Nyhed
Læsetid: 2 min.

Britiske katolikker udelukkes fra høje poster i samfundet

Det britiske regering afviser ligestilling for katolikker, der ikke kan blive f.eks. regeringschef. 'Det er ikke en prioritet i øjeblikket', siger justits- ministers talsmand
Udland
28. marts 2009

LONDON - Det liberale parlamentsmedlem Evan Harris lovforslag om at ophæve diskrimination af katolikker blev i går nedstemt af det britiske parlaments underhus.

"Regeringen er principielt tilhænger af forslaget, men det er ikke - for nærværende - en prioritet," sagde en talsmand for justitsminister Jack Straw til Information.

Ifølge den såkaldte Act of Settlement fra 1701 er det forbudt for et medlem af kongehuset at være gift med en katolik, ligesom det er forbudt for premierministeren at "tilbede den papistiske religion" (læs: katolicismen), som det er formuleret i den gamle lov.

"Det er anakronistisk og dybt diskriminerende, at katolikker ikke kan blive premierministre. Vi har haft jøder, presbyterianere og ateister, men katolikker bliver der fortsat diskrimineret imod. Selv Tony Blair turde ikke komme ud af skabet," siger Labours parlamentsmedlem Stephen Pond. Han brød med partilinjen og stemte for forslaget.

Sidste år bekræftede forhenværende premierminister Tony Blair, at han konverterede til katolicismen.

Afdøde prinsesse Diana var ligeledes katolik, før hun blev gift med den anglikanske protestantiske prins Charles.

Men regeringen afviser, at den har hindret reformer.

"Vi har gjort meget for at hindre diskrimination. Vi har gennemført en reform af Section 28 (en lov, der diskriminerede bøsser og lesbiske, red.)," siger justitsminister Jack Straw.

Men han er imod "forhastede ændringer".

Det synspunkt deles af den anglikanske kirke, den britiske statskirke.

"Det er et komplekst emne," siger Michael Charles Scott-Joynt, der er biskop i Winchester og som de 25 andre anglikanske bisper medlem af Overhuset.

Han indrømmer, at det er diskriminerende, at katolikker ikke kan blive gift ind i kongefamilien eller blive premierministre.

Men han er imod en lovændring.

"Det er selvfølgelig diskriminerende, men loven må ses i lyset af situationen dengang. I 1701 blev katolikker opfattet fjendtligt som al-Qaeda eller Talebanere. Sådan er det selvfølgelig ikke i dag, men det er ikke et spørgsmål der blot kan ændres ved en hurtig debat. Den anglikanske kirke er stadig en del af vores kultur".

Men statistikken siger noget andet: Sidste år var der flere der gik til katolsk messe end til gudstjeneste i den anglikanske statskirke. En meningsmåling viser, at 88 procent af de adspurgte støtter en lovændring.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her