive udslettet som etnisk gruppe."

Han understreger, at man skal finde en politisk løsning, der er acceptabel både for tamilere og singalesere.

"Vores mål er, at der skal blive fred på hele øen. For at det kan lykkes, er man nødt til at anerkende tamilernes selvbestemmelsesret," siger han.

Birgitte Refslund Sørensen forventer, at regeringen vil forsøge at finde en politisk løsning men uden at spørge tamilerne til råds.

"Det vil anspore tamilerne til at give udtryk for deres mistillid. En del vil nok gribe til våben. Det tyder ikke på, at nogen rækker hånden ud til hinanden," siger hun og understreger konfliktens kompleksitet:

"Det er ikke så simpelt som at bekæmpe sidste soldat og så sætte sig til forhandlingsbordet."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu