Nyhed
Læsetid: 1 min.

USA inddrager Afghanistan i revurdering af krigen mod terror

Afghanistans regering skal med i USA's diskussioner om en revurdering af krigen mod terror. Det siger præsident Karzai efter samtaler med den amerikanske udsending, Richard Holbrooke
USA-s særlige udsending Richard Holbrooke mødtes i går med Afghanistans præsident Hamid Karzai i Kabul for bl.a. at drøfte de to landes fremtidige indsats mod terrorisme.

USA-s særlige udsending Richard Holbrooke mødtes i går med Afghanistans præsident Hamid Karzai i Kabul for bl.a. at drøfte de to landes fremtidige indsats mod terrorisme.

Omar Sobhani

Udland
16. februar 2009

Den afghanske regering skal med til bords, når USA's nye regering i løbet af kort tid går i gang med en omfattende revurdering af krigen mod terror.

Det siger den afghanske præsident, Hamid Karzai, i går efter samtaler med den amerikanske udsending, Richard Holbrooke.

Beslutningen kommer, efter at der i nogen tid har været tiltagende spænding mellem regeringerne i Kabul og USA.

Den afghanske ledelse er utilfreds med de mange civile tab under de amerikanske styrkers angreb på Talebanoprørere. Omvendt er USA utilfreds med Kabul-regeringens manglende indsats mod talebanerne, hvis angreb er taget til i styrke.

Præsident Barack Obama gav i sidste uge ordre til en revurdering af krigen mod terror. Han ønsker en gennemgang af både den civile og den militære indsats for at bremse Taleban og al-Qaeda.

"Jeg er meget taknemmelig over, at Barack Obama har sagt ja til mit forslag om, at Afghanistan skal med i den strategiske revurdering af kampen mod terror," sagde Karzai efter mødet med Holbrooke.

Afghanistans udenrigsminister, Rangeen Dadfar Spanta, er udset til at rejse til USA for at deltage i samtalerne.

Løfte om samarbejde

Holbrooke ankom til Kabul sent torsdag, og han har siden ført samtaler med både civile og militære afghanske ledere.

"Jeg er her med en besked fra præsident Obama om, at USA støtter den afghanske befolkning og støtter den demokratisk valgte regering," sagde Holbrooke og tilføjede, at han endnu engang havde understreget USA's forpligtigelse til at støtte kampen mod oprørsgrupperne Taleban og al-Qaeda.

"Vi er kommet hertil for at lytte til jeres meninger og synspunkter," fortsatte Holbrooke, der har været på rundrejse i Sydasien. Inden han kom til Afghanistan, besøgte han Indien og Pakistan.

Det ventes, at den afghanske delegation i Washington også vil bede USA om øget økonomisk støtte til at opbygge civile sektorer i Afghanistan og til at styrke de demokratiske institutioner.

USA's nye plan for kampen mod terror skal være færdig inden et topmøde i Nato i april.

ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her