Baggrund
Læsetid: 2 min.

Arbejder-højre-regering i Israel

Arbejderpartiet i Israel vendte på en tallerken og er gået i koalitionsregering med højrefløjens Benjamin Netanyahu og et par ultrareligiøse nationalistpartier
Ehud Barak (t.v.), leder af Arbejderpartiet, godkendte i aftes med et håndtryk en foreløbig aftale, der skal danne grundlag for en koalitionsregering i Israel med det konservative Likudpartis Benjamin Netanyahu (t.h.) i spidsen.

Ehud Barak (t.v.), leder af Arbejderpartiet, godkendte i aftes med et håndtryk en foreløbig aftale, der skal danne grundlag for en koalitionsregering i Israel med det konservative Likudpartis Benjamin Netanyahu (t.h.) i spidsen.

David Furs

Udland
25. marts 2009

Ehud Baraks Arbejderparti godkendte i aftes et udkast, der skal danne grundlag for en koalitionsregering i Israel med Likudpartiets Benjamin Netanyahu i spidsen.

Arbejderpartiet var splittet i spørgsmålet om at gifte sig med højrefløjen for at komme med i regeringen: 680 af Arbejderpartiets delegerede stemte for en koalitionsaftale, mens 507 sagde nej. Dermed har Netanyahu det nødvendige flertal bag sig for at kunne danne en bredere regering, der ikke kun er afhængig af opbakning fra den yderste højrefløj og religiøse partier.

Ehud Barak, der er forsvarsminister i den afgående regering, forhandlede natten til i går med Benjamin Netanyahu om grundlaget for en koalitionsregering, og det lykkedes for de to toppolitikere at nå frem til et udkast. Det har nok hjulpet, at Barak får stillet fem ministerposter i udsigt til sine kun 13 parlamentsmedlemmer

Umiddelbart efter Israels parlamentsvalg den 10. februar, da vælgerne gav Arbejderpartiet en svidende lussing, sagde Barak ellers, at partiet ville gå i opposition for at finde sig selv.

Men sådan bliver det tilsyneladende ikke.

Fortsat splittelse

Ledende medlemmer af Arbejderpartiet er dog fortsat delt i spørgsmålet om en regeringskoalition med Likud.

Nogle har talt imod og kritiseret Netanyahu, mens andre har sagt, at under de rette forudsætninger bør Arbejderpartiet gå med i en regering.

Et af argumenterne for at gå med i en regering er, at det for Israel er det bedste, hvis landet ikke får en ren højreregering.

Ifølge aftalen mellem Barak og Netanyahu giver Likud-lederen flere indrømmelser. I valgkampen sagde han, at han ikke ville forhandle fred med palæstinenserne, men i stedet arbejde på økonomisk udvikling på Vestbredden. Derefter kunne man se på fredsprocessen.

Men aftalen taler ifølge israelske medier om en fortsættelse af fredsprocessen, ligesom indgåede aftaler med palæstinenserne skal respekteres.

I en eventuelt kommende koalitionsregering, hvor det nationalistiske parti Israel Beitenu og det ultrareligiøse Shas også ventes at deltage, kan Arbejderpartiet få så mange som fem ministerposter - ud af 13 parlamentsmedlemmer, siger aftalen.

Arbejderpartiet har blot 13 mandater, mens Likud sidder på 27 af parlamentets 120 pladser.ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her