Læsetid: 2 min.

Sri Lanka tilbyder tigre amnesti

Overgiv jer og få amnesti! Det er tilbuddet fra Sri Lanks regering til de Tamilske Tigre, der har mistet 98 pct. af deres territorium inden for det sidste år.
Sri Lankas regering står bag en udstilling om de Tamilske Tigre, som man tilbyder amnesti, hvis de overgiver sig.

Sri Lankas regering står bag en udstilling om de Tamilske Tigre, som man tilbyder amnesti, hvis de overgiver sig.

Ishara S. KODIKARA

6. februar 2009

Sri Lankas regering tilbød i går amnesti til de medlemmer af separatistbevægelsen de Tamilske Tigre (LTTE), der overgiver sig. Men regeringen afviste fredsforhandlinger og svor i stedet, at de LTTE-medlemmer, der fortsætter med at kæmpe, vil blive knust.

Sri Lankas premierminister, Ratnasiri Wickremanayake, sagde til parlamentet, at nogle af oprørerne er rede til at nedlægge våbnene, da de har indset, at de har tabt kampen for et selvstændigt tamilsk hjemland i Sri Lankas nordøstlige del.

Tilbuddet om amnesti kom kort før srilankanske regeringsstyrker erobrede de Tamilske Tigres sidste kendte flådebase.

Regeringsstyrkerne kæmpede sig frem mod Chalai-basen og erobrede den fra de såkaldte Havtigre, der er de Tamilske Tigres flådeenhed.

Tigrene har gennem årene haft en formidabel kampevne til havs og har scoret mange sejre ved at sænke den srilankanske flådes fartøjer.

Med Chalai-basens fald kontrollerer LTTE kun 20 kilometer af kystlinjen i det nordøstlige Mullaittivu-distrikt. Oprørerne har mistet 98 procent af deres territorium inden for det seneste år.

Det srilankanske forsvarsministerium siger, at LTTE forsøgte at bruge selvmordsbomber for at forhindre regeringshæren i at indtage Chalai, men angrebene blev afværget.

I hovedstaden Colombo sagde premierminister Wickremanayake, at det er "en klog beslutning", hvis tigrene overgiver sig.

Tigrene tavse

Ifølge FN blev mindst 52 civile dræbt ved en enkelt artilleribeskydning tidligere på ugen. FN sagde ikke, hvem der stod bag angrebet, men noterede sig, at der blev brugt klyngebomber.

Regeringen afviser at være i besiddelse af klyngebomber, som udløser mange mindre eksplosioner over et stort område, når de affyres. Regeringen siger, at tigrene er i besiddelse af den type våben.

Der var ingen umiddelbar reaktion fra de Tamilske Tigre, som af Sri Lankas internationale allierede er blevet opfordret til at overgive sig for at undgå mere blodsudgydelse.

USA, EU, Japan og Norge har bedt LTTE om at nedlægge våbnene og tage del i en politisk dialog med regeringen for at afslutte Sri Lankas grusomme borgerkrig, der har kostet over 70.000 mennesker livet siden 1972.

Men regeringen er ikke interesseret i dialog.

"Intet kunne være mere latterligt," sagde Sri Lankas forsvarsminister, Gotabhaya Rajapakse, til avisen The Island i går. Forsvarsministeren tilføjede, at han opfatter de internationale opfordringer som "et tydeligt forsøg på at redde tigrene".

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu